Angajatorii pot depune incepand de vineri, 1 mai, documentele pentru somajul tehnic aferent lunii aprilie pe platforma aici.gov.ro.
Astfel, companiile a caror activitate a fost afectata de masurile luate in contextul pandemiei de COVID-19 vor beneficia de ajutorul de la stat pentru angajatii lor.
Procedura stipuleaza ca "documentele se depun in luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara".
Prin urmare, vineri, 1 mai, este prima zi in care angajatorii pot face demersurile necesare pentru a primi banii de la stat pentru somajul tehnic aferent lunii aprilie.
Atentie! Indemnizatiile de somaj tehnic pentru aprilie se solicita doar pe aici.gov.ro, care genereaza documentele necesare, pe care angajatorul le completeaza apoi si le incarca pe platforma.
Prin urmare, NU trebuie folosite documentele din martie, avand in vedere ca se genereaza unele noi, special concepute pentru luna aprilie.
Somaj tehnic: informatii utile
Cine poate beneficia de indemnizatia de somaj tehnic?
Salariatii angajatorilor care reduc sau intrerup temporar activitatea total sau partial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta decretate.
Care este cuantumul indemnizatiei care se plateste din bugetul asigurarilor pentru somaj?
Cuantumul indemnizatiei care se plateste din bugetul asigurarilor pentru somaj este egal cu 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul... mai mult
Vineri, 01 Mai 2020, ora 00:00
La solicitarea Ziare.com, Ministerul Muncii a recunoscut ca au existat cazuri, in unele judete, in care platile pentru somajul tehnic s-au prioritizat dupa suma si nu dupa data la care au fost inregistrate cererile.
Oficialii institutiei au explicat, la cererea noastra, ca cele mai multe solicitari depuse de angajatori a fost solutionate in ordinea in care au fost primite.
Au existat, insa, si exceptii: in unele judete, platile pentru companiile mari au putut fi facute abia dupa rectificarea bugetara din 15 aprilie. Iar ca sa continue activitatea, AJOFM-urile respective au preferat sa faca platile mai mici mai intai, iar pe cele mari dupa data de 15 aprilie.
De asemenea, oficialii ministerului au precizat ca pana marti, 28 aprilie, au alocat banii pentru toate cererile aferente lunii martie.
Reamintim ca sambata, 25 aprilie, Ziare.com a semnalat ca unii antreprenori au reclamat faptul ca nu au primit pana atunci banii de la stat pentru somajul tehnic al angajatilor, aferent lunii martie.
Unii au fost mai norocosi si li s-au facut platile (chiar in termenul promis), insa altii au precizat ca nu primisera banii si ca agentia judeteana de care apartin le-a transmis ca s-au facut platile mai mici mai intai (mai multe detalii, aici).
Redam integral raspunsul remis Ziare.com de catre reprezentantii Ministerului Muncii pe aceasta speta:
"In privinta cererilor pentru plata somajului tehnic depuse la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, va... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 15:04
Ordonanta 32/2020 completeaza reglementarile OUG 30/2020 privind indemnizatia de somaj tehnic si permite angajatorilor sa acorde angajatilor lor diferenta de la 75% din salariul mediu brut pe economie pana la minimum 75% din salariul de incadrare, daca bugetul acestora o permite. Pot suplimenta insa angajatorii indemnizatia primita din bugetul asigurarilor pentru somaj cu mai mult de 75% din salariul de incadrare? De exemplu, cu pana la 100% sau mai mult de 100%?
In practica, sunt multi angajatori care utilizeaza un sistem de salarizare format din salariul de baza si alte componente salariale cum ar fi sporurile, indemnizatiile sau alte adaosuri. In acest context, si-au pus intrebarea daca, pe durata somajului tehnic, ar putea acorda sume suplimentare care impreuna cu indemnizatia de somaj tehnic ar putea sa atinga sau chiar sa depaseasca cuantumul salariului de incadrare.
Am adresat aceasta intrebare telefonic Agentiilor Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) din Romania si rezultatele obtinute le-am sintetizat in cele de mai jos.
Dintr-un total de 42 de AJOFM-uri pe care le-am contactat, majoritatea (81%) au raspuns ca angajatorul poate suplimenta indemnizatia primita din bugetul asigurarilor pentru somaj (fara a specifica un cuantum maxim), argumentand ca autoritatile deconteaza maximum 75% din salariul mediu brut, iar angajatorul, in functie de posibilitatea lui financiara, poate suplimenta aceasta suma in conformitate cu prevederile Art. XI, alin. (11)... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 18:33
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunta ca firmele care isi vor trimite angajatii in somaj tehnic vor primi sprijin financiar in termen de cel mult 30 de zile de la momentul la care se vor adresa Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Violeta Alexandru (foto) le recomanda angajatilor care pot fi victimele unor abuzuri din partea angajatorilor sa se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Munca, spunand ca, desi controalele au fost suspendate in aceasta perioada, reclamatiile de acest gen vor fi luate in considerare.
Ministrul a spus ca a primit mesaje de la persoane care ii cer sprijinul, in conditiile in care unii angajatori incearca sa comita abuzuri legate de statutul angajatilor. Ea a precizat ca a primit de la angajati mesaje prin care acestia se plangeau ca au fost anuntati prin SMS ca vor fi concediati.
"Sunt momente de panica, care se regasesc in atitudini luate de angajatori ca urmare a presiunii pe care o traiesc si anume de a-si vedea resurse limitandu-se de la o zi la alta. E vorba despre angajatori care au tendinta, unii dintre dansii, sa ia masuri radicale, sper sa nu le mai ia odata ce sunt popularizate masurile Guvernului, cum este cea privind somajul tehnic", a afirmat Violeta Alexandru luni seara, la Digi 24.
Aceasta le-a cerut angajatorilor sa apeleze la masurile de protectie din partea autoritatilor.
"Sunt convinsa ca exista solutii pe care sa le folosim de asa maniera incat sa trecem impreuna prin aceasta criza, una... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 22:50
Veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat vor fi diminuate cu suma de 1,442 miliarde de lei, iar cheltuielile bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii vor fi majorate per sold cu 1,451 miliarde de lei, potrivit Notei de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019.
Conform documentului, la bugetul asigurarilor sociale de stat, prin proiectul de act normativ se propune diminuarea veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat cu 1,442 miliarde de lei prin scaderea veniturilor sistemului public de pensii cu suma de 1,45 miliarde lei - datorata diminuarii veniturilor curente cu 1,967 miliarde lei si acordarii unei subventii de la bugetul de stat de 517,433 milioane de lei - si prin majorarea veniturilor sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale cu suma de 7,074 milioane lei, dar si cresterea per sold a cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii cu suma de 1,451 miliarde lei.
Conform Notei de fundamentare, diminuarea veniturilor curente este justificata de evolutia incasarilor din contributii de asigurari sociale, precum si de masurile legislative aplicate in anul 2019 cu impact asupra contributiilor sociale, printre care se afla acordarea de facilitati fiscale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:19
Numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca in Germania a scazut luna aceasta mai mult decat estimau economistii, in timp ce rata somajului a coborat la un nivel minim record, datele reflectand soliditatea pietei fortei de munca, care a devenit motorul cresterii consumului in cea mai mare economie europeana, transmit DPA, MarketWatch si Reuters.
Oficiul Federal pentru Munca a anuntat miercuri ca numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca a coborat, in mai, cu 11.000, pana la cifra ajustata de 2,358 milioane.
Rata somajului, care masoara proportia persoanelor fara loc de munca in raport cu populatia apta de munca, a scazut in perioada analizata la 5,2%, de la 5,3% in aprilie, fiind cel mai redus nivel de dupa reunificarea Germaniei, in 1990.
Analistii se asteptau ca rata somajului sa se mentina la 5,3%, iar numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca sa scada cu 10.000.
"Tendintele pozitive de pe piata fortei de munca continua, desi intr-un ritm mai putin pronuntat decat in lunile de iarna", a afirmat seful Oficiului Federal pentru Munca, Detlef Scheele.
PIB-ul Germaniei, motorul economiei europene, a incetinit peste asteptari in primul trimestru din 2018, inregistrand un avans de 0,3% comparativ cu precedentele trei luni, arata o estimare preliminara publicata luna aceasta de Oficiul federal de Statistica (Destatis).
Este al 15-lea trimestru de crestere consecutiva a economiei germane, contribuind la cea mai... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2018, ora 13:23
Rata somajului BIM a fost in primul trimestru al acestui an de 5,5%, potrivit datelor comunicate de INS, cu observatia ca, pe categorii de varsta, valoarea cea mai mare s-a consemnat in randul tinerilor intre 15 si 24 ani, respectiv 20,4%.
Rata de ocupare a populatiei de 20 - 64 de ani fost de 66,2% si ramane semnificativ sub tinta de 70% atinsa in socialism si prevazuta de Strategia Europa 2020.
Romania a ramas cu mai putin de noua milioane de persoane in populatia activa, si cu doar ceva mai mult de sase milioane de salariati care sustin functionarea sistemelor sociale de stat (fata de peste opt milioane inainte de 1989). Desigur, ale statului roman. In context, trebuie subliniat ca nivelul relativ redus al somajului fata de media UE (aproape dubla) se datoreaza plecarilor masive la lucru in strainatate, fara de care somajul ar fi fost de patru-cinci ori mai mare.
Foto: Curs de guvernare
In primul trimestru din 2017, ponderea salariatilor in randul populatiei ocupate a fost de 75,6%, ceea ce, simplificat, inseamna ca numai trei persoane ocupate din patru pot fi fiscalizate in beneficiul sistemelor de asigurari sociale si de sanatate. Desi am mai recuperat circa opt procente in ultimii trei ani, aceasta realitate constituie o ramanere in urma esentiala pentru Romania.
Citeste mai multe despre Paradox romanesc: Somaj oficial mic - dar rata reala de ocupare, mai mica decat in socialism pe www.cursdeguvernare.ro. ...citeste mai departe despre "Paradox... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 10:41
Cheltuielile cu asistenta sociala acoperite din bugetul pentru somaj vor fi majorate cu 60 milioane lei, pentru achitarea indemnizatiilor de somaj catre un numar mediu anual de 158.000 someri, fata de un numar mediu anual de 149.000 someri avuti in vedere la inceputul anului, la elaborarea bugetului.
Cheltuielile pentru asistenta sociala vor fi majorate la prima rectificare bugetara din acest an, care va fi aprobata, marti, de Guvern.
Bugetul revizuit al asigurarilor sociale de stat prevede majorarea cheltuielilor sistemului asigurarilor pentru somaj cu 136 milioane lei, generata in principal de cresterea cu 60 milioane lei a cheltuielilor cu asistenta sociala.
Cheltuielile de la titlul Asistenta sociala" se propun a fi majorate in vederea achitarii indemnizatiilor de somaj pentru un numar mediu anual de 158.000 de someri, fata de un numar mediu anual de 149.000 de someri avuti in vedere la elaborarea bugetului pe anul curent", se arata in document.
Nivelul indemnizatiei medii lunare va fi pastrat la 487 lei.
Astfel de indemnizatii primesc angajatii disponibilizati din companiile de stat. mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 14:02
Asiguratorii ar putea renunta in timp la asigurarile de somaj in contextul economic actual, in conditiile in care riscul este aproape certitudine, iar prima de asigurare ar fi mult prea ridicata, sustin reprezentantii companiilor de asigurari, precizeaza NewsIn."Toti bugetarii si-ar cumpara o asigurare de somaj in conditiile actuale din piata, iar asiguratorii nu ar avea interesul sa promoveze o polita care acopera un astfel de risc", a declarat presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), Cristian Constantinescu. El a subliniat ca asiguratorii lucreaza cu notiunea de risc, nu de certitudine.Constantinescu a estimat ca in aceste conditii prima ar putea insuma doua sau trei salarii ale unui asigurat si nimeni nu ar mai fi interesat sa plateasca o astfel de prima."Pretul va fi descurajator pentru viitorii asigurati. In situatia actuala ce reasigurator te sustine? In prezent acest risc este o certitudine", a mentionat, la randul sau, directorul general adjunct al Groupama Asigurari, Stefan Dicu."In prezent, asiguratorii dau asigurari de somaj numai atasate la asigurarile de viata. Sunt o mica particica. Acum incep sa fie cerute de banci pentru a avea o acoperire mai mare pentru creditele pe care le dau", a mai spus Dicu, precizand ca, astfel, banca are o protectie suplimentara, in sensul ca daca intra clientul in somaj banca isi poate recupera ratele. mai mult
Joi, 13 Mai 2010, ora 16:06