McAfee: Romania, nepregatita in fata atacurilor cibernetice

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 18:05
1897 citiri
McAfee: Romania, nepregatita in fata atacurilor cibernetice
Foto: Ierarhie McAfee/ SURSA: BBC

Securitatea cibernetica nu este punctul forte al Romaniei, arata un raport realizat de McAfee. Romania se situeaza alaturi de Brazilia si India pe penultima pozitie in clasamentul "cyber-readiness" in care Israel, Finlanda si Suedia sunt fruntase.

Niciuna dintre tarile analizate nu a primit nici punctaj maxim, dar nici punctaj minim pentru pregatirea impotriva atacurile cibernetice, cel mai mic scor obtinandu-l Mexic, cu 2 puncte din 5, potrivit BBC.

Israel, Finlanda si Suedia sunt vazute drept cele mai pregatite tari in fata atacurilor cibernetice si au obtinut, prin urmare, 4,5 puncte din 5. Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie si SUA au primit 4 puncte. Australia, Austria, Canada, Japonia au primit 3,5 puncte, China, Italia, Polonia si Rusia au primit 3 puncte. Brazilia, India si Romania au primit 2,5 puncte din 5.

Ierarhizare se bazeaza pe analiza perceptiei expertilor din fiecare tara despre ceea ce inseamna apararea in fata atacurilor cibernetice, dar si capacitatea de a coopera in fata eventualelor atacuri sau amenintari din partea hackerilor.

Tarile care au masuri de baza precum firewall si protectie antivirus, dar si mai multe masuri complexe - inclusiv guvernanta bine informata si educatie cibernetica, au primit note bune.

Extremitatile clasamentului

Israelul este printre cele mai apreciate tari in acest raport, in ciuda faptului ca s-au raportat peste 1.000 de atacuri cibernetice pe minut in ultima perioada.

"Grupul de hackeri Anonymous realizeaza o multime de atacuri insa ele nu produc prea multe pagube. Adevarata amenintare vine de la tarile mari si fortele majore de crima organizata", a declarat Isaac Ben-Israel, consilierul pe ecuritate al premierului israelian Benjamin Nentanyahu.

La celalalt capat al ierarhiei de securitate, Mexic s-a pozitionat drept cea mai putin pregatita tara pentru a face fata amenintarilor cibernetice. Pentru aceasta situatie se arunca vina pe autoritatile tarii care au sunt coplesite de problemele pe care le au cu bandele si drogurile.

China este vazuta de observatorii occidentali drept un agresor in spatiul cibernetic, insa tara ar putea fi ea insasi vulnerabila din cauza lipsei unei strategii clare, spun specialistii.

In ceea ce priveste Marea Britanie, raportul mentioneaza un program de 650 de milioane de lire sterline in securitate cibernetica.

Concluziile raportului

Concluzia raportului este ca, pentru a ne proteja de amenintari, este nevoie de un "sharing" de informatii de calitate mult mai accentuat. In plus, raportul sugereaza ce exista o nevoie accentuata ca legislatia tarilor sa lupte impotriva infractiunilor transfrontaliere.

"Raportul ofera o perspectiva clara privind pregatirea cibernetica pe care o au oamenii care sunt responsabili cu desfasurarea regulata a securitatii cibernetice", a explicat Raj Samani, Directorul de Tehnologie McAfee.

"Infractorii cibernetici inteligenti isi pot transfera conexiunile prin tarile in care stiu ca nu exista o astfel de cooperare. Infractorii comunica intre ei, asa trebuie sa facem si noi", a explicat oficialul McAfee.

Joss Wright, doctor la Oxford Internet Institute, este incantat de concluziile studiului. Cu toate acestea el are cateva indoieli privind fezabilitatea sa.

"Recomandarile lor sunt cele repetate la nesfarsit de unii oameni de 10 ani incoace. Mi-ar placea sa vad ca impartasirea de informatii va lua amploare, insa cand vine vorba despre securitate nationala, exista o cultura care ne-a invatat sa nu impartasim. Nu ai cum sa schimbi, dintr-o data, 70-100-1000 de ani de gandire militara", a declarat acesta pentru BBC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania securitate cibernetica, #sondaj McAfee, #atacuri hackeri , #Infractiuni online