Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deficitul bugetar a crescut cu peste 60% in primele opt luni. Continuam sa cheltuim mult mai mult decat incasam

Deficitul bugetar a crescut cu peste 60% in primele opt luni. Continuam sa cheltuim mult mai mult decat incasam
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele 9 luni cu un deficit de 26,97 miliarde lei (5,67 miliarde euro), 2,6% din Produsul Intern Brut (PIB), cu 60,5% mai mare fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut, arata datele publicate, miercuri, pe site-ul Ministerului Finantelor.

Comparativ, in primele 9 luni din 2018, deficitul bugetar a fost de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB.

In primele 9 luni din 2019, veniturile bugetului general consolidat sunt in suma de 228,7 miliarde lei, reprezentand 22,2% din PIB, comparativ cu 21,7% din PIB in aceeasi perioada a anului 2018.

"Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, respectiv o crestere cu 23,7 miliarde lei, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. Se inregistreaza cresteri, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in cazul incasarilor din contributii de asigurari (+15,3%, respectiv o crestere cu 11,0 miliarde lei), impozit pe profit (+14,5%, respectiv o crestere cu 1,6 miliarde lei), TVA (+11,9%, respectiv o crestere de 5,1 miliarde lei ), accize (+8,8%, respectiv o crestere de 1,8 miliarde lei)", se arata in comunicat.

Incasarile din contributiile de asigurari au fost influentate de cresterea efectivului de salariati din economie, a castigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar si de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA in crestere cu 11,9% fata de realizarile aceleiasi perioade a anului 2018, ajungand la o valoare de 47,5 miliarde lei.

De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 14,1% respectiv o crestere cu 0,7 miliarde lei.

Se inregistreaza scaderi ale incasarilor cu 77,8% fata de aceeasi perioada anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 11,1 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 255,6 miliarde lei, cu 15,3% mai mari fata aceeasi peri ...citeste mai departe despre "Deficitul bugetar a crescut cu peste 60% in primele opt luni. Continuam sa cheltuim mult mai mult decat incasam" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 685 ori
Citeste mai multe despredeficit bugetar octombrie