Zborurile comerciale şi cele de tranzit au fost anulate pe aeroportul din Kabul, unde mii de afgani încearcă să fugă din ţara lor aflată într-un haos total după ce talibanii au preluat puterea, a anunţat luni Autoritatea aviaţiei civile din Afganistan (ACAA).
''Nu vor exista zboruri comerciale care să plece de pe aeroportul Hamid Karzai, pentru a preveni jafurile. Vă rugăm să nu vă grăbiţi spre aeroport", a precizat aceasta într-un mesaj transmis presei.
De asemenea, într-un anunţ adresat aviatorilor pe site-ul său, ACAA a recomandat avioanelor în tranzit să se reorienteze, precizând că spaţiul aerian al Kabulului a fost eliberat pentru militari şi că orice tranzit prin spaţiul aerian al Kabulului va fi necontrolat. Autoritatea a alertat în acest sens şi regiunile de informare a zborurilor din jur care controlează spaţiul aerian, relatează Reuters. Regiunea de informare a zborurilor din Kabul acoperă întregul Afganistan.
Site-ul de urmărire a zborurilor FlightRadar24 a precizat pe contul său de Twitter că un zbor Air India de la Chicago la Delhi şi-a schimbat cursul şi a ieşit din spaţiul aerian al Afganistanului la scurt timp după ce a intrat, în timp ce un zbor Terra Avia de la Baku la Delhi şi-a schimbat, de asemenea, cursul. ...citeste mai departe despre "Cursele comerciale și de tranzit, anulate pe aeroportul din Kabul: ”Vă rugăm să nu vă grăbiți spre aeroport”" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 August 2021, ora 10:10
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB) a anuntat ca incepand de marti, 13 iulie, toti pasagerii care sosesc pe aeroportul Henri Coanda din tari aflate pe lista galbena pot utiliza fluxul verde (fara control DSP) daca prezinta un certificat digital european COVID sau un test PCR efectuat cu cel mult 72 ore inainte de imbarcare.
De asemenea, pasagerii care sosesc din tari aflate pe lista rosie pot utiliza, de asemenea, fluxul verde, dar numai daca prezinta un certificat digital european COVID.
"Precizam ca certificatele digitale emise de Marea Britanie nu sunt valabile", se spune intr-un comunicat al CNAB.
Pentru a beneficia de aceasta facilitate, pasagerii trebuie sa prezinte acest document personalului din aeroport, la punctul de acces pe culoarul verde.
"Rugam pasagerii sa isi actualizeze permanent informatiile privind intrarea in tara, acestea suferind modificari frecvente. De asemenea, insistam ca pasagerii care sosesc din tari aflate pe lista rosie sau galbena sa isi completeze din timp formularul solicitat de autoritatile sanitare din Romania. Acesta poate fi descarcat de pe site-urile companiilor aeriene sau www.mae.ro. Avand in vedere ca traficul de pasageri in sezonul de vara este in crestere, iar regulile impuse de pandemie prevad controale suplimentare, timpii de asteptare pentru formalitati (check-in, control de frontiera), dar si pentru preluarea bagajelor pot creste in orele de varf; totusi, acestia nu depasesc, de regula, timpii de... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 20:31
Autoritatea de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (AIAS) a publicat recent raportul final de investigatie referitor la un incident grav ce a avut loc in 13 octombrie 2016, la ora 21:16, pe aeroportul International "Henri Coanda" din Bucuresti.
In incident a fost implicat un avion de tip ATR al TAROM care se pregatea sa decoleze cu 38 de pasageri si patru membri ai echipajului spre Iasi. Dupa imbarcarea pasagerilor, efectuarea rulajului si alinierea la pista, aeronava a inceput rulajul pentru decolare dar, dupa scurt timp, echipajul a intrerupt decolarea ca urmare a sesizarii unor vibratii la una dintre roti (roata de bot).
Dupa intreruperea decolarii aeronava a degajat pista pe la capatul acesteia si s-a intors pe platforma la pozitia de parcare. Ulterior, s-a procedat la controlul amanuntit al pistei de si au fost gasite elemente metalice si cioburi de sticla care au fost identificate ca fiind resturi de balize marginale. S-a constatat lipsa unor balize, toate de pe latura de sud a pistei.
Potrivit raportului AIAS, "incidentul grav s-a produs ca urmare a alinierii si a rulajului pentru decolare pe linia balizajului luminos marginal dreapta al pistei". Cu alte cuvinte echipajul a aliniat gresit aeronava pe pista, pe linia balizajului si nu pe cea din centrul caii de rulare.
Traseul urmat de aeronava pe pista de decolare. Foto: aias.gov.ro
Urmarea a fost distrugerea a sase elemente metalice si de sticla (balize luminoase de la marginea... mai mult
Marti, 22 Iunie 2021, ora 22:30
Consiliul Judetean Bihor a aprobat, marti, indicatorii pentru un nou proiect din fonduri europene pentru modernizarea si dezvoltarea Aeroportului Oradea. Proiectul prevede lungirea pistei cu 400 de metri si montarea unor echipamente performante de balizaj. "Avem o suma predefinita din fonduri europene care, din pacate, nu a fost accesata in ultimii patru ani", a declarat presedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, avertizand ca banii ar putea fi pierduti.
CJ BIhor a aprobat, in sedinta de marti, indicatorii tehnico-economici pentru proiectul "Dezvoltarea si modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea".
Proiectul are patru obiective: (1) extinderea pistei de decolare/ aterizare, (2) extinderea platformei de debarcare/ imbarcare, (3) imprejmuirea incintei si realizarea unui drum de securitate si (4) achizitia echipamentelor necesare pentru desfasurarea activitatilor de intretinere si mentenanta.
"Prelungirea pistei de decolare/ aterizare cu 400 de metri spre sud (adica spre Nojorid), ajungand la 2.500 de metri, va avea ca efect cresterea capacitatii operationale a aeroportului. In prezent, companiile aeriene impun restrictii de greutate pentru decolare (imbarca mai putini pasageri si incarca mai putin combustibil in aeronave). Dupa prelungirea pistei de aterizare/decolare, operatorii de zbor vor putea utiliza aeronavele de tip Boeing 737 seria 800 si Airbus A320 la capacitate maxima si vor putea opera curse pe distante mai mari", a transmis CJ Bihor,... mai mult
Marti, 27 Aprilie 2021, ora 21:18
Terminalul Aeroportului International Brasov - Ghimbav este finalizat, anunta presedintele Consiliului Judetean, Adrian Vestea.
Autoritatile spera ca aeroportul poate fi functional de la finalul acestui an, desi cu pandemie foarte multe lucruri sunt incerte. Se poarta discutii cu mai multe companii pentru concesionarea si operarea aeroportului de la Ghimbav.
"Daca 17 martie 2020 reprezinta data oficiala de incepere a santierului la aceasta componenta emblematica a Aeroportului - dupa ce cu o zi mai devreme avusese loc preluarea amplasamentului de catre constructor, iata ca un an mai tarziu #Terminalul de la Ghimbav este finalizat. Singurele lucrari pe care asocierea de firme #BOG'ART SRL - UTI Grup SA - #UTI Facility Management SA le mai are in desfasurare acum sunt retusurile #finale, instalarea echipamentelor si sistemelor necesare functionarii Aeroportului, testarea si punerea in functiune a tuturor componentelor, montarea mobilierului si igienizarea spatiilor", se precizeaza pe pagina Aeroportului de pe Facebook.
"La aproape un an de la momentul inceperii lucrarilor la Terminalul Aeroportului International Brasov, constructia este terminata, iar finisajele interioare sunt in stadiu final de executie", a spus si Adrian Vestea, presedinte al CJ Brasov.
Contractul pentru proiectarea si executia lucrarilor la terminalul Brasov are o valoare de 145.581.179 lei (inclusiv TVA). Terminalul are o suprafata desfasurata de 12.031 mp. Pe langa terminal, la... mai mult
Joi, 11 Martie 2021, ora 20:53
Romania ar putea pierde finantarea de 1,4 miliarde de lei oferita de Agentia Japoneza de Cooperare Internationala pentru constructia Magistralei 6 de metrou pana la Aeroportul International "Henri Coanda", avertizeaza consultantul japonez angajat de Metrorex pentru a superviza proiectul si Ministerul de Externe.
Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, declara recent ca realizarea tronsonului dintre statia Tokyo, situata in apropierea complexului comercial Baneasa, si Aeroportul "Henri Coanda" nu se justifica economic, in contextul in care urmeaza sa fie construit un nou terminal, iar trenul pana la Otopeni a fost dat in functiune de CFR.
Japonezii de la Padeco, angajati de Metrorex sa supervizeze acest proiect, avertizeaza ca renuntarea la sectiunea dintre statiile Tokyo si Aeroportul Otopeni ar putea duce la pierderea finantarii acordate de Agentia Japoneza de Cooperare Internationala acum mai bine de zece ani. In plus, banii nu pot fi transferati catre alte proiecte, iar decizia "va avea impact asupra relatiei cu Japonia", avertizeaza cei de la Padeco intr-o scrisoare care a ajuns la Ministerul Transporturilor noteaza Digi24.
Ministerul de Externe a transmis ca japonezii au facut cunoscut faptul ca refuza orice modificare suplimentara a termenilor proiectului si este gata sa retraga fondurile pentru a le directiona catre proiecte din alte tari. Mai mult, daca japonezii retrag imprumutul, Romania pierde taxele de angajament platite anual pentru mentinerea... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 10:56
CFR SA informeaza ca, din cauza unor probleme tehnice neprevazute, se inregistreaza mici intarzieri in circulatia trenurilor pe ruta ruta directa Gara de Nord - Aeroportul Henri Coanda.
"Dat fiind faptul ca este prima sectie de cale ferata, pe care se aplica sistemul de operare de tip "cadentat", pe o linie noua si cu o instalatie noua, au aparut aceste probleme tehnice, insa ele au fost deja identificate si vor fi rezolvate in scurt timp, astfel incat circulatia trenurilor spre si dinspre Aeroport sa se desfasoare in conditii normale de trafic".
Compania feroviara a anuntat, miercuri, ca trei operatori de transport feroviar vor asigura serviciul public de transport feroviar de calatori intre Gara de Nord si Aeroportul International Henri Coanda, cu 72 de trenuri, odata cu intrarea in vigoare a noului Mers de Tren, valabil pentru perioada 13 decembrie 2020 (ora 00:00) - 11 decembrie 2021 (ora 00:00).
Conform unui comunicat, legatura directa intre Gara de Nord si Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti va fi asigurata pe relatia Bucuresti Nord - Mogosoaia - Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (si retur) de 72 de trenuri (36 de perechi), care apartin SNTFC CFR Calatori, Regio Calatori si Transferoviar Calatori.
Astfel, SNTFC CFR Calatori (operatorul national de transport feroviar de calatori) va avea pe aceasta ruta 42 de trenuri, dintre care 20 de trenuri vor circula intre orele 0:00 - 10:16 si 22 de trenuri intre orele 14:30 - 24:00, Regio... mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2020, ora 10:21
Trei operatori feroviari vor avea trenuri pe linia Gara de Nord - Aeroportul Otopeni. Receptia investitiei va avea loc vineri, 4 decembrie.
Pe aceasta ruta vor circula trei operatori, unul de stat si doi privati. Mai precis, CFR Calatori, Transferoviar Calatori si Regio Trans sunt companiile care vor opera linia ferata de la gara la aeroport, potrivit Digi24.
CFR Calatori va opera aceasta linie cu Sagetile Albastre, in timp ce transportatorii privati vor introduce garnituri vechi de 40 de ani.
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anuntat ca vineri, 4 decembrie, va avea loc receptia lucrarilor terminate la calea ferata care uneste Gara de Nord din Bucuresti cu Aeroportul Otopeni.
"In baza ultimelor discutii pe care le-am avut cu CFR Infrastructura pot sa va spun ca vineri dimineata se va realiza receptia la terminarea lucrarilor pentru tot ceea ce s-a realizat pe linia de cale ferata Gara de Nord-Otopeni", a declarat Lucian Bode, ministrul Transporturilor, la Radio Romania Actualitati.
Klaus Iohannis, Ludovic Orban si Lucian Bode au testat in 21 septembrie trenul pe ruta Gara de Nord - Aeroportul International Henri Coanda.
Ministrul Transporturilor Lucian Bode declara, tot in septembrie, ca linia de cale ferata ar putea fi data in folosinta in 12 decembrie, odata cu noul mers al trenurilor. El spunea ca distanta dintre Gara de Nord si Aeroport va fi parcursa in 15-17 minute.
Citeste si: Oficial: 6,33 miliarde de lei alocati pentru metroul spre... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 13:21
Sase localitati din Ilfov au intrat sambata seara, 21 noeimbrie 2020, in carantina zonala. Printre acestea este si orasul Otopeni, in care se afla cel mai mare aeroport international din tara.
Oficialitatile au dat asigurari ca atat pe DN1 cat si traficul spre Aeroportul Henri Coanda nu va fi restrictionat.
Prefectul judetului Ilfov, Daniel Zamfir a precizat ca pe DN1 nu vor fi echipaje de politie care sa controleze soferii, asa ca cei aflati in tranzit isi vor putea continua drumul ca si pana acum.
"Se permite tranzitarea localitatilor carantinate. In Otopeni, DN1 nu va fi restrictionat in ceea ce priveste circulatia, oamenii vor putea tranzita Otopeniul, fara a avea posibilitatea de a intra in localitate pe strazile adiacente, pe care vor fi instituite filtre de verificare", a spus prefectul, conform Stirile Protv.
Prefectul a mai spus ca toate persoanele care merg sau vin de la aeroport nu vor avea probleme in trafic.
"Nu vor fi probleme. Cei care merg la aeroport isi poate justifica scopul calatoriei cu biletul de calatorie sau cu o declaratie pe propria raspundere. La fel si cei care vin de la aeroport", a precizat Daniel Zamfir.
In ceea ce priveste persoanele care vin din aeroport si spun ca nu mai au asupra lor biletul de calatorie cu avionul, prefectul a precizat ca se va analiza de la caz la caz. "Daca o persoana care vine din aeroport nu prezinta biletul de calatorie si nu are asupra sa nici declaratia, se analizeaza situatia. Se va verifica... mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 11:25