Studiu Financial Times: Europa Centrala si de Est vor juca un rol important in regiune

Vineri, 18 Mai 2012, ora 15:01
1906 citiri
Studiu Financial Times: Europa Centrala si de Est vor juca un rol important in regiune

La mai bine de doua decenii de la caderea comunismului, Europa Centrala si de Est a devenit o regiune atat de diversificata incat este tot mai greu sa o tratezi ca pe o singura unitate, noteaza ziarul britanic Financial Times (FT).

Financial Times a publicat o serie de articole despre situatia unor sectoare-cheie si perspectivele de crestere pentru tarile din regiune.

FT releva situatia dificila a Romaniei, cu perspectiva scaderii investitiilor si a evitarii ei de catre investitorii imobiliari.

Titrand "Polonia, Cehia si Slovacia formeaza super-sectorul bancar regional", FT releva ca diferentierea este vizibila mai ales in sectorul bancar. In timp ce Ungaria, Romania, Bulgaria si statele baltice se lupta cu o datorie substantiala denominata in valuta straina si cu o crestere greoaie a volumului de credite, cele trei tari care constituie nucleul regiunii - Polonia, Republica Ceha si Slovacia - au banci bine capitalizate si profitabile.

Cresterea volumului de credite in Europa emergenta pare sa fi slabit considerabil, desi tari care sunt mai puternice pe plan intern si au o baza de depozite in crestere - cum ar fi Polonia, Slovacia si Cehia - par mai izolate.

Activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 mld. de dolari in t3 DIN 2011

Banca Reglementelor Internationale, care monitorizeaza fluxurile de finantare, a constatat ca activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 de miliarde de dolari in al treilea trimestru al anului trecut iar scurgerile de capital par sa continue, potrivit unui studiu realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare(BERD).

Cu toate acestea, temerile ca bancile straine ar putea fi obligate sa scape de activele de pe pietele emergente nu s-au adeverit. Putini analisti se asteapta la schimbari majore in viitorul apropiat. Unul dintre motive este faptul ca unele filiale din Republica Ceha, Polonia si Slovacia fac profituri solide, care le face active valoroase.

Poate ca Europa Centrala si de Est se intinde de la Marea Baltica pana in Balcani, dar in ceea ce priveste fondurile de capital privat, ea este mult mai restransa, constand cu adevarat numai din Polonia, scrie FT in alt articol referitor la investitorii regionali.

Jacek Siwicki, presedintele Enterprise Investors, un fond pe baza de capital privat cu sediul la Varsovia, a declarat recent ca inainte de criza economica internationala, investitorii sai obisnuiau sa-l preseze sa se diversifice, dornici sa nu piarda alte oportunitati intr-o regiune in crestere rapida. "Acum, ei spun: 'Nu ne vorbiti de Europa Centrala si de Est, vrem doar sa stim despre Polonia", a afirmat el. ''Polonia a avut de departe cea mai buna reputatie in randul investitorilor de capital privat", a precizat Siwicki.

Polonia si Turcia, preferate de investitori

Pentru cei care doresc sa investeasca in regiune, alegerea este de obicei intre Polonia sau Turcia - alte tari nu prezinta un interes prea mare, in opinia lui Siwicki. Principalul motiv este dimensiunea tarii - cu 37 de milioane de locuitori reprezinta aproximativ jumatate din populatia regiunii - precum si capacitatea de recuperare economica in calitate de una din economiile din UE cu cea mai rapida crestere.

O analiza efectuata de firma de avocatura CMS si DealWatch, care au examinat fuziuni si achizitii in "Europa emergenta" - Europa Centrala si de Est, Ucraina si Rusia - a constatat ca au existat 3.792 oferte anul trecut, cu o valoare totala de 150 miliarde de euro, aproximativ la acelasi nivel ca in 2010.

Raportul CMS a notat: "Ne asteptam ca investitorii sa stea departe de oferte mici in tari precum Republica Ceha, Romania si Ungaria. Dar, in acelasi timp, tarile cele mai mari [Rusia si Polonia] este posibil sa asiste la o crestere a afacerilor".

Un rezultat al acestei lipse de interes din exterior este ca in tari precum Bulgaria, investitorii locali au devenit mai activi. In restul regiunii, unde a existat interes din partea investitorilor mai mari, acesta s-a focalizat de multe ori asupra proprietatii comerciale.

Ungaria se confrunta cu criza politica si economica, Romania si Bulgaria trebuie sa iasa din depresiile post-criza, iar Cehia a alunecat recent inapoi in recesiune.

Situatie pietelor imobiliare din Europa Centrala si de Est

In ceea ce priveste pietele imobiliare din Europa emergenta, FT releva ca dupa ce au fost luate masuri de evitare a riscurilor anul trecut, investitorii au inceput sa achizitioneze proprietati in intreaga regiune. Acum insa, odata cu revenirea ingrijorarilor cu privire la zona euro si cresterea economica anemica situatia pare sa se schimbe.

Potrivit unui sondaj in regiune realizat Colliers, grupul de servicii in domeniul proprietatii, 2011 a fost cel mai bun an pentru investitii imobiliare in regiune dupa 2007 incoace, inainte de declansarea crizei, cu tranzactii de 13,2 miliarde de euro.

Profunzimea si lichiditatea pietelor din Polonia si Cehia le-a facut mult mai atractive pentru investitori, care au avut tendinta sa evite tari mai putin dezvoltate, cum ar fi Romania - cu tranzactii de numai 150 de milioane de euro anul trecut - sau tulburate politic si economic ca Ungaria, care a cazut din grupul de top al regiunii si a inregistrat vanzari imobiliare comerciale in 2011 de numai 650 de milioane de euro.

"Exista o diferentiere intre diferitele tari din Europa Centrala si de Est", spune Rachel Lavine, directoarea Atrium European Real Estate, un fond cu 2,1 miliarde de euro in active cu amanuntul din Europa Centrala si de Est, in principal in Cehia si Polonia. "Vom vedea o diferenta mare intre Polonia, Cehia si Slovacia, pe de o parte, si Ungaria, Romania si Bulgaria, pe de alta parte", spune ea

Anul acesta este putin probabil sa fie la fel de vibrant ca 2011. Cresterea economica incetineste in Europa, determinand investitorii sa faca o pauza de la cumpararea de proprietati de retail, iar bancile restrictioneaza creditarea in contextul in care bancile-mama din Europa de Vest trebuie sa indeplineasca cerinte mai stricte de capital.

Inainte de criza, bancile imprumutau 75% din costul unui proiect. Acum, sunt reticente sa mearga la mai mult de 50%. Ingrijorarea ca fragilitatea zonei euro va incetini cresterea regionala inseamna ca este putin probabil ca 2012 sa fie mult mai bun decat 2011.

Increderea in capacitatea Europei de Vest de a stapani criza din zona euro a fost erodata in continuare luna aceasta, dupa ce alegatorii francezi si in special greci au respins politicile "de austeritate".

Oficialii UE spun ca pregatirile deja facute inseamna ca o iesire a Greciei din zona euro nu ar trebui sa produca un soc de proportiile colapsului Lehman Brothers in 2008. Europa Centrala si de Est, care a obtinut credit ieftin in anii buni dintre 2003 si 2008 si s-a bazat foarte mult pe fluxurile de capital pe termen scurt, si-a vazut secand banii si ajungand intr-o recesiune profunda.

Dar, asa cum remarca Thomas Mirow, presedintele BERD, multe vor depinde de modul in care investitorii reactioneaza. "Asa cum am vazut cu Lehman Brothers, acest tip de evenimente sunt foarte greu de prognozat, deoarece au un aspect material, un element greu, fizic, dar au, de asemenea, si un element psihologic", spune el. "Pentru multi investitori majori din Asia, sau Pacific, sau din Americi, este vorba de Europa in ansamblu si probabil nu vor face diferenta intre tarile mai mici. Nimeni nu stie daca investitorii internationali vor mai avea incredere ca Grecia este un caz singular, asa cum l-au descris europenii pana acum", a precizat el.

Diferentierea facuta de investitori este importanta, deoarece tarile din Europa Centrala si de Est sunt acum intr-o forma mai buna pentru a face fata unor socuri grave, spune Herbert Stepic, directorul executiv al Raiffeisen International Bank, unul dintre cei mai mari creditori din regiune. "Deficitele de cont curent sunt mai mici decat inainte, cresterea costului fortei de munca a incetinit, competitivitatea a crescut, taxele au scazut iar nivelul datoriei suverane este pe jumatate comparativ cu restul UE, cu exceptia Ungariei", a adaugat el.

BERD si-a redus previziunile de crestere pe 2012 pentru Europa Centrala si statele baltice de la 3,4% in luna iulie a anului trecut la 1,4% in ianuarie 2012. Cifrele de crestere din primul trimestru pentru tarile din Europa Centrala si de Est in aceasta saptamana nu au fost "deloc bune", potrivit lui Mirow. Cehia a avut al treilea trimestru de contractie, iar Romania a cazut inapoi in recesiune.

Sectorul bancar in Europa Centrala si de Est

Mai multa incertitudine vine de la contagiunea prin canalul bancar. Pe masura ce criza datoriilor suverane s-a intensificat in toamna anului trecut, au reaparut temerile ca banci vest-europene ar putea incepe sa se retraga din regiune, pentru a indeplini obiectivele autoritatilor de reglementare de adecvare a capitalului.

Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, controlata de stat, a achizitionat anul trecut majoritatea operatiunilor din Europa Centrala si de Est ale Volksbank, in afara de o filiala romaneasca.

Cei mai mari creditori, printre care UniCredit din Italia, Raiffeisen din Austria si Erste Group, precum si Intesa Sanpaolo din Italia si Societe Generale din Franta, spun ca sunt angajate in regiune. Dar UniCredit isi schimba strategia pentru a se concentra pe pietele cele mai profitabile, printre care Polonia, Turcia, Rusia si Croatia.

In pofida dificultatilor, sustinatorii regiunii sunt inca increzatori. Presupunand ca criza din zona euro poate fi rezolvata, spun ei, Europa Centrala si de Est va reveni la crestere. Desi mai lent decat in cei mai buni ani, va depasi Vestul. "Daca te uiti la statele baltice, la Polonia, Republica Ceha, Croatia, sunt absolut convins ca in urmatorii cativa ani, aceasta va fi regiunea care va alimenta cresterea economica pentru Europa", a concluzionat Andreas Treichl, directorul executiv al Erste Bank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie Europa Centrala Est, #sector bancar Europa Centrala, #banci Europa de Est, #sector imobiliar Europa Centrala, #sector imobiliar Europa Est , #Analiza economica