Statele Unite au inregistrat in decembrie un deficit bugetar de 144 de miliarde de dolari, un record pentru ultima luna a anului, fata de 13 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului 2019, din cauza cheltuielilor mari legate de ajutoarele acordate in timpul pandemiei de coronavirus, potrivit datelor publicate de Departamentul Trezoreriei, transmite Reuters.
Cheltuielile au crescut cu 40%, la 490 de miliarde de dolari, iar incasarile cu 3%, la 346 de miliarde de dolari, comparativ cu anul anterior.
Deficitul bugetar aferent primelor trei luni ale anului fiscal 2021, care a inceput pe 1 octombrie, a atins 573 de miliarde de dolari, in urcare de la deficitul de 357 de miliarde de dolari consemnat in anul fiscal precedent, anterior pandemiei de coronavirus.
Incasarile din primele trei luni ale anului fiscal au fost in mare parte in stagnare, la 803 miliarde de dolari, in timp ce cheltuielile au urcat cu 18%, la 1.376 de miliarde de dolari.
Citeste si:
Un barbat cu nume romanesc, arestat dupa ce a salutat violentele de la Capitoliu si s-a oferit sa trimita in ajutor "trei masini cu patrioti" ...citeste mai departe despre "SUA au inregistrat cel mai mare deficit bugetar, in decembrie 2020, un record pentru ultima luna a anului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 09:50
Indiferent de culoarea guvernului care a venit la putere, in ultimii 30 de ani, nici unul dintre toate aceste Executive nu a avut vreo politica fiscala coerenta care sa elibereze de povara fiscala mediul privat de afaceri.
Ba mai mult, privatii au fost incarcati cu taxe pentru ca nici un guvern nu a dorit sa "deranjeze" bugetarii care reprezinta o masa de voturi foarte importanta, se arata intr-o analiza a consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.
Astfel ca autoritatile nu au avut politici coerente de gestionare a economiei si, mai degraba, au mers pe masuri oportuniste.
"Un exemplu in care mijloacele sunt adaptate la cheltuieli, si nu invers, este acela practicat pana prin anul 2010, in care pentru a se adapta la o recesiune, guvernele au decis sa prezerve starea sectorului public (ocuparea si nivelul salariilor) si sa transfere povara ajustarilor aproape in totalitate asupra sectorului privat, in special asupra sectorului firmelor", spune Croitoru in analiza sa.
Potrivit lui, a fost intotdeauna convenabil pentru guverne sa prezerve ocuparea si sa evite reducerea cheltuielilor cu personalul din sectorul bugetar, chiar si in perioade dificile, cand guvernele aveau nevoie sa reduca deficitul bugetar, avand in vedere numarul mare al votantilor din acest sector, indiferent ca sunt angajati in sectorul public, pensionari, someri, asistati social sau alte persoane care au un statut ce ii face dependenti de redistribuire.
"Desigur, in sectorul privat sunt... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 00:00
Consiliul General al Capitalei a adoptat in sedinta de marti, 8 decembrie, cu 44 de voturi favorabile si o abtinere, un proiect de rectificare bugetara introdus pe ordinea de zi suplimentara, care prevede majorarea fondurilor pentru diverse stimulente oferite de catre PMB, dar si diminuarea datoriei catre ELCEN a Termoenergetica, in baza mecanismului SWAP de compensare a datoriilor, transmite Agerpres.
"Este vorba de extinderea limitei pentru stimulentele pentru persoane cu dizabilitati - adulti si copii - si celelalte pe care le cunoasteti, pentru nou-nascuti, pentru femei insarcinate, pentru familii monoparentale si pentru limitarea abandonului scolar. Se acorda de catre PMB toate aceste stimulente, insa limita prevazuta in buget a fost deja atinsa si a fost nevoie ca noi sa extindem aceasta limita. De asemenea, limita a fost atinsa pentru subventia la caldura si pentru subventia pentru transportul public", a precizat edilul general, Nicusor Dan.
Pe de alta parte, consilierul municipal PSD Aurelian Badulescu a anuntat ca grupul social-democrat va ataca in instanta hotararea care vizeaza mecanismul SWAP de compensare a datoriilor, acuzand ca acesta nu respecta prioritatea arieratelor si ar putea prejudicia bugetul de stat.
"Ati inteles sa ascundeti prin acest raport de specialitate o manevra tehnica pe care dumneavoastra vreti sa o faceti, in complicitate cu cei care v-au ajutat sa ajungeti primar, respectiv cei de la Ministerul Finantelor, acel giumbusluc... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2020, ora 20:45
Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei afirma ca statul trebuie ca, incepand de anul viitor, sa reduca deficitul bugetar, care ar ramane deosebit de ridicat in comparatie cu regiunea, si ca este nevoie de masuri atat pe partea de venituri, cat si pe cea de cheltuieli.
"Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar sa fie mai mare decat in sectorul privat", considera Lazea, posibile solutii pentru reducerea cheltuielilor fiind ca programul de lucru al bugetarilor sa fie redus cu o cincime, cu reducerea corespunzatoare a salariilor, iar angajarile sa fie cvasi-inghetate.
Fara masuri de ajustare, deficitul bugetar va depasi anul viitor 8% din produsul intern brut, dupa ce in acest an este previzionat de Guvern la peste 9% avertizeaza Valentin Lazea intr-o videoconferinta organizata de Consiliul Fiscal si Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, conform Profit.ro.
"Reducerea cheltuielilor ar fi necesara, numai ca trebuie sa creasca in viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, a scolilor, cu infrastructura. Chiar presupunand ca un guvern isi va propune sa inghete salariile si pensiile, tot nu este suficient, pentru ca sunt cheltuieli de natura nesalariala care trebuie sa creasca", arata Lazea.
Economistul BNR mai arata ca sunt si cheltuieli deja legiferate care urmeaza sa produca efecte, cum ar fi cresterea alocatiilor sau cresterea salariilor profesorilor. Totodata, o scadere a numarului de angajati ai... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 21:19
Proiectul de rectificare bugetara ce va fi discutat si aprobat in sedinta de Guvern de miercuri, 18 noiembrie, prevede diminuarea bugetului cu suma de 5,212 miliarde lei, iar a cheltuielilor cu 683,6 milioane lei.
Deficitul bugetului general consolidat in termeni cash se majoreaza cu suma de 4,529 miliarde lei. Astfel, deficitul bugetar creste la 96,058 miliarde lei, suma ce reprezinta 9,1% din PIB.
Influentele pe principalii ordonatori de credite ai bugetului de stat. Din bugetul de stat, au fost suplimentate creditele bugetare astfel:
* Ministerul Muncii si Protectiei Sociale: +1.590,2 milioane lei per sold. Se propune majorarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurari sociale de stat cu +1.490,2 milioane lei ca urmare a cresterii cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii si a transferurilor din bugetul de stat catre Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale cu +200,0 milioane lei. Avand in vedere gradul de executie si necesarul de finantare pana la finalul anului, s-au identificat economii la cheltuielile cu asistenta sociala (-100 milioane lei).
* Ministerul Sanatatii: +1.077,8 milioane lei per sold in special pentru suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (+1.223,9 milioane lei), 15 milioane lei cheltuieli de personal pentru acoperirea in totalitate a drepturilor de personal in special stimulentul de risc... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 19:54
Iata ca dupa sporuri la salarii se arata cu generozitate si stimulentele (in Dex: "Ceea ce stimuleaza, constituie un impuls, un imbold, un indemn".) De parca ne-am afla la o runda sportiva unde se folosesc in mod cu totul nedemn "administrari ale unor substante chimice stimulatoare care dau o forta provizorie (n.n.)", evident practici de dopaj descalificante din punct de vedere moral si competitional.
Adica serviciul ales de cel care il practica nu e suficient de motivational spre a fi dus la indeplinire onorabil, iar angajatul, cuprins de anemie si lehamite existentiala are absoluta nevoie de a fi imbiat spre actiune, de o imbarbatare fara de care munca sa va fi doar savarsita intr-un procent minor, cumva in celebra filosofie romaneasca a lui "merge...si asa".
Stimulentele ar fi, zic cei care le decid spre acordare, nu o forma de recompensa pentru realizari corecte si de bun simt, ci un fel de imbranceala voioasa spre "hai dom'le si fa-ti treaba, ca altfel iti vei lua doar leafa lunara, asa cum e stabilita in fisa postului!"
Pe langa toate insinuarile si cartelile noastre, stimulentele sunt o forma indirecta de recunoastere ca salariile sunt rezultatul unei proaste evaluari a capacitatii de munca, a raportului dintre ce e de facut si ce merita facut in contractul social.
O recunoastere ca salariatul poate avea alterari si slabiciuni de constiinta fata de rolul sau in mecanismul ce alimenteaza comuniunea sociala, ca are nevoie de emotii secundare spre a-si... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 00:00
Bugetarii SED LEX vor si ei stimulente financiare de la stat pe motiv ca si inspectorii fiscali, lucratorii vamali sau alti angajati ai statului sunt expusi la acelasi nivel de risc de infectare cu COVID-19 ca alti bugetari care primesc bani in plus.
"Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX a urmarit cu mare atentie modul in care autoritatile, Guvernul, pe de o parte si Parlamentul, pe de alta parte, se intrec in acordarea stimulentelor financiare unor categorii de bugetari, fara sa tina cont de toate categoriile de salariati bugetari, care se expun, prin specificul activitatii desfasurate, riscului de a fi infectati cu noul coronavirus", spun sindicalistii.
Acestia spun ca este frustrant pentru un angajat din trezorerie, inspectie fiscala sau executare silita, sa intre in contact direct cu contribuabilii, sa alerge in medii diferite pentru a asigura colectarea veniturilor la bugetul statului si nimeni sa nu observe ca este la fel de expus la noul virus ca si profesorul sau politistul!
"Este la fel de incorecta situatia lucratorului vamal care nu primeste o compensatie materiala, desi isi desfasoara activitatea in punctele de trecere a frontierei, langa politistul de frontiera care incaseaza un stimulent financiar! Putem continua cu colegii din inspectia muncii care participa la cercetari epidemiologice, controleaza modul in care sunt respectate masurile guvernamentale de catre angajatori si totusi nu intra in categoria bugetarilor carora li se acorda... mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2020, ora 13:16
Majorarea punctului de pensie de 14% implica un efort bugetar de 3,6 miliarde de lei in anul 2020 si, respectiv, 10,92 miliarde de lei in anul 2021, iar o astfel de masura, cu impact important asupra constructiei bugetare pe anul 2021, ar trebui inclusa intr-un cadru fiscal-bugetar pe termen mediu, este de parere Consiliul Fiscal (CF).
Intr-un comunicat cu privire la opinia sa legata de cea de-a doua rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2020, Consiliul Fiscal apreciaza ca o abordare bazata pe reguli in ceea ce priveste indexarea pensiilor (prevazuta de altfel de lege) ar aduce beneficii multiple din perspectiva stabilitatii sistemului de pensii si ancorarii asteptarilor participantilor, sustenabilitatii fiscale si programarii bugetare.
"Majorarea cheltuielilor bugetare cu pensiile nu poate face abstractie de situatia BGC (bugetul general consolidat - n. r.), al carui deficit primar si structural se plaseaza in prezent la niveluri foarte ridicate, ceea ce reclama initierea unui proces de corectie, ecartul fata de pragul de 3% din PIB stabilit de procedura de deficit excesiv fiind insemnat", afirma CF.
In document, Consiliul Fiscal precizeaza ca a abordat de mai multe ori in opiniile sale anterioare problematica aplicarii noii Legi a pensiilor din perspectiva impactului bugetar al acesteia. In varianta sa anterioara celei de-a doua rectificari, legea prevedea o majorare cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, ceea ce conducea la o... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 11:10
Guvernatorul statului California, Gavin Newsom, a declarat joi stare de urgenta bugetara in cel mai populat stat american, din cauza cheltuielilor si crizei economice provocate de pandemia de Covid-19, transmite Reuters.
Declararea starii de urgenta bugetara permite statului sa acceseze un fond creat pentru situatii dificile. California anticipeaza un deficit bugetar de 54,3 miliarde de dolari din cauza costurilor mari si a scaderii veniturilor provocate de pandemie.
Potrivit unui acord convenit cu parlamentarii statului, California va folosi in urmatorii trei ani aproximativ 16 miliarde de dolari dintr-un fond pentru situatii dificile, pentru sustinerea bugetului, a declarat H.D. Palmer, un purtator de cuvant al departamentului financiar al guvernatorului.
Departamentul financiar anticipeaza un declin de 25,5% al taxelor din veniturile personale colectate de stat, o scadere de 27% a taxelor pe vanzari si o reducere de 23% a veniturilor din txe corporative.
In plus, California anticipeaza ca cheltuielile din 2020 vor depasi asteptarile din cauza cheltuielilor legate de pandemia de coronavirus, de aproximativ 13 miliarde de dolari. ...citeste mai departe despre "Stare de urgenta bugetara in cel mai populat stat american. Decizia, luata pe fondul crizei COVID-19" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 07:47