Lupta pentru viitorul combustibil ecologic al masinilor noastre este aprinsa, iar producatorii auto din lumea intreaga incearca sa gaseasca solutia cea mai convenabila pentru soferi.
Cafeaua este una din variantele la care oamenii pot apela de acum incolo, scrie Fox News. Cercetatorii britanici de la Universitatea din Bath au gasit o metoda prin care pot transforma resturile de cafea macinata in biocombustibil.
Concret, atunci cand au turnat pe pamant multe uleiuri organice cu proprietati de solventi rezultatul a fost obtinerea de combustibil pentru masina. De fapt, ...citeste mai departe despre "O descoperire uluitoare: Combustibil facut din cafea" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 11:44
Autoritatile din cateva mari orase ale lumii au acordat toata atentia necesara economisirii energiei.
Tehnologia de ultima ora le-a ajutat in efortul lor de protejare a mediului.
Oslo, Norvegia
Capitala acestei tari este de mult timp in topul celor mai curate orase din lume. In plus, in Oslo, nivelul emisiei de carbon pe cap de locuitor este cel mai mic, raportat la orasele europene.
Aproape 140 de autobuze vor fi alimentate in curand cu biocombustibil obtinut din gunoi menajer, scrie The Week.
Numeroase cladiri dispun in prezent de surse regenerabile de incalzire. Autoritatile din capitala norvegiana spera sa elimine complet combustibilii fosili pana in anul 2020.
Copenhaga, Danemarca
In prezent, Copenhaga detine titlul de "Capitala verde europeana". De exemplu, in 2010, unul din trei locuitori se deplasa cu ajutorul bicicletelor. Reprezentantii oficialitatilor spera sa creasca aceasta cifra la 50 de procente pana in 2015 si sa elimine emisiile de carbon pana in ...citeste mai departe despre "Cele mai "verzi" orase din intreaga lume" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 03 Mai 2014, ora 20:26
Un studiu recent arata ca biocombustibilul produs din deseuri de plante are un efect mai daunator asupra mediului inconjurator, pe termen lung, decat combustibilii fosili.
Este vorba despre o cercetare care a costat guvernul american 500.000 de dolari si ale carei date au fost date publicitatii zilele trecute, transmite Associated Press.
Printre concluziile trase de specialisti se numara si aceea ca reziduurile emise in atmosfera de biocombustibilul din porumb produc cu 7% mai multe gaze cu efect de sera, spre deosebire de combustibilul clasic.
Astfel, ...citeste mai departe despre "Lovitura de mediu: Biocombustibilul din porumb nu e chiar asa de... bio" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Aprilie 2014, ora 09:15
Orasul Valea lui Mihai va avea, in anul 2016, o centrala electrica de mare randament, bazata pe biocombustibil, printr-o investitie de 34 de milioane de euro a companiei cehe 'Ekol Brno' , un producator de marca de sisteme energetice din Europa, a anuntat, miercuri, primaria localitatii.
Potrivit comunicatului remis Agerpres, conducerea companiei a incheiat, saptamana trecuta, o conventie intre 'Ekol Brno' S.A. din Cehia si 'Centrala Bioval' S.R.L. din Valea lui Mihai privind conditiile realizarii acestei investitii.
Societatea din Valea lui Mihai, in colaborare cu o firma de consultanta din Oradea, a elaborat proiectul de realizare a unei centrale electrice, de mare randament, din colectarea si arderea deseurilor silvice si agricole, respectiv a plantelor energetice.
Productia de energie se va realiza intr-o cogenerare de inalta eficienta si va beneficia, timp de 15 ani, de sprijin acordat sub forma de certificate verzi, in temeiul Legii nr. 220/2008, ceea ce a determinat investitorii sa considere acest proiect ca fiind rentabil privind amortizarea cheltuielilor.
Cehii au promis sa aduca la Valea lui Mihai cele mai noi tehnologii in domeniu, centrala termica urmand sa angajeze 50-60 specialisti cu pregatire superioara si medie in domeniu. Implicit, se vor dezvolta si societatile, firmele anexe, care vor efectua transportul combustibilului si vor valorifica energia cogenerata.
Proiectul prevede si infiintarea unei sere de 10 hectare, incalzita cu energia... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 17:03
Primul avion alimentat cu biocombustibil va decola luna viitoare din Ottawa, Canada, au anuntat producatorii combustibilului.
Combustibilul bio a fost dezvoltat in urma colaborarii dintre Applied Research Associates, Agrisoma Biosciences si National Research Council of Canada, potrivit Luxuo
La sfarsitul lunii octombrie, un avion NRC Falcom va fi folosit pentru a testa biocombustibilul realizat 100% din seminte de floarea soarelui.
"Prin aceasta initiativa, oferim o optiune durabila pentru a reduce emisiile avionelor", a spus Chuck Red, reprezentant al Applied Research Associates.
Cateva companii aeriene au folosit combustibil bio amestecat cu petrol traditional, in timpul summitului de la Rio de Janeiro, din luna iunie 2011.
Mai mult de 40 de fermieri din vestul Canadei au fost contactati de companiile aeriene pentru a cultiva 6.000 de acri de plante de floarea soarelui, pentru realizarea biocombustibilului. mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 13:21
Microalgele pot reprezenta o alternativa ecologica la combustibilii diesel traditionali, sunt de parere un grup de cercetatori din Germania.
Combustibilii fosili ai planetei sunt limitati, insa noua generatie de biocombustibili este in continua dezvoltare. Astfel, cercetatorii de la Technische Universitat Munchen au prezentat un proces catalitic prin care microalgele pot fi transformate in combustibili diesel, informeaza Green-Report.ro.
Cercetatorii sustin ca pe langa biocombustibilii din soia si rapita, biocombustibilii din microalge sunt o alternativa interesanta, deoarece se dezvolta in orice apa si pot fi cultivate usor.
"Ofera mai multe avantaje fata de produsele agricole care contin ulei. Cresc mult mai repede decat biomasa cultivata pe pamant, au un continut ridicat de trigliceride si productia lor nu concureaza cu cea a alimentelor", a precizat profesorul Johannes A.Lercher, seful echipei de cercetare. mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 15:15
Companiile Airbus si TAROM, impreuna cu un consortiu de parteneri, au pus bazele unuia dintre primele proiecte la nivel european destinate infiintarii unor unitati de productie si procesare de biocombustibili pentru transportul aerian (bio-kerosen), precizeaza NewsIn. Proiectul, a carui centru va fi in Romania, are drept obiectiv furnizarea de biocombustibil extras din camelina (planta folosita in mod curent in industrie pentru semintele ei bogate in ulei), ca alternativa regenerabila, sustenabila, la combustibilul traditional folosit in transportul aerian. In cadrul acestui proiect, partea de management de proiect va fi realizata de o organizatie non-guvernamentala romaneasca, in timp ce Airbus va activa drept suport pentru implementarea si obtinerea de avantaje competitive pentru proiectul local de productie de biocombustibili.
"De indata ce sunt finalizate studiile de fezabilitate legate de potentialul de dezvoltare al agriculturii, tehnologiei specifice si al industriei aeronautice, vor fi evaluate, de asemenea, si unitatile pentru rafinarea combustibilului deja existente, pentru a putea observa nivelul capacitatii de productie existent din Romania. Camelina a fost aleasa ca materie prima datorita potentialului sau energetic ridicat, al cerintelor reduse de alternare a culturilor, al potentialului ridicat de reducere a noxelor cu efect de sera si a cantitatilor reduse de apa necesare acestei plante. In plus, camelina este deja existenta in Romania, poate fi cultivata... mai mult
Luni, 21 Martie 2011, ora 15:07
Producatorul de avioane Airbus intentioneaza sa lanseze, in 2010, un avion de curierat pentru distante medii care sa foloseasca drept carburant un amestec de kerosen si biocombustibil, a declarat, marti, un reprezentant al grupului aerian european.
"Nu am stabilit ce companie va efectua testele, suntem in discutii cu mai multi transportatori aerieni", a afirmat Ross Walker, responsabil cu programele de management al carburantilor la Airbus, intr-o conferinta de presa organizata la salonul aeronautic de la Dubai, precizeaza Mediafax.
El a spus ca nu cunoaste ce fel de biocombustibil va folosi noul avion si nici ponderea acestuia in amestecul de carburant. In ianuarie 2009, compania aeriana Japan Airlines a efectuat un test de zbor, fara pasageri, cu un avion Boeing 747, unul dintre cele patru motoare ale aeronavei fiind alimentat cu biocombustibil.
Totodata, Airbus a realizat teste folosind un amestec de combustibil constand din kerosen si gaz natural lichefiat in februarie 2008 pe modelul de avion A380, iar in octombrie 2009 pe un aparat A340 de cursa lunga.
Grupul european estimeaza ca, pana in 2020, avioanele vor folosi alt combustibil decat kerosenul in proportie de 15%, cota urmand sa urce la 30% pana in 2030.
mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 16:58
Potentialul agricol existent face din Romania o destinatie atractiva pentru investitii in productia de biocombustibili. 31 de agenti economici activeaza pe piata biocombustibililor. Piata romaneasca a biocombustibililor insuficient dezvoltata, alaturi de necesitatea alinierii la legislatia UE care prevede ca necesarul de biocombustibili sa ajunga la 5,75% din consumul total de carburanti pana la nivelul anului 2010, precum si potentialul agricol existent fac din piata romaneasca o destinatie atractiva pentru investitii in productia de biocombustibili.
Romania ar putea atinge tinta agreata de Comisia Europeana in ceea ce priveste ponderea biocombustibililor din consumul total de carburanti, tinand cont de potentialul agricol existent si de investitiile anuntate, sustin specialistii. mai mult
Luni, 27 Aprilie 2009, ora 09:47