Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deficitul bugetar - 6,05 miliarde lei, dupa doar patru luni. Cheltuieli cu 21,5% mai mari, mai ales cu salarii, asistenta sociala, dobanzi

Deficitul bugetar - 6,05 miliarde lei, dupa doar patru luni. Cheltuieli cu 21,5% mai mari, mai ales cu salarii, asistenta sociala, dobanzi
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele patru luni cu un deficit de 6,05 miliarde lei, 0,65% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de un excedent de 1,4 miliarde lei in ianuarie-aprilie 2017, arata datele publicate vineri pe site-ul Ministerului Finantelor.

In primele patru luni din 2017, excedentul bugetar a fost de 1,4 miliarde lei, respectiv 0,17% din PIB.

In ianuarie-aprilie 2018, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 89,6 miliarde lei, reprezentand 9,6% din PIB, sunt cu 11,8% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

"Se inregistreaza cresteri fata de anul precedent in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+33,6%) si din veniturile nefiscale (+13,9%) . Incepand cu luna februarie, incasarile din contributiile sociale au fost influentate pozitiv de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017", se arata in comunicat.

Veniturile din TVA in primele patru luni au fost de 17,5 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 1,1% fata de perioada similara a anului precedent, iar veniturile din accize au fost in suma de 8,8 miliarde lei (0,9% din PIB) cu 14,7% mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent. De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 6,7% fata de aceeasi perioada a anului 2017.

"S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 18,2% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018. De asemenea, se inregistreaza o diminuare cu 14,4% fata de aceeasi perioada anului precedent si la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule", se arata in comunicat.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 5,02 miliarde lei, fata de 3,8 miliarde lei in aceeasi perioada a anului trecut.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 95,6 miliarde lei, cu 21,5% mai mari fat ...citeste mai departe despre "Deficitul bugetar - 6,05 miliarde lei, dupa doar patru luni. Cheltuieli cu 21,5% mai mari, mai ales cu salarii, asistenta sociala, dobanzi" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 646 ori