Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) pune la dispozitie incepand de miercuri, 1 iulie, peste 43,7 de milioane de euro pentru proiecte de investitii in infrastructura de irigatii.
"Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste incepand de astazi, 1 iulie 2020, ora 09:00, cereri de finantare a proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii secundare de irigatii, prin submasura 4.3 Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice componenta infrastructura de irigatii (inclusiv pentru Aria de aplicabilitate teritoriul ITI Delta Dunarii) din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020). Fondurile disponibile pentru aceasta componenta a submasurii se ridica la 43.700.259 euro", a informat AFIR.
Depunerea Cererilor de finantare pentru submasura 4.3 - irigatii se va face pana pe data de 30 septembrie 2020, ora 16:00, online pe site-ul AFIR, de catre beneficiarii eligibili, respectiv de catre Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI), constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole conform legislatiei in vigoare sau de catre Federatiile Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (FOUAI).
"OUAI/ FOUAI pot depune cereri de finantare numai in masura in care sunt detinatori de infrastructura secundara de irigatii preluata prin protocol sau proces verbal de predare-primire ori alte documente (acest tip de infrastructura este definita... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 11:16
Industria fondurilor de investitii din Romania concentreaza peste 10 miliarde de euro, dar nu are inca un cadru legal, adaptat la momentul actual.
Actualele fonduri de investitii functioneaza in baza Regulamentului 15/2004, adoptat de fosta autoritate de reglementare a pietei de capital - CNVM - cu 3 ani inainte de integrarea Romaniei in UE.
De aceea, adoptarea unei noi Legi care sa transforme actualele fonduri in Fonduri de Investitii Alterntive (FIA) devine mai necesara ca oricand.
Un proiect al unei astfel de legi a fost discutat de un grup de lucru organizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, inca din prima parte a anului 2016.
Adoptarea unor noi reglementari pentru FIA dau posibilitatea fondurilor de a investi sub supravegherea ASF in domenii cat mai variate. In acest fel, pot fi mobilizate in mod legal resurse financiare importante care vor contribui la cresterea economica prin investitii realizate in infrastructura, imobiliare, agricultura etc.
Aparitia unor noi tipuri de fonduri de investitii in piata financiara, aduce avantaje si investitorilor, care pot investi intr-un cadru organizat si supravegheat de ASF, in conditiile in care valoarea investitiilor (a unitatii de fond, a valorii activului net contabil este certificata de un tert independent-depozitarul).
Pe data de 12 iunie 2018, la Bucuresti, va avea loc o dezbatere pe aceasta tema, care va reuni parlamentari, investitori institutionali, administratori de fonduri, avocati si alti... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 12:21
Agricultorii de la fosta ferma de stat Lenina transporta merele la camioanele care vor duce recolta pe pietele din Moscova, unde fructele sunt asteptate de rusii doritori de produsele proaspete si autohtone.
De cand Rusia a interzis importurile de alimente din tarile care i-au impus sanctiuni, Moscova incearca sa convinga cetatenii ca produsele locale sunt mai bune, iar pe fermieri ca a sosit timpul si pentru dezvoltarea agriculturii Rusiei, scrie Financial Times.
"Suntem o tara care se poate si trebuie sa se hraneasca singura - si nu numai pe sine, ci sa furnizeze alimente si altor tari", a spus premierul rus Dmitri Medvedev saptamana trecuta.
Insa acest obiectiv pare mai greu de atins. Federatia Rusa inca importa pana la 40% din alimente desi este una dintre tarile cu cea mai mare suprafata arabila pe cap de locuitor.
Fermierii spun ca este nevoie de o munca enorma si de investitii uriase pentru a se schimba ceva - insa putini cred ca acest lucru se va intampla.
"Faptul ca fermierii polonezi isi smulg parul din cap din cauza interdictiei importurilor nu ne ajuta - embargoul nu va dura destul de mult pentru a ne aduce noua beneficii", a spus Pavel Grudinin, directorul Sovkhoz Lenina. "Nu mai concuram acum cu Polonia, ci cu Chile. Si nu putem face fata concurentei", mai spune acesta.
In ciuda mesajului optimist cu privire la viitoarea independenta alimentara mult promovata de mass-media de stat, experti guvernamentali sunt de acord ca situatia e tot mai... mai mult
Joi, 21 August 2014, ora 11:12
2Pentru oameni, mancarea este cel mai important lucru. Asa spune un vechi proverb chinezesc ce nu poate fi contrazis.
Cum populatia globului creste si oamenii incep sa consume tot mai multa carne, va deveni tot mai greu sa se asigure necesarul de hrana la un pret rezonabil.
In multe tari, securitatea alimentara este deja o problema stringenta. Potrivit unui raport al ONU, productia globala de grau va trebui sa creasca cu 70% pentru a satisface cererea, principalele motive pentru aceasta majorare fiind cresterea populatiei, schimbarile din dieta oamenilor si urbanizarea.
Insa graul nu va creste de la sine. Pentru a satisface cererea globala, este nevoie de investitii masive si pe termen lung, care, in tarile dezvoltate, ar trebui sa fie cu pana la 50% mai mari fata de nivelurile actuale.
Cum majoritatea guvernelor s-au intins deja mai mult decat le permiteau bugetele, sectorul privat are un rol important de jucat. Insa este greu sa atragi investitori pe termen scurt si mediu ...citeste mai departe despre "Mancare "made by China" - Apetitul global, mina de aur" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Iunie 2014, ora 15:00
Agricultura ii pune pe investitorii si finantatorii britanici intr-o dilema: pe de-o parte, acestia sunt atrasi de perspectivele de dezvoltare, in contextul in care lumea se pregateste sa hraneasca 2 miliarde suplimentare de persoane pana in 2050, iar pe de alta parte, exista riscuri, cum ar fi vremea sau disputele funciare.
Unele companii si-au unit fortele pentru a crea proiecte agricole in tari din Europa de Est, printre care si Romania, relateaza Financial Times.
Intre timp, fermierii se confrunta cu un deficit de creditare, intr-un moment cand nevoia acestora de credite - dupa un an in care vremea a afectat recoltele - este accentuata. Potrivit cifrelor furnizate de Sindicatul National al Fermierilor, agricultorii britanici au imprumutat anul trecut 13 miliarde de lire sterline, in crestere cu 11% de la an la an, intr-un moment in care acordarea de imprumuturi, indiferent de domeniu, s-a redus.
Cu toate acestea, bancile au dat inapoi, in special in privinta imprumuturilor prin leasing garantate cu bunuri, extrem de populare in randul agricultorilor care cumpara masini, utilaje si echipamente. Spre exemplu, in luna noiembrie a anului trecut, banca olandeza ING a inchis ING Lease UK, care a imprumutat peste 1 miliard de lire sterline pe parcursul unui an, prin contracte de leasing - dand astfel o lovitura fermierilor, responsabili pentru intre 25 si 40% din imprumuturi.
"Majoritatea fermierilor au descoperiri de cont si facilitati pentru credite ipotecare... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 13:18
Tehnologia in agricultura este costisitoare si reprezinta pana la 40% din cheltuielile anuale ale fermelor cu o suprafata de peste 1500 de hectare. Agricultorii pot beneficia acum de solutii financiare pentru achizitia de echipamente de ultima ora pentru fermele lor.
Compania Biso Romania, filiala companiei austriece Biso, lider pe piata mondiala a echipamentelor de recoltare, a lansat trei astfel de programe, doua dintre ele in parteneriat cu Agricover Credit IFN.
Astfel, s-a lansat programul pentru finantarea pieselor de schimb si service, programul pentru finantarea capitalului de lucru si a echipamentelor mici si produsul de preluare a recoltei de la fermieri si vanzarii acesteia catre distribuitori si procesatori.
"Un utilaj performant diminueaza cu pana la 3 ori costurile lucrarilor agricole si creste pana la 3 ori productivitatea. BISO ofera, pe langa echipamente de ultima generatie, toate serviciile conexe acestora, ceea ce ma ajuta sa economisec timp, energie si bani", a declarat Ciprian Stoian, manager al Societatii Agricole Unirea Baia, din Tulcea.
"Anual pana la 40% din investitiile noastre sunt alocate utilajelor agricole. In anul 2012 intentionam sa achizitionam echipamente in valoare de 2 milioane RON", au aratat reprezentantii Intreprinderii Individuale Ene Dumitru din judetul Giurgiu, care detine in arenda 1 600 de ha. mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 19:37
Oficiali ai Ministerului Industriei, Turismului si Comertului din Spania s-au declarat interesati sa investeasca in sistemele de irigatii din Romania si sa ajute la dezvoltarea acestui sector prin intermediul tehnologiei, al utilajelor si al know-how-ului.
"Romania detine, la ora actuala, un sistem de irigatii ne-economic, format din tehnologii invechite, care consuma foarte multa energie si care va trebui modernizat. Desi avem potential sa irigam peste trei milioane de hectare, din pricina problemelor existente, nu reusim sa irigam nici macar 300.000 de hectare. Avem nevoie de investitii majore precum si de experienta spaniola, in contextul in care Spania detine cel mai corect sistem de sprijinire a irigatilor", a fost mesajul presedintelui Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania - FNPAR, Viorel Matei, pentru oficialii spanioli, se arata intr-un comunicat al FNPAR citat de Newsin.
Principalele subiecte discutate in aceasta intalnire au fost identificarea unor posibilitati de investitii in sectorul irigatiilor din tara noastra si perspectivele formelor asociative in agricultura nationala, in speta viitorul cooperativelor agricole, se mai arata in comunicat.
Presedintele FNPAR a evidentiat ca sistemul cooperativelor din tara noastra se afla intr-o faza incipienta de dezvoltare, dar ca poate deveni extrem de atractiv pentru investitori datorita potentialului mare de dezvoltare.
"In opinia noastra, sistemul cooperativelor ar putea sa rezolve... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 18:27
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat miercuri ca agricultura ar trebui situata pe un loc important in ceea ce priveste dezvoltarea economiei in anii care urmeaza, iar statul ar trebui "sa defineasca foarte clar ce are de gand cu acest sector", anunta NewsIn."Cred ca a pune agricultura pe un loc important in dezvoltarea economiei romanesti in anii care urmeaza trebuie sa dea de gandit tuturor, si celor care au acest spirit anteprenorial, dar in primul rand statului, care trebuie sa defineasca foarte clar ce are gand cu acest sector", a mentionat Tanasescu.Acesta considera ca in acest sector se pot dezvolta intreprinderi mici si mijlocii (IMM)."In prezent, in Romania, sunt foarte multe sectoare de activitate care sunt total neexploatate. Cred cu tarie ca agricultura in Romania reprezinta un sector care poate aduce multa valoare adaugata acestei tari.
Acest sector este total neexploatat. Formarea de intreprinderi mici si mijlocii in acest domeniu trebuie sa aiba o linie bine conturata din punct de vedere al politicilor publice", a mai spus Tanasescu. mai mult
Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 13:46
In tara noastra, principalii investitori in agricultura sunt strainii. In urma cu 6 ani, cand a fost introdus primul sistem de grajd modern, strainii erau aproape singurii clienti pentru aceste servicii. Experienta capatata in tarile de origine, majoritatea mai dezvoltate economic decat Romania, i-a facut sa inteleaga rapid ca Romania este o tara prielnica pentru agricultura, cu viziunea si investitiile potrivite, a declarat Leliana Parvulescu, reprezentant Romania Pignagnoli Construzioni e Impianti.Vezi interviul integral pe 3idei.ro mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 11:17