BNR: Subsidiarele din Romania ale bancilor testate de BCE au capitalizare suficienta

Luni, 27 Octombrie 2014, ora 16:05
1323 citiri
BNR: Subsidiarele din Romania ale bancilor testate de BCE au capitalizare suficienta
contaconect.ro

Subsidiarele din Romania ale bancilor europene care au fost supuse testelor de stres derulate de Banca Centrala Europeana (BCE) in colaborare cu Autoritatea Bancara Europeana au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate, arata Banca Nationala a Romaniei.

"Mai mult, rezultatele exercitiilor de testare la stres derulate de BNR la nivelul sistemului bancar autohton, prezentate recent in Raportul asupra stabilitatii financiare (avand la baza un scenariu de recesiune economica severa si o depreciere puternica a monedei nationale in urmatorii trei ani), evidentiaza un nivel confortabil al indicatorilor de adecvare a capitalului, cu incadrare in limitele reglementate la nivel international", se arata intr-un comunicat transmis de BNR, potrivit Mediafax.

Mai multe banci care activeaza si in Romania, printre care bancile elene Eurobank, Piraeus Bank si National Bank of Greece si cele austriece Erste, Raiffeisen si Volksbank, au obtinut rezultate slabe la testele efectuate de BCE, inclusiv din cauza dificultatilor intampinate in Europa de Est.

Eurobank, Piraeus Bank si National Bank of Greece au picat testele realizate de BCE, in conditiile in care evaluarea a indicat ca acestea nu aveau capital suficient la finalul anului trecut, iar cele trei banci elene ar putea lua in calcul vanzarea subsidiarelor locale pentru strangerea de capital, noteaza Reuters.

Volksbank are probleme din cauza situatiei din Romania

In ceea ce priveste bancile austriece, Volksbank nu a reusit sa treaca de evaluarea BCE, intrucat creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din Romania si creditele imobiliare si cele acordate companiilor in Europa Centrala si de Est au generat un deficit de capital in valoare de 865 de milioane de euro, potrivit Bloomberg.

Mai mult, desi Raiffeisen Bank International si Erste au trecut testele, ele au obtinut rezultate care le-au pozitionat in a doua jumatate in clasamentul celor 130 de banci europene analizate.

Bancile care nu au indeplinit plafoanele de capital stabilite de BCE trebuie sa prezinte planuri de corectare a situatiei in decurs de doua saptamani, in care sa explice cum vor atrage noi fonduri. Planurile trebuie puse in aplicare in termen de noua luni.

Banca Centrala Europeana va prelua rolul de supraveghere a circa 120 de institutii financiare mari pe 4 noiembrie, stabilind astfel primul pilon al unei uniuni bancare care are rolul sa previna producerea unor noi crize financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BNR subsidiare Romania, #banci testate BCE , #Stiri Banci