Romania a participat la prima simulare de atac informatic la nivel paneuropean

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 14:41
1149 citiri
Romania a participat la prima simulare de atac informatic la nivel paneuropean

Romania a luat parte la primul exercitiu paneuropean privind protectia infrastructurilor informatice critice, Cyber Europe 2010, expertii europeni testand astfel sistemele de aparare impotriva atacurilor cibernetice, a anuntat vineri Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), informeaza NewsIn.

Acest exercitiu este parte a masurilor prevazute de Agenda digitala pentru Europa (strategie lansata de catre Comisia Europeana) pentru a spori increderea in internet si a imbunatati securitatea retelelor.

Potrivit ministerului, scenariul exercitiului denumit "Cyber Europe 2010" a prevazut pierderea treptata sau reducerea considerabila a conexiunilor internet dintre tarile europene si, in cel mai rau caz, anularea efectiva a principalelor conexiuni transfrontaliere din Europa.

"Pe durata simularii, cetatenii, intreprinderile si institutiile publice ar fi intampinat dificultati la accesarea unor servicii online critice (precum e-Guvernarea).

Conform scenariului, pe parcursul zilei, fiecare s-a confruntat cu probleme de acces din ce in ce mai grave.

Toate statele membre au cooperat pentru elaborarea unui mecanism comun de reactie la aceasta criza fictiva", au precizat reprezentantii MCSI, care au adaugat ca se preconizeaza ca exercitiul va fi urmat de scenarii mai complexe, care se vor derula, in ultima instanta, la nivel mondial.

La acest exercitiu de simulare au participat si reprezentanti ai Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Informatica (CERT-RO), departamentul de specialitate din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI), departamentele de specialitate ale Ministerului Administratiei si Internelor si ale Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum si experti europeni in securitate informatica.

"Simularea testeaza capacitatea de raspuns a tarilor membre UE in fata unor incidente majore ce pot afecta infrastructurile informatice critice.

In cadrul exercitiului au fost testate adecvarea punctelor de contact din tarile participante, canalele de comunicare, tipul de date care trebuie comunicate prin aceste canale si masura in care autoritatile nationale inteleg rolul si mandatul omologilor lor din alte state membre", a declarat directorul CERT-RO, Mireille Radoi.

Aceasta a adaugat ca obiectivul exercitiului de securitate informatica este ca statele membre sa inteleaga mai bine modul de gestionare a incidentelor informatice si sa testeze legaturile si procedurile de comunicare pe care trebuie sa le utilizeze in cazul unui atac informatic real pe scara larga.

Totodata, vicepresedintele Comisiei Europene pentru Agenda digitala, Neelie Kroes, considera ca acest exercitiu prin care se testeaza capacitatea Europei de a face fata amenintarilor din domeniul informaticii reprezinta "un prim pas important in directia organizarii unei actiuni comune de combatere a potentialelor amenintari online care vizeaza infrastructura esentiala, precum si in directia garantarii sigurantei online pentru cetateni si intreprinderi".

Evenimentul a fost organizat de statele Uniunii Europene, cu sprijinul Agentiei Europene pentru Securitatea Retelelor si a Informatiei (ENISA) si a Centrului Comun de Cercetare (JRC). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atac, #informatic, #retele, #securitate , #Stiri Internet