Erste: Economia romaneasca se va contracta cu 4,7% anul acesta

Joi, 26 Martie 2020, ora 15:11
1566 citiri
Erste: Economia romaneasca se va contracta cu 4,7% anul acesta
Foto: Pixabay

Analistii de la Erste Bank prognozeaza o contractie economica de 4,7% in acest an in Romania, pe fondul crizei COVID-19, urmata de o revenire pe crestere in anul urmator, cand produsul intern brut ar putea avansa cu 3,9%.

Potrivit Erste, criza sanitara ar putea provoca o scadere de doua cifre a Produsului Intern Brut al Romaniei in trimestrul al doilea al acestui an, care va fi urmata, insa, de o relansare de doua cifre in trimestrul al treilea, impulsionata de stimulentele fiscale si monetare semnificative adoptate pe plan intern si international.

"Aceasta va deteriora si mai mult finantele publice slabe astfel ca deficitul bugetar ar putea sa se agraveze pana la 7,3% din PIB", se arata intr-un raport elaborat de analistii Erste Bank.

In schimb, acestia si-au revizuit in jos estimarile privind rata inflatiei la finele lui 2020, pana la 2,8%, de la 3,4% anterior, in principal ca urmare a scaderii bruste a pretului petrolului dar si a socului semnificativ la adresa cererii.

Analistii subliniaza insa ca prognozele economice sunt influentate de foarte multe incertitudini variind de la durata si severitatea pandemiei de COVID-19 si pana la comportamentul consumatorilor dupa criza.

Plecand de la ipoteza ca cea mai mare parte a socului care a inceput la mijlocul lunii martie va disparea pana la finele lunii mai, analistii Erste Bank sunt de parere ca PIB in trimestrul al doilea ar putea sa se contracte cu 15,2% comparativ cu primul trimestru.

In trimestrul al treilea insa, ca urmare a stimulentelor fiscale si monetare uriase introduse atat la nivel intern cat si peste hotare, analistii Erste Bank sunt de parere ca PIB va inregistra un avans de 12,8%, comparativ cu trimestrul al doilea, care va fi urmat de o expansiune de 0,7% in ultimul trimestru.

"Prognozam ca pe ansamblul anului Produsul Intern Brut se va contracta cu 4,7%. Relansarea este posibil sa continue in 2021, cand PIB ar urma sa inregistreze un avans de 3,9%", sustin analistii Erste.

Deteriorarea perspectivelor de crestere ar urma sa majoreze deficitul bugetar cu aproximativ 2,8 puncte procentuale. La aceasta se adauga si cheltuielile publice extraordinare care ar urma sa majoreze deficitul bugetar cu alte 1,5 puncte procentuale. Adunand toate aceste aceste elemente, deficitul fiscal ar putea ajunge la 7,3% din PIB in acest an.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 47.700 de angajati deservesc 16,2 milioane de clienti in cadrul a 2.500 de filiale din 7 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia). La sfarsitul lui 2018, Erste Group detinea active totale in valoare de 236,8 miliarde de euro, inregistra un profit net de 1,79 miliarde de euro, precum si un indice al capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) la 13,5%.

Banca Comerciala Romana (BCR) este membra a Erste Group. BCR ofera gama completa de produse si servicii financiare prin intermediul unei retele de 21 de centre de afaceri si 22 de birouri mobile dedicate companiilor si 431 unitati retail localizate in majoritatea oraselor din intreaga tara cu peste 10.000 de locuitori. Banca are o retea nationala de peste 2.000 de bancomate si 15.300 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti.

#economia romaneasca se va contracta , #Analiza economica