Anul 2019 a adus, in premiera, pentru Romania titlul de "regina" a Europei la securitate cibernetica, dupa ce o echipa de tineri talentati si entuziasti au reusit sa rezolve probleme grele in cadrul unei competitii de profil organizate la Bucuresti.
In tot acest timp, in clasamentul statelor europene privind abilitatile digitale ale populatiei, tara noastra nu reuseste, de ani buni, sa iasa din umbra ultimelor locuri, fiind stiut faptul ca mai mult de o cincime dintre romani nu au folosit niciodata internetul si mai putin de o treime nu au abilitati digitale de baza.
La prima vedere s-ar putea spune ca intre cele doua zone nu ar exista vreo legatura foarte stransa, insa daca privim in ansamblu ne putem da seama cu usurinta ca lipsa abilitatilor digitale si a educatiei in cazul publicului larg reprezinta o problema, iar doar cu laurii unor tineri talentati intr-ale securitatii cibernetice nu se poate face primavara...
Bila alba
Organizata pe parcursul "Lunii securitatii cibernetice", competitia European Cyber Security Challenge 2019 - editia cu numarul 6, care a avut loc in perioada 9-11 octombrie, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, a adus pe pozitia intai echipa Romaniei, formata din 11 tineri cu pasiune pentru rezolvarea enigmelor din spatiul virtual.
Pe parcursul a trei zile de concurs, in care de multe ori scorurile intermediare au fost extrem de stranse, echipele participante au avut de rezolvat 38 de exercitii cu 77 de sarcini.
Unul dintre... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 12:47
Infractorii cibernetici si-au schimbat treptat strategia si au trecut de la infectarea victimelor cu ransomware la amenintari care genereaza bani virtuali.
O analiza efectuata de specialistii in securitate cibernetica de la Bitdefender arata ca, in ultimele sase luni, ponderea raportarilor lunare de aplicatii care mineaza moneda virtuala in Romania s-a triplat, de la 8% din totalul ultimelor sase luni in septembrie, la 24% in luna februarie.
In aceeasi perioada de timp, atacurile ransomware au inregistrat o usoara scadere, de doua procente, ceea ce arata ca infractorii cibernetici se orienteaza spre o metoda mult mai facila de a castiga bani.
Criminalii informatici au fost intodeauna motivati de sumele castigate, iar minatul de moneda virtuala este cea mai noua tendinta de a genera bani, mizand pe aceiasi vectori de atac folositi anterior pentru a disemina ransomware.
Aprecierea recenta a valorii monedei virtuale Bitcoin, de pana la 19.000 de dolari per unitate, a determinat infractorii sa se reorienteze spre minatul banilor virtuali, in detrimenul livrarii de ransomware.
Spre deosebire de ransomware, unde infectarea presupune blocarea datelor personale si apoi solicitarea unei recompense care poate fi platita sau nu de victima, aplicatiile de minat moneda virtuala sunt mai usor de monetizat.
Acestea folosesc puterea de procesare a dispozitivului victimei pentru a genera bani, iar atacatorul raporteaza castiguri la doar cateva minute dupa ce utilizatorul... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2018, ora 17:02
Intr-un moment in care atacurile cibernetice se intensifica la nivel mondial, producand efecte diverse si grave atat in sectorul public, cat si in cel privat, Romania nu are o Lege a Securitatii Cibernetice, atat din cauza interminabilelor dispute intre politicieni, cat si a suspiciunii izvorate in mintile romanilor in lipsa unei informari corecte.
O astfel de lege a fost respinsa in 2014 de Parlament, iar proiectul la care a lucrat doi ani mai tarziu Guvernul Ciolos a fost abandonat dupa plecarea acestuia de la Palatul Victoria. Prin urmare, la ora actuala institutiile din Romania, de stat sau private, se protejeaza asa cum pot in fata atacurilor cibernetice, in lipsa unui sistem national functional. In alte state, in schimb, legislatia este adaptata constant la noile provocari de securitate.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Iulian Fota, directorul Colegiului National de Informatii si fost consilier prezidential pe probleme de securitate nationala, vorbeste despre riscurile la care ne supunem in absenta acestei legi, absenta cauzata de impasul politic care ne impiedica sa luam o decizie altminteri fireasca pentru un stat membru al UE si al NATO.
Spuneti-ne mai intai de ce e nevoie de o Lege a Securitatii Cibernetice.
Legea este extrem de importanta si necesara. Este fundamentul activitatii de protejare a Romaniei impotriva amenintarilor cibernetice. Or, toate analizele, toate studiile din ultimii ani arata ca amenintarile cibernetice sunt considerate a fi... mai mult
Duminica, 04 Martie 2018, ora 00:00
Romania, in actualul context european, este ideala pentru a fi folosita in atacuri cibernetice asupra unor tinte atat din interiorul tarii, cat si din afara, deoarece are cea mai mare viteza a Internetului din UE si o protectie foarte slaba a calculatoarelor si a retelelor cibernetice.
Este concluzia dintr-un raport al think tank-ului Strategikon, facut public marti, care sustine ca in Romania nu exista o lege care sa-i oblige pe operatorii privati sa raspunda pentru infrastructura cibernetica aflata in proprietatea lor, iar acest lucru face ca avantajele tarii noastre sa devina "reale dezavantaje din punct de vedere cibernetic la nivel local, regional si chiar global".
Exista riscul unui atac cibernetic major impotriva Romaniei? Raspunsul directorului SIE
Potrivit raportului, exista o nevoie acuta de siguranta in spatiul cibernetic, in contextul in care "amenintarile teroriste ale ultimilor ani au pornit cu predilectie de pe www si au vulnerabilizat radical sistemele ...citeste mai departe despre "Romania este tara ideala pentru a fi folosita in atacuri cibernetice - raport" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Iulie 2016, ora 16:22
Directorul adjunct al Centrului National CYBERINT din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI), Gabriel Mazilu, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca "in fiecare an, nivelul amenintarii cibernetice creste".
"Recunoastem public, in conferintele de presa, da, nivelul amenintarii cibernetice a crescut de la an la an, incepand din 2008, anul in care am inceput in mod institutional sa evaluam nivelul amenintarii cibernetice, an in care a fost constituit Centrul National CYBERINT in interiorul SRI. Practic, constatam ca, in fiecare an, nivelul amenintarii cibernetice creste. Aceasta crestere este una semnificativa si calitativa", a explicat Gabriel Mazilu, care a participat joi, la Sibiu, la Congresul International "Cybersecurity in Romania - platforma de dialog public-privat", unde au fost prezenti specialisti din 20 de tari.
Seful SRI, intalnire cu directorii CIA si FBI - ce riscuri de securitate reprezinta imigrantii
El a fost intrebat si daca statutul Romaniei de ...citeste mai departe despre "Avertisment de la SRI: Atacurile pe Internet sunt in crestere in Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 19:57
Directorul SRI, George Maior, a declarat, joi, ca doar 14% din necesitatile Serviciului, din perspectiva amenintarilor cibernetice, sunt acoperite de bugetul pe 2014, el mentionand totodata ca au fost atacuri, anii trecuti, la adresa unor ministere importante din Romania.
Potrivit directorului SRI, doar 14% din necesitatile SRI, din perspectiva amenintarilor cibernetice, sunt acoperite de bugetul pe 2014 si a aratat ca marirea din buget este foarte mica, iar investitiile in tehnologie sunt foarte costisitoare.
George Maior a declarat ca SRI este si autoritate in domeniul terorismului si in ceea ce priveste fenomenul de contrainformatii si contraspionaj.
Directorul SRI a vorbit si despre spionajul electronic, precizand ca au fost atacuri, anii trecuti, chiar la adresa unor ministere importante, care gestionau informatie semnificativa din punct de vedere diplomatic si strategic.
Atacurile au venit din afara tarii
Maior a precizat ca aceste atacuri au venit din afara, dar a tinut sa precizeze ca este greu de dovedit daca acestea au venit dinspre entitati statale.
"Este foarte greu de dovedit acest lucru. Ramanem in sfera unui razboi tacut si silentios cu diversi actori in acest domeniu", a mai apreciat Maior.
Despre intarzierea adoptarii bugetului, George Maior a spus: "Sper sa avem buget cat mai repede si sper ca acel buget sa fie executat bine".
Referitor la vulnerabilitatea Romaniei in fata unei amenintari teroriste, George Maior a declarat ca... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 15:30
Sistemul financiar bancar este cel mai bine pregatit, in prezent, in Romania, sa raspunda amenintarilor cibernetice, a declarat, miercuri, directorul adjunct al Centrului de National CYBERINT din cadrul Serviciului Roman de Informatii, Gabriel Mazilu.
Potrivit acestuia, CYBERINT investigheaza primul botnet romanesc specializat in furtul informatiilor personale si bancare.
"Investigam primul botnet (botnet-retea de computere infestate care poate fi folosita de criminalii cibernetici n.r ) romanesc specializat in furtul informatiilor personale si bancare. Din acest punct de vedere, daca acum cativa ani vorbeam de botnetii specializati in furtul de date personale si bancare de tipul celor Zeus si SpyEye, in prezent constatam ca exista un botnet de origine romaneasca suficient de performant sa fie extrem de atractiv si performant pentru piata neagra a criminalitatii informatice", a spus Gabriel Mazilu.
Institutul Bancar Roman (IBR) organizeaza a-VI-a editie a conferintelor Cyberthreats, organizatorii precizand ca aceasta editie se va axa pe riscurile majore datorate amenintarilor mai vechi si mai noi si a metodelor de a tine pasul cu acestea, atat tehnologic, cat si organizational si procedural.
De asemenea, vor fi analizate principii si metode de managementul riscurilor si crizelor. mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 15:17
Aproape 80% dintre organizatii confirma existenta unui nivel tot mai mare de risc cauzat de cresterea amenintarilor externe, conform unui sondaj Ernst & Young privind securitatea informatiei la nivel global.
"Incidentele cibernetice sunt cel mai adesea tinute secrete, clientii si factorii de decizie nefiind la curent in legatura cu frecventa, impactul si cauzele atacurilor. Exista lacune in cadrul de reglementare al raportarii incidentelor, atat la nivel national, cat si la nivelul Uniunii Europene.
Mai mult decat atat, ne confruntam cu un schimb infim de informatii intre autoritatile nationale in legatura cu lectiile invatate si practicile de conducere, in ciuda caracterului global al amenintarilor de acest gen", apreciaza Carmen Adamescu, director departamentul de Asistenta privind riscurile IT, Ernst & Young Romania.
Organizatiile s-au confruntat, in ultimii cinci ani, cu o crestere a volumului scurgerilor de date atat in mod intentionat cat si neintentionat, conform raportului Ernst & Young.
Cele mai multe organizatii au definita o politica in ceea ce priveste securitatea informatiilor (72%) iar tot multe dintre ele (68%) au pus in practica programe de informare. Cu toate acestea, adoptarea tehnologiei de prevenire a scurgerilor de date, ramane relativ scazuta (38%).
In plus, 31% dintre companii au mentionat o crestere a numarului de incidente de securitate in 2012, comparativ cu anul 2011, in timp ce pentru 59% numarul de incidente a ramas aceleasi.... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 17:55
"Octombrie Rosu" a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa Romaniei in ultimii 20 de ani, SRI identificand entitati cibernetice ostile care urmaresc culegerea de informatii confidentiale inclusiv despre resursele naturale romanesti, afirma purtatorul de cuvant al Serviciului, Sorin Sava.
Acesta a mentionat ca SRI a identificat activitati derulate de entitati cibernetice ostile care urmaresc obtinerea accesului la retele informatice de interes national, culegerea de informatii confidentiale, informatii de politica externa a Romaniei, resursele naturale, politica in Zona Marii Negre, politica in domeniul economic.
"Consideram ca acesta a fost cel mai puternic atact cibernetic la adresa Romaniei in ultimii 20 de ani. Estimam ca amenintarea cibernetica reprezinta una dintre cele mai mari si mai dinamice amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei", a spus Sava.
Conform acestuia, SRI a informat prompt institutiile vizate de acest atac la momentul desfasurarii lui, adica in 2011, si a intreprins, in cooperare, masuri de contracarare pentru restabilirea functionarii normale a retelelor respective.
"Acest atac poate fi privit si din perspectiva noastra de membri UE si NATO. Observam, din punct de vedere al SRI, ca s-a schimbat fundamental lumea spionajului.
Se actioneaza asupra statelor cu tehnologii de ultima generatie si in Cyber-Zone. Consideram ca este o turnura de moment asupra modului de actiune a retelelor de spionaj in Cyber-Spatiu", a... mai mult
Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 17:59