De aproape 10 ani, Romania incearca sa invete reteta cheltuirii fondurilor de miliarde de euro care ni se pun la dispozitie anual din bugetul Uniunii Europene (UE).
Invatam, parca, prea greu si repetam aceleasi greseli. Din pacate, ne aflam din nou aproape de jumatatea exercitiului bugetar, 2014 - 2020, si aratam ca nu am invatat din lectiile primului exercitiu bugetar, 2007 - 2013, pe care l-am parcurs ca stat membru al Uniunii Europene.
Avem o singura autoritate de management acreditata pentru gestionarea de fonduri structurale si de coeziune din cele 10 necesare si doar 20 de conditionalitati indeplinite 100% din cele 36 necesare a fi finalizate pana la 31 decembrie 2016.
Suntem din nou foarte aproape de un nou impas. Daca nu indeplinim toate conditionalitatile pana la finalul anului, riscam sa avem platile suspendate de catre Comisia Europeana. Ce trebuie sa facem mai departe?
Cum se formeaza bugetul anual al UE
Pentru inceput, haideti sa intelegem cum se formeaza ...citeste mai departe despre "Bugetul UE si absorbtia fondurilor europene: Unde greseste Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 15:14
Romania se situeaza pe penultimul loc intre statele membre UE in ceea ce priveste cheltuielile bugetare raportate la PIB si pe ultima pozitie la ponderea cheltuielilor cu educatia si cu protectia sociala.
Paradoxal, insa, datele prelucrate si furnizate la inceputul acestei saptamani de Eurostat ne plaseaza pe locul 12 la sumele alocate pentru pensii raportate la PIB si pe locul 3 daca le luam ca procentaj stabilit in cheltuielile publice.
Cum ar arata PIB-ul si bugetele tarii noastre daca s-ar intoarce toti romanii din strainatate
Din cifrele prezentate de organismul statistic al UE, rezulta o serie de concluzii in privinta modului in care se stabilesc prioritatile in Romania si sugereaza masurile care ar putea fi luate pentru a ne apropia de o structura europeana a modului in care se utilizeaza banii statului.
Precizam ca datele sunt valabile pentru anul 2014, pentru care au fost finalizate calculele pe domenii de cheltuieli publice.
Deoarece taxele colectate efectiv ...citeste mai departe despre "Cat de prost isi cheltuie Romania bugetul - Comparatie cu media UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Martie 2016, ora 12:50
Decizia lui Vladimir Putin de a anexa Peninsula Crimeea, in primavara lui 2014, a declansat o cursa a inarmarilor in regiune, in conditiile in care vecinii Federatiei Ruse se simt amenintati de miscarile tot mai indraznete ale Moscovei.
State care, pe fondul crizei economice, isi redusesera semnificativ cheltuielile cu apararea au inceput sa pompeze din nou bani in bugetul armatelor proprii, potrivit unei analize Bloomberg.
Efectul se vede cel mai bine in Lituania. Tara care din 2009 a scazut nivelul bugetului de aparare pana sub 1% din PIB a tresarit brusc, efectuand o suplimentare a cheltuielilor militare de 30% in cursul anului trecut.
Procentual, cresterea este mai mare decat cele inregistrate anul trecut in toate celelalte 27 de state membre ale Aliantei Nord-Atlantice.
In top intra si Polonia, pe locul 3 din punct de vedere al cheltuielilor de aparare inregistrate in 2015, in vreme ce Letonia si Estonia, tari care au granita comuna cu Rusia vin pe locurile 5, respectiv 8 in clasamentul intern al NATO.
Datele statistice reflecta nelinistea in crestere pe care o simt vecinii Rusiei fata de intentiile lui Putin. Pe langa anexarea Crimeii, in 2008, Moscova a purtat un razboi cu vecinul din sud, Georgia, iar de anul trecut s-a implicat intr-o campanie aeriana pe frontul din Siria.
Eforturile financiare vin si ca urmare a protocolului incheiat intre statele membre NATO de a atinge un nivel de finantare a sectorului de aparare echivalent cu 2% din PIB al... mai mult
Marti, 16 Februarie 2016, ora 16:15
Comisia Europeana a anuntat, luni, contributia fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI) la strategia de crestere a UE, Planul de investitii si prioritatile Comisiei pentru perioada 2014-2020.
Raportul Comisiei Europene include si rezultatele negocierilor cu toate statele membre cu privire la acordurile de parteneriat si la programe, care la nivel european vor beneficia de finantari totale de 454 miliarde euro.
Ce a negociat Romania si care sunt provocarile pe care trebuie sa le adreseze oficialii romani pentru a utiliza la maxim fondurile puse la dispozitie in exercitiul 2014-2020 in cele ce urmeaza.
Bugete de accesat si lista de promisiuni
Potrivit Comisiei Europene, bugetul alocat Romaniei pentru perioada 2014-2020 este de 30,837 miliarde euro, in crestere cu 18% fata de bugetul din perioada 2007-2013.
Defalcat pe domenii, acest buget se prezinta astfel:
Pentru retele de infrastructura in transport si energie: 7,95 miliarde euroPentru ...citeste mai departe despre "Bugetul UE si Romania: Cum vor fi impartite cele 30 de miliarde de euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 10:32
Camera Deputatilor si Senatul au adoptat, marti, in mai putin de o ora, toate cele 52 de articolele ale proiectului de buget pe 2014, neacceptand niciun nou amendament, parlamentarii urmand sa ia in discutie anexele bugetului.
Parlamentarii au adoptat, pana la ora 19.00, aproximativ jumatate din anexele la Buget
Deputatii si senatorii au adoptat, marti, pana la ora 19.00, aproximativ jumatate din anexele proiectului bugetului de stat pe anul 2014, parlamentarii PDL sustinand fara succes cele cateva sute de amenadamente respinse de Comisiile de buget.
"Intrati in cartea recordurilor cu cel mai rapid buget adoptat", i-a spus liderul deputatilor PDL Mircea Toader presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, care conduce sedinta.
Un alt democrat-liberal, Cezar Preda, s-a aratat nemultumit de faptul ca ministrii care asteptau sa fie dezbatute anexele ministerelor lor discutau intre ei. "Domnul Nicolaescu a vorbit tot timpul cu domnul Dragnea. Ministrii parca ar trebui macar sa mimeze ca sunt interesati de bugetul asta", a spus, de la tribuna Parlamentului, Cezar Preda.
Dezbaterea anexelor de la bugetul de stat a inceput la ora 15.00, iar dupa patru ore plenul reusise sa voteze aproape jumatate din ele. Anexa Ministerului Dezvoltarii Regionale inca nu a fost adoptata deoarece opozitia avea aproape 1.000 de amendamente respinse care erau sustinute de initiatori.
Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu a fost singurul care a sustinut mai multe amendamente, dar acestea au... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 19:49
Comisiile parlamentare continua, vineri, avizarea bugetelor ministerelor pentru anul,parlamentarii votand deja asupra bugetelor Ministerelor Afacerilor Interne, Apararii si Culturii.
Bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014, de 562,5 milioane de lei, a fost avizat favorabil de Comisiile de cultura din Parlament, care au adoptat si un amendament pentru suplimentarea acestei sume cu 2,85 milioane de lei, banii fiind luati de la Presedintie, Curtea Constitutionala si ANI.
Comisiile reunite pentru cultura din Senat si Camera Deputatilor au avizat favorabil, vineri, cu unanimitate de voturi, bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014, care este in cuantum de 562.586.000 de lei.
La acesti bani se va adauga o suma de 2.850.000 de lei, un amendament in acest sens propus de deputatii UDMR Marton Arpad si Erdei D. Istvan si senatorul UDMR Vegh Alexandru fiind adoptat cu unanimitate de voturi de Comisiile reunite de cultura ale Parlamentului.
Potrivit lui Marton Arpad, suma de 2.850.000 de lei va fi destinata consolidarii si restaurarii monumentelor istorice.
Votul bugetelor la Afaceri Interne si Aparare
Comisiile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala ale Parlamentului au avizat favorabil, vineri, fara amendamente, cu unanimitate de voturi, proiectul de buget pentru anul 2014 pentru Ministerul Afacerilor Interne.
Potrivit proiectului de buget, acestui minister ii vor fi alocate anul viitor 8,3 miliarde de lei, fata de 8,7 miliarde de lei in... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 12:48
Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International (FMI) pentru anul viitor o majorare salariala cuprinsa intre 3-4% pentru profesori debutanti si medici rezidenti, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de crestere depinzand de veniturile existente, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Delegatia FMI a venit, luni seara, la Palatul Victoria, pentru o ultima discutie cu premierul Victor Ponta.
Surse guvernamentale au declarat ca Executivul a convenit cu misiunea FMI-CE principalii indicatori pentru 2014, dar continua discutiile referitoare la impactul masurilor fiscale necesare pentru acoperirea golului de venituri rezultat din ultimele solicitari ale celor doua partide din USL cu impact pe cheltuieli.
Bugetul pe anul viitor a fost construit pe un PIB de 657 - 659 miliarde lei, cu o crestere economica de 2,1% (scenariu de baza), si un deflator putin peste 2%.
In functie de marimea deficitului acceptata de FMI, care este negociat intre 2,2-2,3% din PIB, cuprinzand clauza de investitii aferente co-finantarii fondurilor UE, cresterea economica s-ar putea ridica la 2,2% din PIB.
Rata inflatiei luata in calcul pentru anul viitor este in jur de 2%.
USL a decis majorarea salariului minim pe economie, in doua transe, indexarea pensiilor, potrivit legii, si exista controverse privind reducerea CAS, ceruta de PNL. Pe de alta parte, PSD insista pe majorarea fondurilor pentru investitiile derulate de primarii si demararea proiectului autostrazii... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 18:17
Incapacitatea colectarii veniturilor si lipsa de eficienta a politicii economice pe acest an, adica neindeplinirea promisiunilor electoarele, sunt principalele motive ale rectificarii bugetare "pe rosu", sunt de parere analistii contactati de Business24.
"A fost o elaborare a bugetului pe 2012 foarte gresita avand in vedere niste indicatori prea optimisti, iar pe parcursului anului nu s-au luat masurile corespunzatoare pentru a se ajunge la aceiasi indicatori", a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.
Desi fata de anul trecut colectarile la buget sunt mai mari, ele sunt departe de a fi cat s-a sperat initial, astfel incat Guvernul se afla in situatia in care sa raporteze incapacitatea de a colecta fonduri si mai ales incapacitatea de a crea locuri de munca, potrivit analistilor.
Cu toate ca in prima parte a anului cifrele aratau ca ar putea fi tinuta sub control situatia pana la sfarsitul anului si chiar deficitul sa fie incadrat in tinta propusa, acum se dovedeste ca lucrul acesta nu este posibil, iar rectificarea bugetara de acum nu face altceva decat sa recunoasca aceasta realitate.
"A fost un optimism generalizat atunci cand a fost construit bugetul, atat pe partea de venituri, cat si pe partea de cheltuieli", declara analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.
Alocarea fondurilor la ministere pune semne de intrebare
Felul in care s-a facut rectificarea da foarte multe de gandit, potrivit analistilor economici.... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 13:30
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a anuntat luni, la Parlament, ca un draft al bugetului de stat pentru anul 2014 va fi gata pana la mijlocul lunii octombrie.
Voinea a spus ca sunt multe propuneri de luat in discutie in ceea ce priveste diminuarea poverilor fiscale si ca procesul de elaborare a bugetului va fi diferit decat in alti ani, pentru ca trebuie sa treaca si pe la Uniunea Europeana.
"Procesul privind elaborarea bugetului va fi diferit decat in anii trecuti, pentru ca trebuie sa treaca si pe la Uniunea Europeana. Nu doar pentru Romania, pentru toate tarile europene. Incepand cu acest an s-a intrat in asa-numitul semestru european, deci inclusiv Germania trebuie sa ceara la Bruxelles aprobarea pentru buget, ceea ce vom face si noi.
Va exista, deci, un draft al bugetului pana la mijlocul lunii octombrie. Pana atunci vom clarifica care este baza de pornire, deci care sunt veniturile pe care ne putem baza in mod prudent anul viitor, deficitul se cunoaste - 2 la suta din PIB -, pe care il putem avea anul viitor si, in interiorul acestei anvelope, unde se pot duce banii. Sigur ca nu se pot duce in toate partile, fie poate sa scada CAS, poata sa scada TVA, pot sa creasca investitiile. Trebuie si o prioritizare si intre obiectivele bugetare pentru anul viitor", a explicat ministrul.
Liviu Voinea s-a referit si la arieratele primariilor, precizand ca legea prevede doua situatii pentru autoritatile locale care au probleme cu bani. Una dintre ele,... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 15:55