Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cionga, BVB: Emisiunile de obligatiuni corporative, in atentia companiilor

Cionga, BVB: Emisiunile de obligatiuni corporative, in atentia companiilor


Mai multe companii mari intentioneaza sa apeleze la emisiuni de obligatiuni corporative ca sursa alternativa de finantare, potrivit directorului general al Bursei de Valori Bucuresti, Victor Cionga.

Marti, a inceput tranzactionarea obligatiunilor corporative emise de GDF Suez Romania pe piata reglementata administrata de BVB, oferta ce a fost suprasubscrisa la 113%.

In opinia lui Victor Cionga, acesta este "un pas care sparge gheata in ceea ce priveste obligatiunile corporatiste" si arata ca interesul firmelor cu rating foarte bun sau ale caror companii-mama au un rating foarte bun creste in ceea ce priveste piata de capital, in conditiile actuale in care procesul de creditare este foarte redus.

"Din cauza conditiilor internationale si a implementarii Basel III pentru banci asistam la o timiditate din partea acestora de a mai oferi credite cum o faceau inainte si, atunci, piata de capital devine o alternativa de finantare mai intai pentru jucatorii mari si speram intr-un proces de dezvoltare a pietei pe urmatorii 3 - 4 ani si ca scopul nostru sa fie ajuns si anume sa fie piata de capital o alternativa reala de finantare pentru tot felul de companii si mai ales pentru companiile cu capital integral romanesc sau majoritar romanesc", a spus Cionga.

BVB nu trebuie sa atraga firme la listare, ci brokerii

Acesta si-a exprimat speranta ca vor exista proiecte similare, intrucat oferta publica pentru obligatiuni emise de GDF Suez Romania reprezinta un pas bun pentru intreaga piata, dar si pentru Romania.

"Zvonurile in piata spun ca mai multe companii importante se gandesc sa faca un pas similar. Mai sunt si alte proiecte in desfasurare si speram sa le vedem cat mai repede listate pe bursa, deoarece este nevoie de produse noi, de produse care sa atraga investitorii de produse in spatele carora sa stea un emitent solid si respectat", a adaugat el.

In alta ordine de idei, directorul general al BVB a tinut sa precizeze ca nu Bursa de Valori este cea care trebuie sa atraga firme la listare, ci brokerii.

"Incerc sa demantelez un cliseu care apare foarte des in media si, din pacate, chiar in mediile profesionale - si anume ca Bursa trebuie sa aduca companii pentru listare. Nu este adevarat.

Asta trebuie sa o faca brokerul. Asta este meseria brokerilor. Bursa trebuie sa faca acel proces de educare a tuturor factorilor implicati inclusiv, a emitentilor existenti si a viitorilor emitenti. Si acest lucru am inceput sa-l facem.

Am avut intalniri in care am explicat managementului si actionarilor ce inseamna listarea, ce beneficii poate sa le aduca, ce obligatii incumba. Ei sunt cei care trebuie sa decida care este cea mai buna solutie de finantare pentru compania lor: alt imprumut la banca, atragerea unui alt investitor, aduc actionarii bani de acasa sau sa se listeze", a mai spus Victor Cionga.

Oferta publica pentru obligatiuni emise de compania GDF Suez Energy Romania, in valoare totala de 250 milioane lei, s-a derulat la BVB in perioada 17 - 23 octombrie, fiind adresata in exclusivitate investitorilor calificati (de genul fondurilor de pensii, fondurilor de investitii).

Oferta publica a vizat 25.000 de obligatiuni, cu valoarea nominala de 10.000 de lei/obligatiune, cu dobanda fixa, de 7,40% pe an, iar scadenta este la cinci ani. Oferta de obligatiuni a fost suprasubscrisa la 113%.

GDF Suez este prezent in Romania in trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate si servicii energetice si de mediu si dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienti, gestioneaza o retea de distributie de 17.000 kilometri si are circa 4.000 de salariati.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1426 ori