Parisul a fost ales sa gazduiasca Autoritatea Bancara Europeana (EBA) - care urmeaza sa paraseasca Londra din cauza Brexit - la finalul unui vot organizat la Bruxelles, a anuntat luni presedintia estona a Uniunii Europene.
Potrivit unei surse diplomatice, citate de Le Figaro, capitala franceza a fost trasa la sorti in defavoarea Dublinului, dupa ce ambele au inregistrat acelasi numar de voturi in al treilea tur de scrutin, la care au participat ministrii celor 27 de state UE care raman in Uniune.
Cele doua orase s-au clasat primele dupa al doilea tur de scrutin, eliminand din cursa Frankfurtul.
Alte cinci orase - Bruxelles, Praga, Luxemburg, Viena si Varsovia - au foste eliminate in primul tur.
Tot luni seara, ministrii Afacerilor Europene ai celor 27, reuniti la Bruxelles, au desemnat Amsterdamul sa gazduiasca Agentia Europeana a Medicamentului (EMA).
EBA si EMA isi au sediile la Londra, de unde vor fi nevoite sa plece dupa ce Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana, in martie 2019. ...citeste mai departe despre "Autoritatea Bancara Europeana se va muta din UK in Franta. Parisul a castigat-o la sorti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 21:32
Autoritatea Bancara Europeana crede ca este vremea ca regimul strict al acordarii bonusurilor de performanta si de risc sa fie indulcit pentru bancherii din institutiile de credit de dimensiuni mici.
Dupa ravagiile crizei financiare din 2007-2009, Uniunea Europeana a introdus noi legi menite a limita riscurile asumate de unii bancheri doar pentru bonusurile de performanta, dar regulile ar putea fi modificate in cazul bancilor mici, relateaza Reuters.
Prime in transe
Masurile adoptate in urma cu 5 ani au fost luate si pentru a calma nervozitatea contribuabililor europeni care au fost nevoiti sa vada cum impozitele lor au fost folosite pentru a salva de la colaps mai multe banci importante de pe continent.
Regulile adoptate ii vizeaza in general pe executivii din fruntea institutiilor de credit angajati in adoptarea factorilor de risc material.
Conform legislatiei actuale, cel putin 40% din bonusul acordat sefilor din sistemul bancar trebuie esalonat pe o perioada de cativa ani, iar acordarea acestor prime trebuie efectuata in actiuni sau obligatiuni emise de banca si nu in bani lichizi.
Masura are ca scop recuperarea unei parti din stimulentul financiar acordat bancherilor de top in cazul in care se dovedeste ca masurile adoptate de acestia au fost ilegale sau au generat pierderi.
In acelasi timp, bancile de dimensiuni reduse s-au plans ca restrictiile sunt disproportionate fata de nivelul bonusurilor acordate de ele, iar esalonarea acestor plati pe mai... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 16:06
Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Bruxelles, ca la Consiliul European s-a stabilit ca Autoritatea Bancara Europeana trebuie sa fie functionala pana la data de 1 ianuarie 2014.
"In primul rand, s-a stabilit functionarea Autoritatii Bancare Europene, care trebuie sa fie functionala pana la 1 ianuarie 2014. In al doilea rand, s-a stabilit ca principiu, si urmeaza sa fie elaborate, criteriile unice pentru rezolutia bancara. Deci criteriile unice pentru falimentul bancar, ceea ce este extrem de important, pentru ca toate bancile vor sti care sunt criteriile care li se aplica atunci cand se pregatesc de rezolutionare.
Domnul presedinte Draghi (Mario Draghi - n.r.) ne dadea un exemplu: in perioada de criza, in Statele Unite, Autoritatea de Supraveghere Bancara a inchis 500 de banci, iar in Uniunea Europeana au fost inchise doar doua banci in perioada de criza. De aceea si suspiciunea ca bancile europene au un volum foarte mare de active putrede si un test de stres se va face imediat ce toate autoritatile vor fi in functiune. Si, in sfarsit, deci al treilea pilon este legat de cine plateste", a spus seful statului.
El a explicat prevederile celui de-al treilea pilon privind acoperirea pierderilor in urma unui faliment. "Se va incerca acoperirea costurilor unui faliment, in primul rand de la actionari, in al doilea rand de la creditori si abia pe urma de la stat, pentru ca s-a ajuns la concluzia ca nu are nicio vina contribuabilul sa tot plateasca de pe... mai mult
Sambata, 29 Iunie 2013, ora 11:38
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a precizat ca supervizarea sectorului bancar si ansamblul de masuri prevazute de introducerea unei noi autoritati care sa monitorizeze institutiile bancare va putea fi implementat cel mai devreme in 2014.
Draghi a implinit un an de cand se afla la conducerea BCE. Bilantul primului an al mandatului sau este marcat de insuccesul rezolvarii crizei datoriilor suverane. In luna iulie, a anuntat ca BCE este gata sa "faca orice, pentru a proteja moneda unica europeana", precizeaza Bloomberg.
In urma acestui anunt, a fost demarata cea mai ampla operatiune de refinantare pe termen lung, cand un trilion de euro au fost pusi la dispozitia bancilor, care se puteau imprumuta cu dobanzi de doar 1%.
Aceasta solutie ar fi contribuit la stabilizarea pietelor financiare din zona euro. Draghi a redus de trei ori dobanda de politica monetara, pana la nivelul record de 0,75%, spre deosebire de fostul presedinte BCE, Jean-Claude Trichet, care a preferat sa adopte o strategie complet diferita. mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 10:32
Comisia Europeana va prezenta saptamana viitoare propunerea de sporire a atributiilor Bancii Centrale Europene (BCE) in monitorizarea bancilor comerciale din zona euro, insa masura este departe de a se bucura de consens intre statele membre, comenteaza marti EUObserver.
Planul executivului comunitar de a oferi BCE puterea de a superviza toate bancile europene constituie primul pas spre o adevarata uniune bancara europeana. Executivul UE urmeaza sa dea publicitatii propunerile sale cu privire la supervizarea bancara in data de 12 septembrie.
Comisia inca spera ca pana saptamana viitoare sa ajunga la un compromis cu Germania, dupa ce ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble si-a exprimat, luni, opozitia fata de intentia CE. In discutie se afla circa 6.000 de banci comerciale, care ar urma sa fie direct supravegheate de catre BCE. In schimb, Berlinul doreste ca numai marile banci comerciale din Europa sa fie monitorizate direct, iar celelalte banci sa fie tratate diferit.
Una dintre principalele chestiuni ce fac obiectul divergentelor vizeaza frecventa cu care bancile vor fi controlate. ''Va da BCE dispozitii explicite sau doar va face sugestii?'' si ''Va putea BCE sa inchida o banca'' sunt alte intrebari asupra carora nu exista un punct de vedere unitar in randul statelor membre UE.
La insistenta Germaniei, propunerea CE va fi, foarte probabil, o formula ''diluata'' fata de planul initial al executivului comunitar, astfel incat va exista o autoritate... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 10:03
Toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor accepta la urmatorul Consiliu European ca BCE sa aiba un rol mai important in supervizarea sistemului bancar european, a anuntat vineri publicatia germana "Die Welt", citand diplomati UE.
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a obtinut sprijinul tuturor statelor membre pentru a cere Comisiei Europene sa intocmeasca planuri concrete pentru ca BCE sa devina noul organism central de supervizare de indata ce va fi posibil, sustine "Die Welt".
"Van Rompuy are sprijinul celor 17 state membre ale UE", a declarat un diplomat pentru ziarul german.
Publicatia sustine ca inca nu s-a luat o decizie privind activitatea Autoritatii Bancare Europene, actualul organism de supervizare, al carui rol a fost criticat inclusiv de cancelarul Germaniei, Angela Merkel. mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 14:39
Comisia Europeana a propus, miercuri, o serie de masuri prin care se introduc norme europene in materie de redresare si rezolutie bancara. Aceste norme garanteaza ca pe viitor autoritatile vor dispune de mijloacele necesare pentru a interveni decisiv atat inainte de aparitia problemelor, cat si in prima faza a eventualelor situatii de criza.
In plus, daca situatia financiara a unei banci se degradeaza iremediabil, masurile propuse asigura mentinerea functiilor critice ale acesteia, in timp ce costurile aferente restructurarii si rezolutiei sunt suportate de proprietari si de creditori, nu de contribuabili.
Pentru a mentine in functiune servicii financiare esentiale pentru cetateni si firme, guvernele au fost nevoite sa injecteze bani publici in banci si sa emita garantii la un nivel fara precedent - in perioada octombrie 2008 - octombrie 2011, ajutoarele de stat aprobate de Comisia Europeana si acordate institutiilor financiare s-au cifrat la 4.500 de miliarde de euro.
Masurile propuse urmaresc ca cetatenii sa nu mai suporte consecintele deteriorarii finantelor publice
In acest mod s-a evitat falimentul bancar masiv si dezechilibrele din economie, insa povara deteriorarii finantelor publice a ramas pe umerii contribuabililor, fara a se identifica solutii pentru gestionarea situatiilor critice prin care trec marile banci transnationale.
"Criza financiara i-a costat foarte mult pe contribuabili. Masurile propuse astazi reprezinta ultima etapa in... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 16:35
Autoritatea Bancara Europeana (EBA) ar putea reduce nivelul minim obligatoriu al capitalului bancilor, daca scaderea recenta a randamentelor obligatiunilor suverane va fi de durata, a declarat presedintele institutiei, Andrea Enria.
Toamna trecuta, EBA a cerut bancilor europene sa isi majoreze capitalul cu o suma cumulata de 115 miliarde de euro.
Ulterior, randamentele obligatiunilor suverane ale tarilor periferice din zona euro au scazut, majorand valoarea portofliilor bancilor, astfel incat necesarul de capital a scazut.
"Daca vom vedea ca scaderea spread-urilor obligatiunilor suverane este structurala si de lunga durata, am putea revizui necesarul de capital", a spus Enria pentru publicatia Corriere della Sera.
Bancile italiene de exmplu, inclusiv UniCredit si Intesa Sanpaolo, trebuie sa isi majoreze capitalul cu o suma totala de 15,4 miliarde de euro, pentru a indeplini cerintele EBA. mai mult
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 15:00
Autoritatea Bancara Europeana (European Banking Authority- EBA) a inceput reexaminarea puterii bancilor din zona, urmand sa identifice potentialele neajunsuri ale capitalurilor in sistemul bancar, scrie Financial Times, preluat de Mediafax.EBA va folosi valorile de piata pentru a seta "marje de ajustare" privind detinerile suverane ale bancilor.
Autoritatea de reglementare se afla in discutii cu oficialii europeni si guvernele privind mecanismele care ar putea fi folosite pentru a recapitalizarea eficienta a bancilor, pentru a putea face fata datoriilor suverane.
Masura, o recunoastere tacita a faptului ca ultimele doua teste de stres ale bancilor derulate de EBA nu au fost suficient de robuste, a venit dupa ce cancelarul german Angela Merkel a spus ca este pregatita sa recapitalizeze bancile din tara sa, daca este necesar.
Aceasta a sugerat ca vrea sa discute la nivelul UE in privinta eforturilor comune pentru sustinerea bancilor, la sumitul UE din urmatoarele doua saptamani. mai mult
Joi, 06 Octombrie 2011, ora 14:37