Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Transportatorii acuza Guvernul ca nu respecta Constitutia majorand accizele la carburanti

Transportatorii acuza Guvernul ca nu respecta Constitutia majorand accizele la carburanti

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) acuza Guvernul de lipsa de transparenta cu privire la modificarea dispozitiilor Codului Fiscal, prin care acciza pentru biocombustibili a fost majorata la nivelul carburantilor de baza, conform NewsIn.

"Dupa cresterile succesive ale preturilor carburantilor, cresteri care nu si-au aflat nici pana in prezent explicatii coerente de la producatori si distribuitori, iar de la reprezentantii statului s-au obtinut nu raspunsuri, ci 'suparari' ale primului ministru prin presa si pe la televiziuni, Guvernul modifica, din nou, legislatia fiscala", spun transportatorii.

In acest context, UNTRR acuza Guvernul de lipsa de transparenta si nerespectarea Constitutiei Romaniei cu privire la procedurile legislative.

Astfel, prin modul in care a fost redactata si datorita "lipsei de transparenta si profesionalitate" Hotararea Guvernului nr. 150/2011 care modifica normele de aplicare ale Codului Fiscal aplica "o noua lovitura sub centura transportatorilor rutieri", potrivit UNTRR.


Problemele ridicate de aceasta hotarare contravin dispozitiilor articolul 20660 alineatul (3) din Codul Fiscal si nu detaliaza modul de aplicare a accizelor pentru carburantii care contin biocombustibil, eliminand totodata detalierile prevazute in normele precedente si modifica dispozitiile Codului Fiscal lasand sa se inteleaga faptul ca acciza pentru biocombustibilii folositi, in mod obligatoriu, in carburanti, are acelasi nivel cu cea a carburantilor de baza, arata transportatorii.

Ei sustin ca de acest lucru profita producatorii si distribuitorii de carburanti, care au marit rapid pretul de vanzare al acestora, fara a tine cont de concentratia foarte scazuta a adaosului de biocombustibili (4%) in volumul carburantilor.

Pana la 1 martie 2011, produsele cu continut de biomasa beneficiau de o acciza redusa.


Prevederile legale privind aplicarea accizei reduse pentru produse energetice care contin in volum produse obtinute din biomasa au fost abrogate astfel incepand de marti, 1 martie, lucru care ulterior a determinat marile companii petroliere din tara sa majoreze pretul carburantilor.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1402 ori