Mircea Cosea: Recapitalizarea bancilor e doar un vis frumos

Joi, 03 Mai 2012, ora 13:23
1873 citiri
Mircea Cosea: Recapitalizarea bancilor e doar un vis frumos

Recapitalizarea bancilor din Romania nu va avea loc prea curand, in pofida faptului ca ministrii de finante din UE au adoptat masuri concrete pentru acest lucru in cadrul Uniunii.

Ministrii de finante din UE au reusit, dupa lungi dezbateri incheiate joi la primele ore, sa ajunga la un acord de principiu privind nivelul de capitalizare a bancilor europene.

Reglementarile Basel III constrange bancile sa aiba rezerve proprii reprezentand 7% din valoarea imprumuturilor pe care le acorda, comparativ cu 2% pana acum. In acest sens, bancile vor trebui sa-si constituie rezerve dintr-o parte a castigurilor sau sa treaca la majorari de capital.

Masura greu de aplicat

Analistul economic Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca aceasta este o masura necesara, dar care nu va putea fi aplicata in toate statele membre UE. El sustine ca bancile se afla in situatia in care cu greu pot sa obtina recapitalizare din surse atrase, si cu atat mai putin din surse clasice.

Cosea considera ca aceasta decizie este greu de aplicat in state unde sistemul bancar este stabil, dar mai ales in state in care acesta este reprezentat, intr-o majoritate covarsitoare, de sucursale ale bancilor-mama care intampina probleme in propriile tari. Iar aici pot fi incluse bancile grecesti, cipriote si chiar cele franceze, prezente pe piata bancara din Romania.

Ar fi bine ca si in Romania sa fie implementate principiile pachetul legislativ "Basel III", pentru ca ar spori rolul bancilor in creditarea economiei reale, sustine Cosea, care considera ca pana acum bancile au uitat complet de acest rol.

"La nivel de declaratii, bancile nu vor fi impotriva unei astfel de reglementari, pentru ca reprezinta o masura necesara. Insa, in practica, institutiile bancare vor amana implementarea unei astfel de decizii, pana in momentul in care piata bancara si economia vor avea o evolutie pozitiva", a mai spus Mircea Cosea.

Bancile romanesti nu vor recurge prea curand la recapitalizare

Analistul este ferm convins ca Banca Nationala va impulsiona sistemul bancar catre adoptarea masuruilor din acordul Basel III, insa nici BNR nu mai are munitie, pentru ca a tot redus dobanda de referinta, si chiar si asa, sustine Cosea, bancile comerciale inca sunt reticente in finantarea economiei reale.

"Nu ma astept ca bancile romanesti sa recurga la recapitalizare in viitorul apropiat. Sunt convins ca, in Romania, vom discuta despre recapitalizarea bancilor doar in emsiunile de radio si televiziune", a spus Cosea.

Reuniunea ministrilor de finante din UE a vizat finalizarea discutiilor asupra noului cadru de reglementare pentru sectorul bancar, cunoscut drept pachetul legislativ "Basel III", care ar urma sa fie pus in practica treptat incepand cu anul 2013. Inainte ca subiectul sa ajunga pe agenda Parlamentului European, cele 27 de state membre trebuie sa ajunga la o pozitie comuna asupra viitoarei arhitecturi a sistemului bancar european, care numara 8.300 de unitati.

Textul de compromis convenit la finalul reuniunii extraordinare ECOFIN prevede adaugarea unei proportii de 3% fonduri proprii suplimentare, pe langa procentul de 7% din valoarea imprumuturilor acordate, proportie care poate ajunge la 5% in ceea ce priveste expunerea bancilor la riscuri aparute in propriile tari.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#sistemul bancar romanesc, #acordul Basel III, #recapitalizarea bancilor, #ministrii finante UE intalniri , #Afaceri