SRI: Mai multe ministere din Romania au fost tinta unor atacuri cibernetice

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 15:30
1491 citiri
SRI: Mai multe ministere din Romania au fost tinta unor atacuri cibernetice

Directorul SRI, George Maior, a declarat, joi, ca doar 14% din necesitatile Serviciului, din perspectiva amenintarilor cibernetice, sunt acoperite de bugetul pe 2014, el mentionand totodata ca au fost atacuri, anii trecuti, la adresa unor ministere importante din Romania.

Potrivit directorului SRI, doar 14% din necesitatile SRI, din perspectiva amenintarilor cibernetice, sunt acoperite de bugetul pe 2014 si a aratat ca marirea din buget este foarte mica, iar investitiile in tehnologie sunt foarte costisitoare.

George Maior a declarat ca SRI este si autoritate in domeniul terorismului si in ceea ce priveste fenomenul de contrainformatii si contraspionaj.

Directorul SRI a vorbit si despre spionajul electronic, precizand ca au fost atacuri, anii trecuti, chiar la adresa unor ministere importante, care gestionau informatie semnificativa din punct de vedere diplomatic si strategic.

Atacurile au venit din afara tarii

Maior a precizat ca aceste atacuri au venit din afara, dar a tinut sa precizeze ca este greu de dovedit daca acestea au venit dinspre entitati statale.

"Este foarte greu de dovedit acest lucru. Ramanem in sfera unui razboi tacut si silentios cu diversi actori in acest domeniu", a mai apreciat Maior.

Despre intarzierea adoptarii bugetului, George Maior a spus: "Sper sa avem buget cat mai repede si sper ca acel buget sa fie executat bine".

Referitor la vulnerabilitatea Romaniei in fata unei amenintari teroriste, George Maior a declarat ca "orice stat e vulnerabil, oricat ar fi de puternic".

"Daca e ceva de care sunt satisfacut in acest mandat lung este ca, din punct de vedere al starii de securitate nationala, nu am avut un asemenea incident si asta este foarte important din punctul de vedere al unui serviciu de informatii", a mentionat el.

Maior a mai aratat ca unele incidente de acest fel au fost "dejucate", iar altele "prevenite".

George Maior a vorbit si despre scandalul international al interceptarilor.

"Noi nu am incheiat un protocol si un acord cu NSA, fie pentru a lasa NSA sa opereze interceptari pe teritoriul national, fie de a primi date masive din propriile noastre interceptari. Putem gestiona, din acest punct de vedere, care este foarte sensibil, noi insine, aspecte de securitate nationala in domeniul interceptarilor", a spus directorul SRI.

El a apreciat ca s-a considerat ca este bine sa aplicam legea romaneasca in cazul interceptarilor.

"Noi operam acest cazuri extrem de intruzive, pe baza unui mandat emis de judecator si este si o chestiune de aspect intim national. Asa am vazut noi", a spus George Maior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#director SRI George Maior, #SRI amenintari cibernetice, #atacuri cibernetice Romania , #Internet hacking