Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE, ingrijorata de impactul uriaselor amenzi americane impotriva bancilor europene

BCE, ingrijorata de impactul uriaselor amenzi americane impotriva bancilor europene


Banca Centrala Europeana (BCE), ingrijorata de amenzile uriase care ar putea fi impuse de SUA BNP Baribas si altor banci din Europa, analizeaza adaugarea unui nou element testelor de soliditate financiara, pentru a incerca sa estimeze posibilele daune, potrivit unor surse din sectorul bancar.

Potrivit surselor, BCE le-a informat ca analizeaza daca bancile au alocat fonduri suficiente pentru acoperirea costurilor generate de investigatiile din Statele Unite, relateaza MarketWatch.

BCE, care va fi responsabila din noiembrie de supravegherea marilor banci din zona euro, ar putea folosi testele de stres pentru a evalua impactul posibilelor amenzi asupra capitalului. Adaugarea unui nou element la testele de stres ar putea avea ca efect obligarea bancilor sa atragae capital suplimentar.

"Autoritatea de reglementare vrea sa inteleaga impactul posiblelor amenzi asupra structurii capitalului", a declarat un responsabil de rang inalt din industria bancara.

Americanii vor sa pedepseasca bancile europene pentru o serie de delicte

BCE reactioneaza la un val de penalizari in SUA, impotriva bancilor europene, pentru o serie de delicte, intre care manipularea dobanzilor, sustinerea evaziunii fiscale si incalcarea sanctiunilor impuse de autoritatile americane unor state.

Cel mai recent caz este cel in care Departamentul american de Justitie si alte autoritati americane vor sa impuna BNP Paribas o amenda de peste 10 miliarde de dolari si recunoasterea faptului ca banca franceza a incalcat sanctiunile impotria unor tari ca Iran si Sudan, potrivit unor persoane apropiate situatiei.

Un purtator de cuvant al BNP nu a dorit sa comenteze. Posibila marime a amenzii a provocat indignare in Franta, autoritatile de reglemenatare si politicienii acestei tari considerand ca este exagerata.

Guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, si un oficial al autoritatii de reglementare a sectorului financiar au mers la New York saptamana trecuta pentru a discuta situatia cu omologii lor americani, potrivit unei persoane apropiate situatiei.

In afara de BNP, o serie de alte banci europene sunt investigate pentru incalcarea unor embargouri. Alte banci sunt anchetate pentru posibila manipulare a dobanzilor interbancare si a pietelor valutare.

BCE verifica in ce mod sunt afectate bancile de aceste cheltuieli

Una dintre problemele pe care BCE vrea sa le analizeze este daca bancile au alocat suficiente fonduri pentru a acoperi costurile tot mai mari necesare pentru inchiderea investigatiilor. De exemplu, BNP a anuntat in februarie ca a alocat 1,1 miliarde de dolari pentru posibila amenda din SUA. Doua luni mai tarziu, banca a avertizat ca suma necesara ar putea fi mult mai mare.

Nu este clar cum vor modifica autoritatile de reglementare europene testele de stres pentru a estima costurile unor astfel de investigatii. Testarea a 124 de banci de catre BCE si Autoritatea Bancara Europeana este deja in desfasurare, iar rezultatele sunt asteptate in octombrie. Bancile care vor pica testele vor fi nevoite sa isi majoreze capitalul pentru a se proteja de posibile pierderi in viitor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1318 ori