Banca Europeana pentru Dezvoltare si Reconstructie (BERD) are o noua strategie pentru Romania in perioada 2020-2025, care se va concentra cel mai mult pe dezvoltarea infrastructurii, a productivitatii si a sectorului financiar. Totodata, BERD a acordat un imprumut de 20 de milioane de euro Buzaului.
Consiliul de Administratie al institutiei financiare internationale a aprobat vineri noua strategie pentru Romania, ceea ce va schita investitiile BERD in urmatorii cinci ani, se arata pe site-ul Bancii. Aici sunt incluse si masuri ca raspuns la criza coronavirusului, dar si eforturi pentru revenirea economiei.
In perioada 2020 - 2025, strategia BERD implica sustinerea mai multor domenii:
Infrastructura sustenabila si dezvoltare regionalaCrestea productivitatii prin ajutarea companiilor private sa se extinda si sa imbunatateasca aptitudinile muncitorilorIntermedieri financiare si alte dezvoltari pe pietele de capital
Mark Davis, director reginal al BERD pentru Romania si Bulgaria a spus: "BERD este bine plasat sa sustina modernizarea economiei romanesti, inclusiv ajutand tara sa depaseasca impactul epidemiei de coronavirus".
Pana in acest moment, BERD a investit aproape 8,7 miliarde de euro in economia din tara noastra.
Totodata, BERD mai anunta ca a fost aprobat un imprumut de 20 de milioane de euro pentru imbunatatirea serviciilor de apa si canalizare in judetul Buzau, peste 200.000 de oameni urmand sa beneficieze de aceste imbunatatiri.
Imprumutul face... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 12:38
Economia Romaniei va creste anul viitor cu 2,2% din PIB, dupa un avans de 1,4% in acest an, estimeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in contextul efectelor negative ale crizei din zona euro asupra regiuni Europei de Sud-Est, in special in privinta exporturilor.
BERD a confirmat prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 1,4%.
Cresterea economica a Romaniei ar trebui sa se consolideze in acest an datorita unei "reveniri modeste" a cererii interne si a increderii, considera analistii BERD.
Prognozele inaintate de Guvern, FMI si Comisia Europeana privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an sunt similare, de plus 1,6%. Pentru 2014, Comisia anticipeaza o evolutie pozitiva de 2,2% din PIB, iar FMI o crestere de 2%.
Economistii BERD considera ca economiile din Europa de Sud-Est vor inregistra o crestere economica modesta in acest an, care va accelera in medie la 2,2% in 2014.
"Masurile de reforma in aceasta regiune au fost ezitante si limitate de situatia economica dificila. Regiunea ramane vulnerabila la dificultatile din zona euro, principala piata de export", se arata intr-un raport publicat vineri de BERD.
Banca a revizuit in scadere puternica prognoza de crestere economica medie pentru tarile in care activeaza, de la 3,1% la 2,2% in acest an, pe fondul incetinirii activitatii economice din Rusia, in timp ce riscurile generate de criza din zona euro par mai reduse.
Deteriorarea situatiei economice din... mai mult
Vineri, 10 Mai 2013, ora 14:06
Efectele negative pe care criza datoriilor din zona euro le are asupra Europei Centrale si de Est nu au fost analizate cu atentie de catre factorii de decizie, a declarat, luni, noul presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti.
In luna iulie a acestui an, BERD si-a revizuit in scadere estimarile de crestere pentru tarile din Europa Centrala si de Est, citand legaturile comerciale si financiare stranse cu zona euro, transmite Reuters.
In luna iulie, BERD a scazut prognoza de crestere economica pentru Romania la 0,8%, de la 1,2%. Pentru anul 2013, BERD a coborat estimarea de crestere economica a Romaniei de la 2,6% la 1,85%.
Presedintele BERD a declarat ca este nevoie de un "plan de actiune" pentru a ajuta tarile din Europa Centrala si de Est, iar Banca Centrala Europeana trebuie sa fie implicata in aceste discutii, deoarece ar putea ajuta tarile din regiune.
O parte din tarile din regiune au negociat programe de asistenta financiara cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, in timp ce BERD promoveaza o initiativa denumita Vienna 2.0, in incercarea de a impiedica o retragere dezordonata a bancilor internationale din regiune. Suma Chakrabarti sustine insa ca initiativa Vienna 2.0 trebuie sa aiba un impact practic mai pronuntat.
"Vienna 2.0 este deocamdata mai degraba un subiect de discutie decat ceva vizibil pe teren. Vrem sa vedem un plan de actiune mai coordonat pe teren", a spus Chakrabarti. mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 17:43
Incetinirea din zona euro are deja un efect semnificativ de amortizare a exporturilor din Romania, iar o viitoare slabire este cel mai probabil sa se vada in urmatoarele luni, se arata intr-o analiza al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
"Pana recent, Romania se afla pe cale de a inregistra o crestere robusta in 2012, dupa o revenire in 2011. Cu toate acestea, incetinirea din zona euro are deja un efect semnificativ de amortizare a exporturilor din Romania si o viitoare slabire este cel mai probabil sa se vada in urmatoarele luni. Criza din zona euro a avut un efect de incetinire mai ales prin relatiile transfrontaliere bancare. Continuarea sprijinului FMI asigura un important buffer", se arata in analiza BERD.
Cresterea estimata pentru 2012 este de 1,2%, iar pentru 2013 de 2,6%.
Sase din tari din CIS si Europa Centrala si de Est, respectiv Estonia, Croatia, Macedonia, Romania, Serbia si Slovenia, au raportat contractii ale PIB in al patrulea trimestru din 2011.
"Inflatia este una din cele mai mici ingrijorari ale politicilor fata de un an in urma, chiar daca inflatia de baza a fost in crestere. Tarile din CIS si ECC unde cresterea preturilor la alimente a condus la un nivel ridicat al inflatiei, la jumatatea anului 2011, au raportat scaderi pe partea de inflatie odata cu stabilizarea preturilor la utilitati si produse alimentare. In timp ce Georgia a inregistrat o scadere a inflatiei mai impresionanta, rata de cresteri de preturi a scazut... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 19:29
Dupa recentul raport al BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) - intocmit pe baza de analize, dar si de anchete si sondaje -, reprezentantii minunatei noastre clase politice, de la dreapta la stanga si de la putere pana in opozitie, se pot considera fericiti.
Balivernele lor, in absolut nicio legatura cu realitatile concrete din Romania, au dat roade, "prinzand" la nebanuit de multi din aceasta Romanie confuzionata politic, facuta praf economic, clorofomizata social si manelizata mental. Discutand despre Romania ca despre o alta tara si propunand abordari si intreprinzand actiuni cu aplicare tot in cazul altor tari, clasa politica din Romania a obtinut victoria totala asupra tarii, ingropand orice perspective pentru aceasta.
Potrivit raportului, romanii, din cauza faptului ca in anii de criza nivelul lor de trai a avut de suferit, au devenit mult mai sceptici decat erau fata de economia de piata si democratie. De ce i-a lovit atat de sever criza nu ne spune raportul! Ori raportul nu ne face confidente, ori raportul, din motive lesne de banuit, nici nu a investigat aspectul.
Oricum, se deduce, nici nu i-a interogat pe romani sub o forma sau alta asupra acestuia.
Ceea ce, de asemenea, nu se intelege foarte exact din raport este daca legatura dintre acest scepticism crescut si criza este facuta de catre BERD sau de catre subiectii insisi ai cercetarii, in sensul ca, afectati de criza, acestora le-a scazut deschiderea manifestata anterior fata... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 12:04
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere econonmica a Romaniei pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a incetinirii economice din zona euro, si a avertizat ca doua din cele 29 de tari monitorizate, Ungaria si Slovenia, vor intra in recesiune.
In precedentul raport privind perspectivele tarilor in care opereaza BERD, din octombrie, banca a inrautatit puternic estimarea de crestere economica a Romaniei, de la 3,8% la 1,1%.
"Pana recent, economia Romaniei se afla pe drumul de a inregistra o crestere economica robusta in acest an, dupa o recuperare modesta anul trecut. Incetinirea economica din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor Romaniei, iar o continuare a inrautatirii este probabila in lunile urmatoare", se arata in raportul BERD.
Criza din Grecia afecteaza economia romaneasca mai ales pe canalul bancar, in timp ce sprijinul continuu din partea FMI ofera o protectie importanta.
Pentru regiunea in care opereaza, incluzand state din Asia Centrala, BERD se asteapta la un avans economic de 3,1% in acest an, usor mai redus fata de prognoza anterioara de 3,2%.
Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte si Romania, BERD a inrautatit estimarea de crestere a PIB de la 1,6% la 1%. Scaderea de 0,6 puncte procentuale este de doua ori mai ampla decat in cazul Romaniei.
In Europa Centrala si tarile baltice, banca a modificat avansul economic de la 1,7% la 1,4% pentru acest... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 14:36
Mai mult de o treime dintre romani dau vina pe "Vest" (SUA, UE sau Occidentul in general) pentru criza financiara si economica, in timp ce increderea populatiei in democratie si economia de piata a scazut in ultimii cinci ani, reiese dintr-un raport BERD.
In ansamblu, in tarile din Europa Centrala si de Est, sub-estul Europei, Caucaz si Asia Centrala, cel putin o treime dintre respondenti invinovatesc Occidentul pentru criza, procentajele variind de la circa 70% in Slovacia si Serbia sau aproximativ 60% in Cehia si Ungaria la sub 30% in Rusia.
Ungurii si bulgarii sunt mai suparati pe Vest decat romanii, reiese din raportul BERD, in timp ce in tari ca Ucraina, Republica Moldova si Rusia perceptia ca Occidentul este vinovat pentru criza este mai putin raspandita.
Sprijinul pentru democratie si economia de piata a scazut la nivelul noilor state membre UE in ultimii cinci ani (2010 fata de 2006), potrivit sondajelor BERD, institutia observand ca, in general, populatia din fiecare tara tinde sa atace "ceea ce are".
Cu alte cuvinte, locuitorii tarilor cu o societate "mai libera", care functioneaza conform principiilor democratiei si economiei de piata, si-au pierdut din increderea in aceste sisteme din cauza crizei, in timp ce popoarele care sunt guvernate de sisteme controlate mai strans de stat, cu regimuri mai autoritare, inclina mai mult spre democratie si piata libera.
Astfel, increderea in democratie si economia de piata a scazut in ultimii cinci ani in... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 16:17
Romania reprezinta in prezent un test pentru UE, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care au reusit anul acesta sa ajute la evitarea unei crize bancare in Europa Centrala si de Est, comenteaza The Times, in editia electronica de marti.Uniunea Europeana a avut un succes la scara redusa, dar surprinzator, in ceea ce priveste ajutorul acordat regiunii pentru evitarea unei crize bancare in acest an. Comisia Europeana a actionat neobisnuit de repede, iar institutii precum FMI si BERD si-au regasit scopul pe parcursul crizei economice mondiale, apreciaza The Times, citat de Mediafax.
In Romania, tara grav afectata de criza, procesul de alegere al presedintelui, care a inceput duminica, va arata daca romanii mai au inca forta de a realiza schimbarile si reformele pe care organizatiile si institutiile finantatoare le solicita.
Luna trecuta, Guvernul de coalitie de centru-stanga a fost demis, iar FMI a amanat plata celei de-a treia transe, de aproximativ 1,5 miliarde de euro, dintr-un pachet pe doi ani, de 20 de miliarde de euro, probabil pana la formarea unui nou Guvern.
Acest lucru ar putea dura mult, avand in vedere ca actuala cursa prezidentiala se dovedeste a fi una stransa. Principalii doi candidati, Traian Basescu si Mircea Geoana, au un anumit sprijin occidental: Basescu, pentru ca "vorbeste limbajul pietelor", iar Geoana, partial datorita perioadei in care a fost ambasador in Statele Unite, scrie cotidianul... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 09:22
Nu exista nici un dubiu ca economiile in tranzitie din tarile fost comuniste au fost mai grav afectate de criza decat orice alta regiune din lume, au declarat oficialii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).Banca insista ca zona Europei Centrale si de Est va avea, in continuare, nevoie de sustinere externa puternica, din partea institutiilor cvasi-guvernamentale, chiar daca o mare parte a resurselor acestora au fost, deja, injectate in economie, pentru a face fata recesiunii.Presedintele BERD, Thomas Mirow, a avertizat ca Europa Centrala si de Est ar trebui sa nu se complaca in situatia de crestere foarte usoara, inregistrata in prezent, aceasta fiind mult mai scazuta decat in tarile emergente din alte regiuni."Aliniidu-se la tendintele din alte zone si multumita masurilor anticriza luate, indicatorii privind productia si increderea s-au stabilizat. Insa nu au facut acest lucru intr-un mod uniform si ar fi prematur sa spunem ca a inceput o redresare adevarata. Aceasta criza ca avea consecinte pe termen lung", a spus Mirow, citat de Financial Times.In timp ce majoritatea institutiilor care ofera prognoze si-au imbunatatit estimarile, BERD a facut exact invers. Astfel, oficialii bancii multilaterale cred ca produsul intern brut al regiunii va scadea cu sase procente, mai mult decat la estimarea din luna mai, de cinci procente.Totusi, analistii sunt de parere ca sunt slabe sanse ca Europa Centrala si de Est sa mai treaca printr-o criza atat de acuta precum... mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 10:22