Infrastructura rutiera, feroviara si de metrou din Romania are o alocare de 9,2 miliarde de euro in Planul National de Redresare si Rezilienta, aproape jumatate din suma fiind destinata constructiei de autostrazi si drumuri expres, pe lista aflandu-se Centura de Nord a Capitalei si Autostrada Moldovei.
Transporturile au o alocare de 9,27 miliarde de euro din bugetul total. Cei mai multi bani merg catre constructia de autostrazi si drumuri expres, 3,54 miliarde de euro. Domeniul feroviar ocupa locul secund in clasament, investitiile in calea ferata ridicandu-se la 2,8 miliarde de euro, iar cele in noile magistrale de metrou trec de 1,58 miliarde de euro. Suma de un miliard de euro este destinata variantelor ocolitoare si conectarea municipiilor la reteaua trans-europeana de transport (TEN-T). Mai raman 350 de milioane de euro pentru investitii in materialul rulant: locomotive si vagoane noi pentru trenurile care circula in Romania.
Cu banii de care dispune Romania, suma de 9,2 miliarde de euro, ar urma sa se realizeze urmatoarele investitii pentru domeniul rutier, feroviar si metrou.
Rutier:
- peste 250 de kilometri de autostrada si drumuri expres cu un buget estimat de 3,54 miliarde de euro;
- peste 330 de kilometri de variante ocolitoare si drumuri de legatura la reteaua primara cu un buget estimat de 1 miliard de euro;
Feroviar:
- peste 140 de kilometri de cale ferata modernizata/electrificata cu un buget estimat de 2,8 miliarde de euro;
- 39 de unitati... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 00:05
Circulatia rutiera in zona Aeroportului Otopeni va fi modificata, incepand de luni, in urma demararii de catre CFR a lucrarilor pentru calea ferata intre aeroport si Gara de Nord.
"In vederea demararii de catre CFR a lucrarilor pentru legatura feroviara intre Aeroportul Henri Coanda si Gara de Nord, incepand de luni, 2 septembrie, orele 12:00, se schimba prioritatea de circulatie in actualul sens giratoriu de la iesirea din aeroport, prioritate urmand sa aiba autovehiculele care parasesc zona aeroportului", a informat intr-un comunicat Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, care administreaza aeroportul.
De asemenea, fluxul principal de acces la aeroport dinspre Bucuresti va fi usor modificat.
"Recomandam conducatorilor auto care se deplaseaza in zona sa acorde atentie sporita semnelor de circulatie amplasate si semnalelor agentilor de la politia rutiera. Precizam faptul ca masurile anuntate au fost luate pentru siguranta pasagerilor, carora le cerem scuze pentru disconfortul creat", mai arata aeroportul.
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti si-a inceput activitatea in 2010 si asigura coordonarea operationala si managementul celor doua aeroporturi ale Capitalei. ...citeste mai departe despre "Circulatia e modificata de azi in zona Aeroportului Otopeni. CFR incepe lucrarile la calea ferata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Septembrie 2019, ora 08:34
Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a lansat licitatia pentru achizitia serviciilor de proiectare si executie aferente Fazei I a proiectului de modernizare a liniei de cale ferata Bucuresti Nord - Aeroportul International Henri Coanda.
Potrivit unui comunicat al CFR SA, aceasta etapa (Racord C.F. la Terminalul T1) cuprinde construirea unei cai ferate duble in lungime de 2,95 kilometri, un viaduct de 1,52 kilometri care traverseaza DN1, 3 podete, instalatie de centralizare electronica si o statie de calatori la terminalul T1.
Valoarea totala estimata a contractului este de 420,113 milioane de lei fara TVA, din care 402,711 milioane lei pentru executia lucrarilor si 17,402 milioane lei fara TVA pentru servicii de proiectare, sursa de finantare fiind asigurata din Fonduri de Coeziune si Buget de Stat, aferente cadrului financiar 2014-2020.
Durata contractului este de 14 luni, din care 2 luni pentru proiectare si 12 luni pentru executie, la care se adauga 60 de luni perioada de garantie. Termenul limita pentru primirea ofertelor este 25 martie 2019, deschiderea acestora urmand sa aiba loc in aceeasi zi la ora 15:00.
Anuntul de participare la procedura licitatie deschisa, continand informatii asupra modului de desfasurare a procedurii, precum si documentatia de atribuire, sunt disponibile in Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice (SEAP).
Iata de ce Linia de tren Otopeni-Bucuresti nu va fi gata pana la Euro 2020. Mii de suporteri straini risca sa ramana... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 16:16
Bucurestiul este din ce in ce mai sufocat de masini, transportul public este un cosmar, in timp ce strazile sunt din ce in ce mai pline de gropi.
Aceasta este realitatea pe care o traiesc zi de zi bucurestenii. Iar la aceasta realitate, primarul Gabriela Firea vine cu idei cel putin discutabile si cu termene de realizare care ii depasesc poate si un viitor al doilea mandat pentru "rezolvarea" transportului in Capitala. Ultima idee de acest gen - tramvaie suspendate pe ruta Bucuresti-Magurele si in zona de nord a Capitalei, parcari pentru soferii care locuiesc in afara orasului si transport urban pe calea ferata.
Pe langa faptul ca punerea in practica a acestor idei nu ar ajuta foarte mult aglomeratia din Bucuresti, avand in vedere ca nu se adreseaza principalelor cauze - lipsa de parcari de resedinta, starea jalnica a mijloacelor de transport in comun, cresterea de la un an la altul a numarului de masini din Bucuresti sau care tranziteaza Capitala, si sansele de implementare sunt destul de reduse.
Ciprian Ciucu, consilier PNL in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, sustine ca promisiunile facute de Gabriela Firea sunt doar miscari de PR.
Este greu de spus cand va fi pus in aplicare proiectul tramvaielor suspendate pentru ca, afirma Ciprian Ciucu, nici macar nu este inclus in Planul de Mobilitate al Bucurestiului.
Mai mult, desi Gabriela Firea a spus ca a inceput deja pregatirile tehnice, consilierul PNL spune ca acestea sunt doar vorbe. Pentru ca... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 08:23
Premierul bulgar Boiko Borisov si omologul sau grec Alexis Tsipras au anuntat miercuri ca au stabilit planuri pentru construirea unei noi cai ferate care sa lege Marea Egee de Marea Neagra, ocolind Stramtoarea Bosfor congestionata de un trafic intens, la proiect putand sa se alature ulterior Serbia si Romania.
"Avem vointa de a face ca Balcanii sa avanseze", a declarat Alexis Tsipras in portul Kavala, situat in nordul Greciei, unde a semnat cu Borisov un memorandum privind acest proiect.
"Suntem pe cale sa deschidem noi rute comerciale care sa lege Marea Egee de Dunare si de Marea Neagra", a adaugat premierul elen in fata presei.
Acest proiect, aprobat de Uniunea Europeana, dar ale carui date de inceput si de finalizare nu sunt cunoscute, are ca scop legarea marilor porturi elene Salonic si Kavala de cele bulgare Burgas, Varna si Ruse.
Numai tronsonul grec ar costa circa patru miliarde de euro.
Sunt in derulare discutii pentru a atrage Serbia in acest proiect, precum si Romania intr-o etapa ulterioara, a precizat Borisov.
O intalnire intre cele patru state vizate va avea loc la Varna pe 3 octombrie, a mai spus premierul bulgar. ...citeste mai departe despre "Grecia si Bulgaria anunta o cale ferata care va lega Marea Egee de Marea Neagra. Romania, posibil partener" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Septembrie 2017, ora 08:34
Dupa ce primarul Capitalei, Gabriela Firea, a acuzat Ministerul Transporturilor de lipsa unei pasarele peste calea ferata ce trece prin parcul Herastrau, oficialii ministerului au transmis ca au sustinut si pana acum proiectul ridicarii unei astfel de constructii.
Mai mult, ministerul acuza la randul sau Primaria Capitalei ca n-a trimis documentatia tehnica pentru construirea acestei pasarele, desi Firea a spus ca a contactat in repetate randuri institutia guvernamantala pentru acest lucru.
"Inca din anul 2015, Ministerul Transporturilor a informat oficial Primaria Capitalei ca va emite avizul de principiu pentru construirea pasarelei pietonale in zona podului de cale ferata din Parcul Herastrau.
Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti nu a transmis nici pana astazi, 13.06.2017, documentatia tehnica in baza careia Ministerul sa emita acest document", se arata pe site-ul Ministerului Transporturilor.
In continuare, sursa citata transmite ca podul respectiv are dotarile legale necesare: "Podul de cale ferata din zona Parcului Herastrau, aflat in administrarea CFR SA, asigura doar infrastructura necesara traficului feroviar, fiind prevazut conform legislatiei cu trotuar si scari tehnologice numai pentru accesul si deplasarea personalului feroviar autorizat".
De asemenea, oficialii Ministerul Transporturilor atrag atentia Primariei ca exista o solutie mult mai simpla ce poate fi folosita pentru ca pietonii sa poata inconjura in siguranta parcul, iar... mai mult
Marti, 13 Iunie 2017, ora 22:30
CFR SA va realiza pana in 2018 linia de 2,3 kilometri de cale ferata dintre localitatea Odaile, aflata langa Bucuresti, si aeroportul Henri Coanda, a declarat marti ministrul Transporturilor, Sorin Buse.
Costul total al proiectului este de 88,88 de milioane de euro, cu tot cu TVA, a mai precizat ministrul in cadrul unei vizite cu jurnalistii pe traseul liniei ferate.
Proiectul va fi realizat din fonduri proprii si co-finantat din fonduri europene in proportie de 75%. El le va permite in 2018 bucurestenilor sa parcurga drumul dintre Gara de Nord si aeroportul Henri Coanda in 18 minute, la un pret de 3,9 lei pentru un ...citeste mai departe despre "Calea ferata dintre Bucuresti si aeroportul Henri Coanda, gata in 2018. De la tren o sa mergem cu trotuarul rulant" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 Octombrie 2016, ora 17:32
China intentioneaza sa construiasca o cale ferata catre Nepal, prin interiorul Everestului, a dezvaluit presa de stat joi. Nepalul este o tara pe care India o considera a fi in sfera sa de influenta, deci initiativa chineza nu este lipsita de controverse.
Calea ferata Qinghai-Tibet uneste deja China de capitala Tibetului, Lhasa, si de-acolo se construieste deja o extensie catre granita Nepalului, scrie AFP, citata de Japan Times.
Un oficial tibetan a aratat ca extensia pana la granita Nepalului va fi incheiata pana in 2020.
Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a vizitat Kathmandu in decembrie, cand a afirmat ca ruta poate fi extinsa si mai mult, pana in capitala nepaleza si, de ce nu, si mai departe, ceea ce ar insemna crearea unei legaturi strategice intre China si pietele din India.
In cadrul acestui plan ar urma sa fie ...citeste mai departe despre "China ar putea construi o cale ferata pana in Nepal, prin interiorul Everestului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 13:57
Rusia si China vor construi o cale ferata de mare viteza in valoare de 1.500 de miliarde de yuani (242 miliarde de dolari) intre Moscova si Beijing, care va reduce durata calatoriei intre cele doua capitale la numai doua zile, a anuntat administratia municipala a Beijingului, relateaza Bloomberg.
In prezent, calatoria cu trenul intre Beijing si Moscova dureaza sase zile, potrivit AFP, potrivit Mediafax.
Linia ferata care va lega cele doua orase va avea aproximativ 7.000 de kilometri, depasind ca lungime de peste trei ori cea mai lunga linie de mare viteza existenta in prezent, intre Beijing si orasul Guangzhou din sudul Chinei, si va trece prin Kazahstan.
Proiectul apare in contextul in care Rusia se confrunta cu dificultati economice, pe fondul scaderii pretului petrolului si al relatiilor tensionate cu Uniunea Europeana si Statele Unite, din cauza conflictului din Ucraina.
De cealalta parte, China incearca sa impuna la nivel international tehnologia avansata pe care o detine in domeniul constructiilor feroviare.
In luna noiembrie a anului trecut, prim-vicepresedintele companiei Russian Railways, Alexander Misharin, a declarat ca tronsonul de cale ferata dintre Moscova si granita Rusiei va costa 60 de miliarde de dolari, iar ca linia ferata va reduce durata calatoriei intre cele doua capitale de la cinci zile la 30 de ore.
Misharin a apreciat atunci ca proiectul care leaga Moscova de Beijing este similar Canalului Suez in ceea ce priveste "scara si... mai mult
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 15:14