Guvernul aproba miercuri achizitionarea primului sistem de rachete Patriot. Fifor: Niciun leu pentru inzestrarea Armatei nu va fi dat inapoi

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 18:50
1045 citiri
Guvernul aproba miercuri achizitionarea primului sistem de rachete Patriot. Fifor: Niciun leu pentru inzestrarea Armatei nu va fi dat inapoi
Foto: Captura video YouTube/Europa FM

Guvernul va aproba, in sedinta de miercuri, proiectul de lege privind achizitionarea primului sistem de rachete Patriot, urmand ca in urmatoarele doua saptamani sa fie prezentat in Parlament, a anuntat, marti, ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor.

In ciuda intarzierii semnarii contractelor de achizitii, niciun leu alocat inzestrarii Armatei, in acest an, nu va fi returnat la buget, a mai spus ministrul.

"Astazi avem deja confirmarea ca pentru primul sistem Patriot o sa avem scrisoarea de acceptare in cursul zilei de maine si in felul acesta deja suntem pe drumul cel drept, adica vom putea semna contractul pana la finele anului pentru primul sistem Patriot.

Asta inseamna ca maine, in sedinta de guvern, vom aproba proiectul de lege privind achizitionarea primului sistem de rachete Patriot, urmand ca in urmatoarele doua saptamani sa fim cu el in Parlamentul Romaniei, pentru ca vom urma procedura parlamentara.

Da, pana la sfarsitul anului, vom cheltui suma de 764 milioane de dolari pentru primul sistem Patriot", a explicat ministrul Fifor la Europa FM.

Sistemul de rachete Patriot la care se refera ministrul este primul dintr-o serie de sapte, pe care Romania vrea sa le achizitioneze in decurs de zece ani, pentru a-si moderniza apararea antiaeriana.

Intregul sistem Patriot va costa Romania aproximativ 4 miliarde de dolari. Mihai Fifor sustine ca, in ciuda intarzierii semnarii contractelor de achizitii, niciun leu alocat inzestrarii in acest an nu va fi returnat la buget.

Din cei 2% din PIB alocati in 2017, Armata va plati in urmatoarele luni si primele 30 de transportoare blindate noi de la producatorul american General Dynamics. Urmatoarele 600 vor fi produse in Romania, a mai spus ministrul.

Iar inzestrarile armatei nu se vor opri aici, adauga ministrul. Armata va achizitiona si 45 de elicoptere, inclusiv de lupta, de la producatorul american Bell Helicopters.

Parlamentul a adoptat in acest an opt programe majore de inzestrare a Armatei, in urma provocarilor Rusiei, care in 2014 a anexat Peninsula Crimeea si a militarizat estul Marii Negre.

Citeste mai multe despre sistemele Patriot pe care le va cumpara Romania, dar si cum vede Rusia aceste achizitii:

Cat costa achizitionarea rachetelor Patriot si cand se va face plataTudose: Romania va da in noiembrie prima rata pentru rachetele PatriotAmbasadorul Rusiei, despre rachetele Patriot pe care Romania le va cumpara: Este un risc pe care nu il putem ignoraAmbasadorul SUA spune ca ...citeste mai departe despre "Guvernul aproba miercuri achizitionarea primului sistem de rachete Patriot. Fifor: Niciun leu pentru inzestrarea Armatei nu va fi dat inapoi" pe Ziare.com

#Fifor primul sistem Patriot, #miercuri sedinta guvern Patriot, #Romania sisteme aparare antiaeriana, #Romania sisteme Patriot pret , #Stiri Administratie