Cerealele ecologice romanesti, solicitate in cantitati mari si la preturi ridicate in SUA

Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 15:04
4869 citiri
Cerealele ecologice romanesti, solicitate in cantitati mari si la preturi ridicate in SUA

Cerealele romanesti certificate ecologic au fost foarte cautate zilele acestea in Statele Unite ale Americii, unde are loc unul din cele mai mari targuri de agricultura ecologica - Biofach Baltimore.

Preturile oferite agricultorilor romani au depasit cele mai optimiste asteptari ale acestora, a declarat, duminica, presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio Romania", Marian Cioceanu.

Oficialul Bio Romania a declarat ca marile companii de importuri de cereale, asociatiile crescatorilor de animale din SUA si Canada au solicitat fermierilor romani cantitati "enorme" de cereale certificate ecologic, la preturi foarte ridicate.

Agricultura din SUA s-a confruntat cu o seceta severa anul acesta, ceea ce a facut sa aiba o productie mica de cereale.

Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), aproximativ 55% din teritoriul SUA, in special Midwest, a fost afectat in luna iunie de seceta.

SUA se confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 56 de ani

Seceta din SUA se suprapune peste o criza alimentara cronica, care a inceput de la jumatatea deceniului trecut, ca urmare a scoaterii unor suprafete importante de teren agricol din circuitul productiei alimentare, pentru producerea de combustibil pentru transport, a explicat seful asociatiei patronale.

Acesta a subliniat ca Uniunea Europeana a recunoscut oficial aceasta strategie gresita, pe care o va corecta insa, in noua Politica Agricola Comuna, prin interzicerea productiei de biocombustibil in UE pana in 2020.

Cresterea preturilor materiilor prime si a alimentelor conventionale a determinat si majorarea preturilor produselor certificate ecologic.

Statul roman trebuie sa sprijine fermierii in procesul de trecere la agricultura ecologica

Presedintele Bio Romania considera ca Ministerul Agriculturii trebuie sa solicite Uniunii Europene posibilitatea de a oferi sprijin financiar fermierilor mijlocii si mari aflati in perioada de conversie, respectiv pentru minimum doi ani in care se face trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica.

"Lipsa acestei forme de sprijin face ca suprafata de teren arabil certificat ecologic, sa ramana inca redusa, pana in 200.000 de hectare. Prin certificarea a unui milion de hectare in Baragan si Campia de Vest, Romania poate deveni in cativa ani tara cu una dintre cele mai performante agriculturi ale Uniunii Europene, in paralel cu dezvoltarea sectoarelor certificate ecologic de legume-fructe si viti-vinicol", a explicat Cioceanu.

In Romania, consumul de produse ecologice certificate reprezinta doar 2% din totalul alimentelor consumate, desi aproape 70% din produsele provenite din mediul rural romanesc pot fi clasificate ca fiind naturale si ecologice, declara, in luna mai, Marian Cioceanu.

Consumul de produse ecologice certificate, doar 2% din totalul alimentelor consumate

Marian Cioceanu a adaugat ca Romania este lider in sud-estul Europei pe agricultura ecologica, iar la nivel mondial se pozitioneaza intre primii 15 exportatori de materii prime ecologice.

Romania este prezenta la editia din acest an a manifestarii internationale "Natural Products Expo East" - Biofach Baltimore cu un pavilion national ce reuneste pe o suprafata de 72 de metri patrati 11 companii din acest domeniu, respectiv cu Apiprodex, Vladalex Impex, Agroexim Grup, Ecopet, Bio-Terra, Buculei, Asociatia Cetatea lui Bucur 7 Centre, Manor Impex, Placerea Naturii, Senator Wine, Shalom Bio Food.

#cereale ecologice romanesti, #SUA cereale ecologice romanesti, #sprijin agricultura ecologica, #agricultura ecologica Romania , #Agricultura BIO