Satui sa faca naveta pe banii lor pentru a-si exercita dreptul fundamental de a vota la fiecare scrutin, romanii din Basel, Elvetia, au cerut anul acesta infiintarea unei sectii de vot in orasul lor, pentru alegerile europarlamentare, iar perseverenta lor a dat rezultate.
Pentru prima data in istorie, in Elvetia au fost organizate patru sectii de vot pentru alegerile din Romania, iar una din ele este in Basel, un oras aflat la granita Elvetiei cu Franta si Germania, unde se stabilesc tot mai multi romani.
"Problema numarului insuficient al sectiilor de votare din Diaspora este deja cunoscuta. Noi, cei din zona Basel, fiind nevoiti sa calatorim la Berna (bilet dus-intors de tren 80CHF/pers) sau in Franta, la Strasbourg pentru a ne exprima un drept garantat de Constitutie, acela de a vota. In Zona Basel, fiind zona de intalnire a trei tari, Franta, Germania si Elvetia, numarul de romani este in jur de 2.000 de persoane si in continua crestere. Observam de asemenea un trend crescator in mod alert al celor nou-veniti in Basel. Daca pana acum 1 an, la intalnirile lunare 'Pahar de Vorba' veneau 4-5 romani nou-veniti in Basel, in ultimele luni numarul lor s-a marit de pana la 3 ori.
Astfel, Asociatia Romano-Elvetiana de Integrare AREI Basel si Grupul Romani in Basel, raspunzand interesului pentru infiintarea unei sectii de votare locala, au initiat discutii inca din toamna anului 2018. Excelenta sa, ambasadorul Romaniei in Elvetia a raspuns invitatiei la dialog si a luat... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2019, ora 11:50
Ceasul Royal Black Caviar va fi prezentat la Baselworld 2013, incepand cu 25 aprilie, de catre producatorul de ceasuri de lux York. Business24 iti recomanda un astfel de accesoriu pe mana ta, la orice petrecere eleganta.
Royal Black Caviar are o carcasa de 18 carate, 53 de diamante, de cate 3,2 carate fiecare, plasate in cercul exterior de pe cadranul ceasului si 5 diamante negre.
Ceasul are ecranul si partea din spate din safir-cristal si rezista presiunii exercitate la 30 de metri sub apa, potrivit TimeZone.
Bratara este, insa, piesa de rezistenta, deoarece pare ca ar fi realizata chiar din icre negre.
Ceasul este livrat intr-o servieta Wenge, care include si un serviciu de caviar pentru doua persoane realizat de casa Robbe & Berking. Serviciul este din argint 925, iar cele doua lingurite sunt placate cu aur galben de 24 de carate.
Desigur, setul va contine si o cutie de caviar proaspat Royal Black Caviar de la Caviar House & Prunier, iar pretul final este de 59.500 dolari. mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 00:00
Ansamblul de reglementari cunoscut sub numele de Basel III nu constituie finalul
valului legislativ cauzat de criza financiara internationala, considera consultantul economic Ovidiu Bordeut.
"Pietele asteapta deja un "Basel IV" care sa duca mai departe actualul cadru prudential de reglementare si sa adreseze aspectele neacoperite de Basel III", sustine Bordeut.
"Aceste asteptari sunt sutinute, printre altele, de faptul ca Basel III este inca insuficient calibrat, iar impactul asupra pietelor si economiei reale este prea putin cunoscut."
Acesta a adaugat ca, pentru a se conforma cu noile cerinte ale Basel III, bancile globale au demarat planuri ambitioase de eficientizare operationala utilizand toate parghiile disponibile, incercand sa mentina nivelul profiturilor si sa evite
sa solicite capital suplimentar din partea actionarilor.
Drept rezultat, Deutsche Bank a anuntat un impact al noilor masuri estimat in economii de 3 miliarde euro iar Credit Suisse de 1,3 miliarde, Societe Generale a vandut active de aprox. 28 miliarde euro, Deutsche Bank de 29 miliarde si planuieste masuri pentru economii de inca 135 miliarde euro, si masurile nu se opresc aici; bancile au anuntat totodata concedieri masive in majoritatea subsidiarelor: ABN-AMRO 2350, ING 2700, Rabobak 3500, Deutsche Bank 1900, Credit Suisse 3500 si Societe Generale 1600.
Ovidiu Bordeut a enumerat canalele prin intermediul carora Basel III are un impact direct sau indirect asupra activitatii... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 12:44
Numai 21% dintre intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) din Romania apeleaza, la ora actuala, la credite bancare, a declarat, luni, Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor.
Restul firmelor prefera sa utilizeze in procesul de desfasurare a activitatii resurse proprii sau alte tipuri de resurse, a mai spus Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor.
Declaratia a fost facuta la cea de-a V-a editie a Conferintei Nationale dedicate finantarii IMM-urilor.
"In perioada actuala, patronii prefera sa actioneze decat sa caute solutii, iar aici intervine rolul bancilor si al fondurilor de garantare si de contragarantare, pentru a incuraja micii intreprinzatori sa apeleze la credite bancare. Pentru a beneficia de aceste credite, patronii trebuie sa inteleaga ca bilantul contabil trebuie sa contina date relevante, desi de multe ori ei prefera sa prezinte un bilant gol, in mare parte din cauza fiscalizarii excesive din Romania", a afirmat Radu Ghetea.
Acesta a subliniat, totodata, ca Asociatia Romana a Bancilor spera ca Acordul Basel III sa nu se implementeze in forma actuala, deoarece in acest mod IMM-urile vor avea sanse reduse de obtinere a unei creditari.
Aplicarea Acordului de capital Basel III in forma actuala permite ca numai bancile mari sa crediteze IMM-urile, in contextul in care creditarea acestor institutii se face in prezent de catre bancile locale, cu dimensiuni reduse, a precizat Ghetea.... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 12:44
Cele mai mari 29 banci ale lumii trebuie sa stranga inca 566 miliarde de dolari in capital nou sau sa renunte la active in valoare de 5,5 trilioane de dolari pana in 2018, pentru a respecta noile standarde bancare stipulate in Basel III.
Calculul este realizat de agentia de rating Fitch si reprezinta o crestere a capitalului cu 23% fata de sumele raportate la finalul anului 2011. Tot Fitch indica faptul ca suma necesara este de trei ori mai mare decat castigurile anuale combinate ale celor 29 de banci, Financial Times.
Raportul Fitch este prima incercare de cuantificare a impactului total al reformei bancare Basel III. Acesta indica si faptul ca bancile de pe lista G-Sifi, care enumera institutiile de importanta sistemica, vor intalni mari greutati pentru a intruni standardele pana in 2018.
Cum pot obtine banii
Din cauza cerintelor noului tratat Basel, suprataxarea bancilor este calculata ca o ratie a capitalului fata de activele cu risc mare. Bancile pot ajunge la noile niveluri prin trei metode - retinerea de castiguri, emiterea de capital propriu sau micsorarea bilanturilor. Multi analisti presupun ca majoritatea institutiilor vor combina toate cele trei masuri.
Bancile americane ar putea fi afectate puternic de cerintele legate de capitalul adresat investitiilor cu risc, in timp ce bancile europene vor avea probleme din cauza redefinirii notiunii de capital.
"In timp ce proiectiile de capital necesare pentru respectarea Basel III sunt oarecum... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 18:00
Recapitalizarea bancilor din Romania nu va avea loc prea curand, in pofida faptului ca ministrii de finante din UE au adoptat masuri concrete pentru acest lucru in cadrul Uniunii.
Ministrii de finante din UE au reusit, dupa lungi dezbateri incheiate joi la primele ore, sa ajunga la un acord de principiu privind nivelul de capitalizare a bancilor europene.
Reglementarile Basel III constrange bancile sa aiba rezerve proprii reprezentand 7% din valoarea imprumuturilor pe care le acorda, comparativ cu 2% pana acum. In acest sens, bancile vor trebui sa-si constituie rezerve dintr-o parte a castigurilor sau sa treaca la majorari de capital.
Masura greu de aplicat
Analistul economic Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca aceasta este o masura necesara, dar care nu va putea fi aplicata in toate statele membre UE. El sustine ca bancile se afla in situatia in care cu greu pot sa obtina recapitalizare din surse atrase, si cu atat mai putin din surse clasice.
Cosea considera ca aceasta decizie este greu de aplicat in state unde sistemul bancar este stabil, dar mai ales in state in care acesta este reprezentat, intr-o majoritate covarsitoare, de sucursale ale bancilor-mama care intampina probleme in propriile tari. Iar aici pot fi incluse bancile grecesti, cipriote si chiar cele franceze, prezente pe piata bancara din Romania.
Ar fi bine ca si in Romania sa fie implementate principiile pachetul legislativ "Basel III", pentru ca ar spori rolul bancilor in... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 13:23
Unul dintre efectele trecerii pietei bancare la normele Basel III va fi limitarea creditarii pentru IMM-uri. Micile companii nu vor mai putea lua credite decat de la marile banci.
Noile norme aduse de implementarea Basel III, programata pentru 1 ianuarie 2013, vor pune o presiune foarte mare pe bancile mici, mai ales in termeni de calcul al riscului. Astfel, acestea nu vor mai putea acorda credite la fel de lejer ca pana acum, iar una dintre categoriile de clienti pe care risca sa o piarda sunt intreprinderile mici si mijlocii.
"Daca ne uitam cu atentie cum se calculeaza riscul, cum se pondereaza cu risc diversele expuneri ale bancilor comerciale, conform acordului de capital Basel III, o sa vedem ca IMM-urile sunt considerate cu risc maxim, adica de 100%. De exemplu, daca vrei sa dai 100 lei credit unui IMM trebuie sa ai liber in capital sau in fondurile proprii tot 100 de lei, ca sa nu iti degradeze indicatorul de adecvare a capitalului", a explicat recent Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.
"Marile banci, cu capital foarte solid si foarte mare, vor putea sa acorde credite in continuare, dar bancile mici nu vor mai putea oferi credite in opinia noastra", a adaugat acesta.
Analistul economic Aurelian Dochia considera ca implementarea Basel III va avea efecte dramatice intr-o piata afectata deja de limitarea creditarii.
"Discutiile legate de Basel III au fost foarte mult timp tergiversate tocmai din cauza problemelor pe care... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 12:16
Noile reglementari privind capitalul si lichiditatea bancilor vor avea doar un impact modest asupra productiei din economie in perioada in care vor fi introduse, dar vor aduce beneficii substantiale pe termen lung, sustin institutiile insarcinate cu elaborarea regulilor "Basel III", precizeaza Mediafax.Reglementarile vor inaspri conditiile de creditare si vor reduce investitiile in perioada de tranzitie intr-un grad cu mult mai redus decat ceea ce estimeaza bancile, se arata intr-un comunicat al Comitetului pentru Supraveghere Bancara de la Basel si al Consiliului pentru Stabilitate Financiara (CSF), preluat de Reuters.
Totodata, noile reguli vor reduce semnificativ incidenta crizelor financiare si implicit a scaderilor economice pe care acestea le cauzeaza, beneficii care depasesc cu mult pierderea modesta de productie care va fi remarcata in anii in care vor fi introduse.
"Analizele arata un cost macroeconomic al implementarii standardelor mai solide suportabil (...) in timp ce beneficiile aduse pe termen lung stabilitatii financiare si cresterii economice stabile sunt substantiale", a declarat in comunicat presedintele CSF, Mario Draghi.
Potrivit studiilor CSF, produsul intern brut global va scadea cu 0,2% pentru fiecare punct procentual de crestere a raportului capital tangibil la active ponderate la risc, timp de patru ani.
Setul de reguli Basel III va impune probabil bancilor sa aiba o rata de adecvare a capitalului de rang intai de 4-6%, au declarat saptamana... mai mult
Miercuri, 18 August 2010, ora 13:58