Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 22:26
401 citiri
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
FOTO: Facebook

Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel mai aglomerat aeroport din lume.

Acest fenomen extrem a stârnit întrebări privind posibila implicare a programului de însămânțare a norilor desfășurat de Emiratele Arabe Unite.

Reprezentanții Centrului Național de Meteorologie din țară au declarat că precipitațiile nu au fost rezultatul activităților de însămânțare a norilor. Cu toate acestea, a fost solicitat un comentariu oficial pentru clarificări suplimentare.

Însămânțarea norilor este o tehnică prin care se încearcă stimularea căderii de ploaie sau ninsorii, mai mult decât s-ar produce natural. Acest proces presupune adăugarea de particule microscopice în aer, cum ar fi iodura de argint, pentru a facilita formarea picăturilor de apă sau a cristalelor de gheață.

Tehnica Cloud Seeding, utilizată de decenii. Ce rezultate are?

Deși tehnica este folosită de decenii, eficacitatea sa continuă să fie un subiect de dezbatere în comunitatea științifică. Un studiu din 2020 a indicat că un experiment de însămânțare a norilor ar fi putut genera până la 10% mai multe precipitații decât în mod natural.

Totuși, criticii subliniază necesitatea unor studii controlate care să demonstreze clar impactul însămânțării asupra cantității de precipitații. În plus, există preocupări că acest proces ar putea redistribui inegal resursele de apă, provocând secete în alte regiuni prin „furtul” de apă din nori.

Pe măsură ce criza climatică se accentuează, cu temperaturi în creștere și zone tot mai aride, însămânțarea norilor este văzută de unii ca o soluție posibilă pentru combaterea deficitului de apă.

...citeste mai departe despre "Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor" pe Ziare.com

Honor prezintă inovații în inteligența artificială la VivaTech 2024. Ce pregătește gigantul tech
Honor prezintă inovații în inteligența artificială la VivaTech 2024. Ce pregătește gigantul tech
Honor a debutat la VivaTech, unul dintre cele mai mari evenimente de tehnologie și business din Europa, unde a prezentat abordarea sa asupra inteligenței artificiale la nivel de dispozitive....
Spotify renunță complet la Car Thing, dispozitivul pentru mașini
Spotify renunță complet la Car Thing, dispozitivul pentru mașini
Spotify a decis să înceteze definitiv producția și suportul pentru Car Thing, playerul muzical pentru mașini, la mai puțin de un an de la lansarea sa. Utilizatorii au început să primească...
#Dubai, #inundatii, #tehnologie, #nori , #Stiri Internet