Preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Jerome Powell, a declarat miercuri că unul dintre cele mai puternice argumente pentru ca banca centrală să înfiinţeze o monedă digitală este că ar reduce nevoia unor alternative private, cum ar fi criptomonedele şi stablecoins, transmite Reuters.
Întrebat în timpul unei audieri în Congresul Statelor Unite dacă o monedă digitală emisă de Fed ar fi o alternativă mai viabilă decât apariţia mai multor criptomonede sau stablecoins în sistemul de plăţi, Powell a fost de acord.
”Cred că este adevărat şi cred că este unul dintre argumentele care sunt oferite în favoarea unei monede digitale. Mai ales acela că nu ar fi nevoie de stablecoins, nu ar fi nevoie de criptomonede dacă ar exista o monedă digitală americană, cred că acesta este unul dintre cele mai puternice argumente”, a spus Powell în timpul audierii sale în Comisia pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanţilor.
Oficialii Fed vor analiza pe larg universul plăţilor digitale într-un raport care ar putea fi publicat la începutul lunii septembrie, a arătat Powell. El a descris raportul ca fiind un pas major care accelerează eforturile Fed de a stabili dacă ar trebui să emită propria sa monedă digitală.
Powell a afirmat că este sceptic că activele cripto pot deveni un vehicul principal de plăţi în Statele Unite, dar a spus că stablecoins ar putea să prindă teren. Cu toate acestea, şeful... mai mult
Joi, 15 Iulie 2021, ora 10:14
Banca Centrala Europeana (BCE) va face abstractie anul acesta de orice crestere temporara a inflatiei provocata de atenuarea cererii, a afirmat marti Isabel Schnabel, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, intr-un interviu acordat publicatiei austriece Der Standard, transmite Bloomberg.
Eventuala atenuare a restrictiilor impuse pentru a stopa raspandirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) ar putea duce la "dezvoltarea unei anumite dinamici" a preturilor, de exemplu pentru calatorii sau mese la restaurante. "Dar evolutiile pe termen scurt de acest tip nu ar trebui confundate cu o crestere sustinuta a inflatiei, in conditiile in care se estimeaza un nivel extrem de scazut al inflatiei", a explicat Schnabel.
Oficialul BCE a adaugat ca din acest motiv cresterea temporara a preturilor "nu va afecta deciziile de politica monetara ale BCE, care sunt ajustate catre un orizont de timp mediu".
De asemenea, a avertizat Schnabel, "cea mai mare greseala din punct de vedere economic" ar fi retragerea prea devreme a masurilor de sprijin monetar si fiscal.
Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut la minus 0,3% in decembrie, comparativ cu luna precedenta. Rata anuala a inflatiei in zona euro este pentru a cincea luna consecutiv in teritoriul negativ, o consecinta a diminuarii cererii din cauza pandemiei, apreciaza analistii.
La ultima reuniune de politica monetara, care a avut loc in data de 10 decembrie,... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 14:46
Banca Centrala Europeana a anuntat vineri, 2 octombrie 2020, ca va incepe sa experimenteze o versiune digitala a monedei euro. In paralel va organiza o consultare publica inainte de a introduce aceasta tehnologie.
"Moneda euro apartine europenilor, iar misiunea noastra este de a fi gardianul acesteia", a declarat presedintele BCE, Christine Lagarde. "Europenii recurg tot mai mult la mijloace digitale atunci cand cheltuiesc, economisesc si investesc. Rolul nostru este de a asigura increderea in moneda. Aceasta inseamna garantarea adaptarii euro la era digitala. Ar trebui sa fim pregatiti sa emitem o moneda euro digitala, daca va fi necesar", a adaugat Lagarde.
BCE a subliniat ca o moneda euro digitala ar reprezenta o forma electronica de bani ai bancii centrale, care ar fi accesibila tuturor cetatenilor si firmelor, precum bancnotele, dar in format digital, pentru efectuarea platilor zilnice intr-un mod rapid, usor si sigur. Aceasta ar completa numerarul, fara a-l inlocui. Eurosistemul va continua, in orice caz, sa emita numerar.
Institutia de la Frankfurt precizeaza ca Eurosistemul va initia un dialog amplu cu cetatenii, mediul academic, sectorul financiar si autoritatile publice pentru a evalua in detaliu nevoile acestora, precum si avantajele si dificultatile pe care acestia se asteapta ca emiterea euro digital sa le genereze. O consultare publica va fi lansata la data de 12 octombrie. BCE a precizat ca, in paralel, va fi initiata o faza de experimentare, fara a... mai mult
Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 11:48
Europa ar putea traversa o recesiune mai grava decat restul lumii, insa cresterea ar urma sa reporneasca in a doua jumatate a anului, sustine vicepresedintele Bancii Centrale Europene, transmite Bloomberg.
Chiar daca o relansare cu adevarat ar putea sa aiba loc abia in 2021, primele semne de crestere ar urma sa fie vizibile in trimestrul al treilea al acestui an, sustine Luis de Guindos intr-un interviu acordat cotidianului spaniol La Vanguardia.
"Cu toate aceste masuri care au fost adoptate, Europa este mai bine echipata pentru a raspunde la aceasta criza fara precedent", a apreciat Luis de Guindos.
Luna trecuta, BCE a lansat un program de urgenta in valoare de 750 miliarde de euro destinat achizitionarii de obligatiuni, ca raspuns la ceea ce ar putea fi cea mai grava criza cu care s-a confruntat zona euro in ultimele decenii.
Luis de Guindos a apreciat ca cheltuielile guvernamentale suplimentare necesare pentru a contracara impactul crizei coronavirusului "vor presupune nevoi mai mari de finantare, cuprinse intre 1.000 si 1.500 miliarde de euro, o suma pe care nu am mai vazut-o pana acum".
In pofida cresterii emisiunilor de obligatiuni, nivelul datoriilor in zona euro este unul sustenabil, a spus Luis de Guindos, adaugand ca actiunile BCE sunt destinate sa evite fragmentarea in contextul in care guvernele cauta sa isi asigure necesarul de finantare.
"Nu avem niciun fel de scenarii in care datoriile sa fie o problema", a mentionat Luis de Guindos.... mai mult
Duminica, 12 Aprilie 2020, ora 15:10
Sase din cele mai mari banci centrale ale lumii au cazut de acord sa faca schimb de cunostinte si expertiza cu privire la posibilitatea emiterii propriilor monede digitale, a anuntat marti Banca Centrala Europeana, transmite Reuters.
Grupul compus din Banca Angliei, Banca Centrala Europeana, Banca Japoniei, Banca Canadei, Banca Centrala a Suediei si Banca Nationala a Elvetiei va fi condus de fostul oficial al BCE, Benoit Coeure, si va coopera de asemenea cu Banca Reglementelor Internationale (BIS).
Grupul va analiza o serie de aspecte ce tin de monedele digitale emise de bancile centrale precum optiunile economice, functionale si de design tehnic, inclusiv interoperabilitatea transfrontaliera si schimbul de cunostinte cu privire la tehnologiile emergente.
Pana acum, marile banci centrale s-au abtinut sa reglementeze monedele digitale, deoarece nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la modul in care ar trebui facut acest lucru si dupa ce au concluzionat ca acestea sunt prea mici pentru a pune in pericol sistemul financiar.
Insa, proiectul retelei sociale Facebook de a introduce o noua criptomoneda, denumita Libra, a dat nastere la ingrijorari in randul politicienilor si a determinat mai multi guvernatori ai unor importante banci centrale din Europa sa avertizeze Facebook ca trebuie sa se astepte la o multime de intrebari din partea autoritatilor de reglementare cu privire la Libra. mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 15:43
Guvernatorii bancilor centrale din Europa descopera ca zilele de aur in care erau admirati sunt de domeniul trecutului, transmite Bloomberg.
La mai mult de un sfert de secol dupa ce statele membre ale Uniunii Europene au decis ca dobanda de referinta nu trebuie sa fie influentata de factorul politic, autoritatile monetare incep sa devina calul de bataie al politicienilor. La fel ca si presedintele american, Donald Trump, politicienii europeni sunt fericiti sa tarasca guvernatorii bancilor centrale prin noroi.
"Zilele de aur ale independentei bancilor centrale sunt de domeniul trecutului. Banca centrala, in loc sa fie vazuta ca singura institutie care ne ajuta sa evitam falimentul, incepe sa fie vazuta ca dusmanul poporului" a declarat fostul oficial al Bancii Angliei, Charles Goodhart, adaugand ca atacurile se vor intensifica.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a tras un semnal de alarma in luna octombrie a anului trecut ca independenta bancilor centrale este atacata, insa acest avertisment a fost ignorat.
La un deceniu dupa izbucnirea crizei financiare mondiale, care a extins foarte mult competentele lor, oficialii bancilor centrale sunt obligati sa calce cu atentie, facand un echilibru intre nevoie de responsabilitate in fata opiniei publice si amenintarile care vin din zona politicului unde controlul se poate transforma in abuz, scrie sursa citata.
"Este important sa vedem ca aceasta tendinta face parte dintr-o schimbare mai ampla de... mai mult
Duminica, 03 Martie 2019, ora 17:55
Printr-o scrisoare, Banca Centrala Europeana (BCE) ii atrage atentia ministrului Eugen Teodorovici ca Guvernul Romaniei a incalcat legislatia europeana prin modul in care a impus taxa pe lacomie.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, la finalul lunii decembrie, Cabinetul Dancila a adoptat OUG 114/2018, cunoscuta si sub numele de "Ordonanta Teodorovici". Prin intermediul acesteia, Guvernul impune noi taxe pentru mai multi agenti economici. Pentru banci, spre exemplu, prevede o taxa pe active care sa se calculeze trimestrial in functie de ROBOR si sa se achite in patru transe.
In context, Banca Central Europeana sustine ca Guvernul nu i-a cerut opinia cu privire la impunerea acestei taxe, cu toate ca era obligat prin lege sa o faca.
Iata ce i-a comunicat institutia ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, prin intermediul unei scrisori trimise pe data de 5 ferbruarie si citate de Hotnews:
"Draga domnule Teodorovici,
Banca Centrala Europeana (BCE) a fost informata ca, pe data 28 decembrie 2018, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta (OUG) 114/2018. Prin intermediul Capitolului IV al acesteia, se introduce o noua taxa pe activele bancare. OUG 114/2019 a intrat in vigoare pe 29 decembrie 2018.
Potrivit Articolului 127 (4) si 282 (5) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) si Articolului 2 (1) din Decizia Consiliului (Uniunii Europene - n.red.) 98/415/EC din iunie 1998 - privind consultarea Bancii Centrale Europene de catre... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 10:29
Majoritatea bancilor centrale nu au planuri de emitere a versiunii digitale a monedelor lor, dupa ce studiile privind avantajele criptomonedelor nu au fost convingatoare, se arata intr-un raport al Bancii Reglementelor Internationale (BIS), publicat marti.
Bancile centrale i-au avertizat pe investitorii interesati de criptomonede precum Bitcoin asupra faptului ca acest tip de investitie poate aduce pierderi, mai ales in contextul in care monedele digitale si-au pierdut mult din valoare in ultimele luni, transmite Reuters.
Raportul BIS avertizeaza liderii bancilor centrale sa abordeze cu prudenta ideea de a emite monede digitale bancare centrale (CBDC).
"In acest moment, cele mai multe banci centrale par sa fi terminat de analizat implicatiile lansarii unei monede digitale bancare centrale, dar inca nu sunt convinse ca beneficiile vor prevala asupra costurilor", mentioneaza raportul BIS.
Cea mai mare parte a activitatii bancilor centrale in domeniul initierii de monede digitale bancare centrale a fost pina in prezent o activitate "conceptuala", potrivit informatiilor transmise de 63 de banci centrale catre BIS. Cele 63 de banci acopera peste 90% din activitatea economica globala si 80% din populatia planetei. Doar cinci banci centrale au dezvoltat conceptul si au realizat proiecte-pilot pentru monede electronice.
Mai mult de 85% din bancile centrale sustin ca e extrem de putin probabil sa emita orice tip de moneda digitala in urmatorii trei ani, se precizeaza... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 15:04
Presedintele Donald Trump a acuzat luni Banca Centrala a SUA (Federal Reserve - Fed) ca ea este "singura problema a economiei" americane, reactie survenita la cateva zile dupa ce aceasta institutie a ridicat rata dobanzii de referinta si a revizuit in scadere previziunile de crestere economica pentru anii 2018 si 2019.
"Singura problema a economiei noastre este Fed. Ei nu au simtul pietei, nu prea inteleg razboaiele comerciale", a scris Trump pe Twitter, comparand Banca Centrala americana cu "un jucator puternic de golf care nu poate baga mingea in gaura pentru ca ii lipseste precizia".
The only problem our economy has is the Fed. They don't have a feel for the Market, they don't understand necessary Trade Wars or Strong Dollars or even Democrat Shutdowns over Borders. The Fed is like a powerful golfer who can't score because he has no touch - he can't putt!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 24, 2018
Saptamana trecuta, Trump i-a cerut presedintelui Fed, Jerome Powell, sa nu creasca rata directoare a dobanzii, estimand ca aceasta ar fi o decizie gresita. Dar Powell nu a tinut cont de solicitarea liderului de la Casa Alba.
CNN si Bloomberg au relatat in weekend ca, dupa aceasta decizie, Trump ar intentiona sa-l demita pe Powell, desi chiar el l-a ales in functia pe care o ocupa in prezent. Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a dezmintit insa ca presedintele ar avea o asemenea intentie. ...citeste mai departe despre "Trump ataca Banca Centrala: E... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2018, ora 21:04