Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BERD: Romania va avea crestere economica sub 1%

BERD: Romania va avea crestere economica sub 1%


Criza politica interna si evolutia economica a ultimelor luni afecteaza Romania. Conform unui raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), prognoza de crestere economica a tarii pentru 2012 a fost scazuta la 0,8% de la 1,2%, dar si pentru 2013.

Astfel, BERD anuleaza ultima revizuire facuta la adresa Romaniei, din raportul din luna mai, cand prognoza de crestere a Romaniei a fost crescuta de la 0,8% la 1,2%. Pentru anul 2013, BERD a coborat estimarea de crestere economica a Romaniei de la 2,6% la 1,85.

"Pana recent, economia Romaniei se afla pe cale de a inregistra o crestere robusta in 2012, dupa revenirea din 2011. Incetinirea din zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a bancilor transfrontaliere evidentiaza importanta transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab si criza politica declansata in iulie ar putea afecta negativ cresterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI si alte institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta", se arata in raportul BERD, citat de Mediafax.

In Europa de Sud-Est, regiune de care apartine si Romania, BERD vede o instabilitate crescuta in privinta evolutiei economice pe termen scurt. Principalul risc este vulnerabilitatea sectorului financiar in conditiile in care mare parte a sistemului bancar este controlat de institutii de credit din strainatate. Un alt risc este prezentat de dependenta de finantarea externa in numeroase dintre aceste tari.

Conform estimarilor, avansul din regiune va atinge 0,7% in 2012 si 1,7% in 2013, in scadere la prognozele anuntate in luna mai. Atunci, in anul in curs ar fi trebuit sa existe o crestere economica de 1%, iar in 2013 de 2,4%.

Trei state din regiune vor inregistra contractie in acest an: Slovenia (2%), Ungaria (1,3%) si Croatia (1,2%). Pentru Polonia, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a imbunatatit usor estimarea de crestere economica, de la 2,7% la 2,9%. Pentru Bulgaria, prognoza a ramas neschimbata la 1,23%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2047 ori