Patronatele recomanda deschiderea de firme de ecologie, IT si servicii

Duminica, 05 Aprilie 2009, ora 23:05
1565 citiri
Patronatele recomanda deschiderea de firme de ecologie, IT si servicii

Reprezentantii organizatiilor patronale reprezentative din Romania considera ca domeniile in care pot fi deschise afaceri rentabile chiar si in perioada crizei economice sunt cele legate de sectorul ecologic, IT si servicii.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, le recomanda celor care vor sa-si deschida o afacere sa se orienteze catre productia de alimente ecologice, biocombustibil sau energie neconventionala.

"Acest gen de activitati au un viitor sigur. Trebuie avut in vedere mai ales faptul ca pentru activitati din domeniul ecologic exista foarte multe facilitati cum ar fi viitoarele programe europene care se vor dezvolta in acesta directie", a precizat, pentru NewsIn, reprezentantul organizatiei patronale.

La randul sau, directorul general al Confederatiei Patronale a Industriei Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC), Adrian Izvoranu, sustine ca valorificarea deseurilor este una dintre cele mai rentabile si de viitor afaceri.

"Ecologia este si va fi cel putin 20 de ani de aici incolo preocuparea numarul unu la nivel mondial. De aceea, o afacere de valorificare a deseurilor este, chiar si in aceste momente dificile, o oportunitate. Nu trebuie sa unitam ca 75% din resursele de care are nevoie industria nu se gasesc in pamant, ci la suprafata lui, sub forma de deseuri", a afirmat, pentru NewsIn, reprezentantul CPISC.

De asemena, spune acesta, o afacere oportuna, pe perioada actualei situatii economice este aplicarea de tehnologii moderne in procesarea produselor naturale alimentare. "De exemplu, fragii. In loc sa-i vindem in Germania cu 3 euro kilogramul, am putea sa scoatem din acest fruct, prin procesare desteapta si cu idei, un produs care ar putea valora 100 de euro kilogramul", a exemplificat Izvoranu.

Totodata, acesta a indicat, ca directie potrivita pentru deschiderea de noi afaceri, agricultura, "dar nu la modul generic, ci partea de servicii din agricultura, cum ar fi cercetarea". Alte afaceri care ar putea fi rentabile in aceasta perioda, spune Ovidiu Nicolescu, ar fi cele din domeniul IT.

"Informatica este un domeniu de viitor, iar o investitie care sa aiba valente in noile tehnologii, optica fina, mecanica fina sau servicii ce tin de IT este favorabila pentru a prospera in actualul context economic", considera Nicolescu.

In opinia lui Adrian Izvoranu, valorificarea inventiilor inedite brevetate, ar putea fi, de asemenea, o afacere buna in aceste momente. "Exista foarte multe inventii brevetate, dar acestea nu sunt valorificate. Cred ca afaceri prospere se pot deschide si prin valorificarea in urma producerii la scara larga a anumitor produse brevetate si lasate in "umbra"", a afirmat directorul CPISC.

Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Petre Milut a mentionat ca sectorul serviciilor inca mai are loc pentru noi intreprinzatori si, in opinia lui, acest domeniu ar putea oferi siguranta financiara, cu conditia de a nu deschide o afacere la scara industriala.

"Deschiderea unei mici afaceri in zona serviciilor, precum cele de transport sau catering, ar aduce, spun eu, beneficii in acesta perioada", a spus Milut. Acesta a adaugat ca recomanda ca in acesta perioada sa nu se angajeze nimeni intr-o investitie de anvergura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#patronate, # ecologie , #stiri Ovidiu Nicolescu