Statele UE vor putea obliga bancile sa majoreze capitalul

Marti, 15 Mai 2012, ora 21:02
1282 citiri
Statele UE vor putea obliga bancile sa majoreze capitalul

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au convenit marti un plan prin care bancile pot fi obligate sa isi majoreze capitalul, acord care permite Marii Britanii sa aplice o politica proprie, mai stricta, in domeniu.

Reprezentantul Marii Britanii, George Osborne, a declarat ca a obtinut asigurari din partea omologilor sai ca tara sa va putea obliga marile bancile de retail sa detina un capital mai mare decat standardul international minim.

Aceasta concesie a rezolvat blocajul de acum doua saptamani, cand dupa 16 ore de discutii ministrii au ramas divizati daca tarile care vor sa impuna un nivel mai ridicat de capital trebuie sa ceara sau nu permisiunea autoritatilor europene.

"Suntem fericiti ca exista un acord politic. Mai raman de discutat schimbari de ordin tehnic", a spus Osborne.

Guvernele si parlamentarii statelor UE au termen pana in ianuarie pentru a aplica noile reguli bancare stabilite de Comitetul international Basel, dupa prabusirea in 2008 a bancii americane Lehman Brothers.

Masurile, cunoscute sub numele Basel III, vor mari de peste trei ori capitalul de baza pe care trebuie sa il detina bancile, la 7% din activele ponderate in functie de risc.

Ministrii de Finante au convenit marti cum trebuie sa fie majorat necesarul de capital pentru activitatile bancare in interiorul UE. Anterior, ministrii au stabilit un protocol privind provizioane mai mari pentru pierderi, in activitatile din Uniune si din afara acesteia.

Statele vor putea cere bancilor capital suplimentar de 3%

Conform acordului de marti, statele membre pot cere bancilor, in mod independent, sa puna deoparte capital suplimentar echivalent cu 3% din activele ponderate in functie de risc, cu conditia ca majorarea sa fie aplicata la nivelul intregii regiuni unde desfasoara operatiuni.

Oficialii au eliminat o propunere de a permite tarilor afectate sa ceara mediere din partea Autoritatii Bancare Europene.

Modificarea permite Marii Britanii sa aplice asa-numitul plan Vickers, pregatit de experti si acceptat de guvern, care va obliga unele banci, intre care HSBC, Barclays, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland, Santander UK si Nationwide Building Society sa detina un capital de baza echivalent cu 10% din activele ponderate in functie de risc.

Banca Centrala Europeana si Autoritatea Bancara Europeana sprijina acest acord, dar au avertizat ca, in forma actuala, ar putea da prea multa putere autoritatilor nationale de reglementare, subminand eforturile de a avea reguli comunitare unitare in sectorul bancar.

#majorare capital banci UE, #acord ministri Finante UE, #capitalizare banci UE , #Banci comerciale