BERD anticipeaza pentru Romania o crestere economica de 2,2% din PIB in 2014

Vineri, 10 Mai 2013, ora 14:06
2836 citiri
BERD anticipeaza pentru Romania o crestere economica de 2,2% din PIB in 2014

Economia Romaniei va creste anul viitor cu 2,2% din PIB, dupa un avans de 1,4% in acest an, estimeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in contextul efectelor negative ale crizei din zona euro asupra regiuni Europei de Sud-Est, in special in privinta exporturilor.

BERD a confirmat prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 1,4%.

Cresterea economica a Romaniei ar trebui sa se consolideze in acest an datorita unei "reveniri modeste" a cererii interne si a increderii, considera analistii BERD.

Prognozele inaintate de Guvern, FMI si Comisia Europeana privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an sunt similare, de plus 1,6%. Pentru 2014, Comisia anticipeaza o evolutie pozitiva de 2,2% din PIB, iar FMI o crestere de 2%.

Economistii BERD considera ca economiile din Europa de Sud-Est vor inregistra o crestere economica modesta in acest an, care va accelera in medie la 2,2% in 2014.

"Masurile de reforma in aceasta regiune au fost ezitante si limitate de situatia economica dificila. Regiunea ramane vulnerabila la dificultatile din zona euro, principala piata de export", se arata intr-un raport publicat vineri de BERD.

Banca a revizuit in scadere puternica prognoza de crestere economica medie pentru tarile in care activeaza, de la 3,1% la 2,2% in acest an, pe fondul incetinirii activitatii economice din Rusia, in timp ce riscurile generate de criza din zona euro par mai reduse.

Deteriorarea situatiei economice din tari precum Polonia si Turcia a contribuit de asemenea la revizuirea in sens negativ a mediei regionale, noteaza BERD.

Economistul-sef al BERD, Erik Berglof, a comentat si dezbaterea "crestere versus austeritate" din Europa.

"Acest compromis nu este principala problema in regiunea noastra. Responsabilitatea fiscala este desigur importanta, insa majoritatea tarilor unde activam au inregistart deja progrese importante in aceasta privinta in timpul crizei. Ceea ce este urgent este progresul in ceea ce priveste reformele structurale", a explicat oficialul BERD.

Banca estimeaza ca economia Poloniei va creste cu 1,2% in acest an, respectiv cu 2% in 2014.

Pentru Ungaria, banca anticipeaza o contractie de 0,8% din PIB pentru 2013, urmata de o crestere de 0,9% anul viitor.

In Bulgaria, economia se va extinde cu 1% in acest an, rata care ar trebui sa accelereze la 2,5% in 2014, se mai spune in raport.

#crestere economie romania, #BERD economie Romania, #prognoza economica Romania , #Romania