Valoarea actiunilor Petrom a scazut cu peste 3%, joi, dupa ce OMV, principalul actionar al companiei, a anuntat ca isi amana decizia de a investi in exploatarea offshore a gazelor din Marea Neagra.
Compania Petrom, singurul mare producator de petrol si gaze din Romania, a fost privatizata in 2004, in timpul guvernarii Nastase. Grupul austriac OMV a cumparat atunci o parte importanta a actiunilor si si-a majorat, ulterior, participatia, ajungand sa detina 51% din Petrom. Financiar, grupul a evoluat mult de la momentul privatizarii, sub management austriac. Astfel, OMV Petrom a ajuns sa raporteze, in 2017, un profit net de 2.399.947.986 lei. La acest moment, compania este, probabil, cea mai valoroasa dintre toate cele listate pe bursa de la Bucuresti.
Chiar si asa, valoarea actiunilor Petrom poate scadea drastic, in momente de criza. Adica in situatiile in care multi investitori vor sa isi vanda actiunile si, pentru a o putea face, accepta sa ia pe ele un pret mai mic decat in mod normal.
Foto: BVB
Asa s-a intamplat azi, dupa ce OMV a anuntat ca - din pricina intarzierii cu care a fost adoptata Legea offshore - amana pentru 2019 luarea unei decizii privind investitia in exploatarea gazelor din Marea Neagra, unde are concesionat un important perimetru petrolier, alaturi de ExxonMobil.
O astfel de scadere a valorii actiunilor Petrom a mai avut loc in iulie, dupa ce ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, anuntase ca ia in calcul plafonarea pretului gazelor... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 13:33
Societatea de Investitii Financiare Oltenia (SIF 5) a cumparat 51,25 milioane actiuni OMV Petrom, la un pret de 0,39 lei/actiune, in cadrul unei tranzactii de plasament privat accelerat initiate de Franklin Templeton, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti.
Valoarea totala a tranzactiei s-a ridicat la 19,987 milioane lei, aproximativ 4,6 milioane de euro.
Fondul Proprietatea (FP) a vandut 1,11% din actiunile OMV Petrom cu 246,66 milioane lei (56,86 milioane euro), potrivit unei raportari a FP transmise vineri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Numarul final al actiunilor ordinare oferite este de 632.482.000 (actiunile plasate), iar pretul pe actiune este de 0,39 lei/actiune.
Fondul Proprietatea a anuntat miercuri ca vrea sa vanda un pachet de 1,77% din actiunile OMV Petrom (un miliard de actiuni), respectiv 8,78% din participatia sa la Petrom, si ca nu exclude sa creasca volumul de titluri in functie de conditiile pietei.
Pretul la care FP a vandut actiunile Petrom in cadrul unui plasament privat accelerat (accelerated book building) este cu 6% sub pretul de inchidere din sesiunea bursiera de joi, de 0,415 lei/actiune.
Banii incasati de FP pentru pachetul de actiuni Petrom vor fi utilizati pentru rascumpararea de actiuni proprii. Fondul are in derulare un program prin care vizeaza achizitia a cel mult 8% din propriile titluri.
Vanzarea pachetului de 1,11% din actiunile OMV Petrom a fost intermediata de consortiul JP Morgan Securities... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 10:52
Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze evolutia burselor internationale si a scazut cu 0,25%, intr-o piata apatica, in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea si OMV Petrom au ridicat rulajul la aproape 30 milioane lei.
Majoritatea actiunilor au inregistrat variatii foarte usoare in prima parte a zilei.
Astfel, piata a deschis pe rosu, si la mijlocul zilei a trecut pentru scurt timp pe verde. Punctul minim a fost atins cu putin inainte de inchidere, cand indicele general BET-C era cu 0,51% sub nivelul de marti.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 29,9 milioane lei (6,6 milioane euro), valoare cu 44% peste rulajul de marti, de 20,8 milioane lei (4,6 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurata in proportie de 85% de actiunile Fondului Proprietatea (14,3 milioane lei) si titlurile OMV Petrom (11 milioane lei).
In ultima ora a sedintei a fost realizat cate un deal cu titlurile ambelor companii.
Tranzactia negociata de la Fondul Proprietatea a vizat un pachet de 0,14% din actiuni si a fost realizata pentru 10,6 milioane lei. Deal-ul cu titlurile OMV Petrom a cuprins un pachet de 0,04% din actiuni si a fost efectuat pentru suma de 9,6 milioane lei.
Titlurile Fondului Proprietatea au fost transferate la pretul de 0,53 lei, cu 0,93% sub inchiderea de marti, iar pe piata principala cotatia a coborat cu 0,75%, la 0,531 lei.
Tranzactia negociata cu actiunile OMV Petrom a fost realizata la 0,3863 lei, pret cu doar... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 18:20
OMV Petrom a inregistrat un profit trimestrial record (ianuarie-martie), de 1,38 miliarde de lei (381 milioane de euro), in crestere cu 65% fata de perioada similara a anului precedent.
Brokerii chestionati de Business24 spun ca statul ar trebui sa reincerce vanzarea unui pachet de actiuni pe Bursa.
Anul trecut, Romania n-a reusit sa vanda pe Bursa 10% din actiunile celei mai mari companii de pe piata locala, OMV Petrom. Presa intenationala a scris atunci ca nereusita este o lovitura la adresa finantelor tarii si a pietelor locale de capital subdezvoltat.
Statul roman are nevoie mai mult decat oricand de bani, iar o parte ar putea veni din listarea marilor companii de stat, asa cum a fost cazul Transelectrica, unde Romania a obtinut 37 de milioane de euro.
Ce sanse are statul, daca vrea sa vanda din nou pe Bursa 10% din actiunile pe care le detine la cea mai profitabila comapanie din Romania?
"Rezultatele (n.r. rezultatele financiare ale Petrom) sunt peste asteptarile investitorilor, dar conditiile de piata la nivel intenational nu sunt extraordinare", a declarat pentru Business24 presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital, Dumitru Beze.
"Pregatirea (n.r. de vanzare a actiunilor pe Bursa) dureaza cateva luni si nu poate fi estimat cum vor fi bursele dupa acest interval", spune Beze.
Oficialul spune ca statul ar avea succes sa vanda o parte din actiunile Petrom la Bursa daca va reusi sa atraga niste consultanti precum Goldman Sachs... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 12:59
Anuntata ca o mare sarbatoare a pietei financiare din Romania, cea mai mare oferta publica din istoria Bursei de Valori Bucuresti, oferta Petrom, nu a dat, nici pe departe, rezultatul asteptat. Vineri, in ultima zi de subscriere, s-a anuntat ca nu au fost subscrise 80 la suta din actiunile puse in vanzare, pachetul total reprezentand 9,84 la suta din capitalul social al celui mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud-Est. In plus, surse din piata au declarat ca subscrierea ar fi fost chiar sub 50 la suta. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a dat vina pentru acest esec pe conditiile internationale legate de criza datoriilor din Grecia, Spania sau Italia, in timp ce premierul Emil Boc sustine ca Romania nu este "disperata" sa vanda actiunile in acest moment. Potrivit specialistilor, insa, statul a facut o greseala prin inceperea programului de oferte publice, din care vor face parte si vanzarea unor pachete din Transelectrica, Transgaz si Romgaz, cu oferta cea mai mare.
La pretul maxim stabilit de Guvern, de 0,46 de lei/titlu, statul ar fi obtinut aproximativ 610 milioane de euro, cea mai mare oferta derulata vreodata pe Bursa de Valori Bucuresti. "Probabil ca nu trebuia inceput cu cea mai mare oferta. A fost o lipsa de antrenament a investitorilor si s-a inceput cu o oferta cam mare pentru dimensiunea pietei si pentru lipsa de oferte in piata.
Celelalte, m-as bucura daca ar exista si nu cred ca ar trece prin acest mare risc la subscriere", a... mai mult
Sambata, 23 Iulie 2011, ora 00:45
Decizia de a scoate la vanzare pe Bursa cele 9,84% din actiunile Petrom nu este o simpla listare: este o declaratie, in sine, a faptului ca piata de capital incepe sa fie luata in serios de catre stat . "Este un lucru bun din partea statului si ma astept ca acest eveniment sa fie primul pas dintr-un lung sir de privatizari. Aceasta prima vanzare va fi un fel de evaluare, un fel de test pentru privatizarile care vor urma", a declarat analistul Certinvest Florin Hantila, pentru Bloombiz.ro. Va asteptati sa vina asa repede aceasta vanzare a pachetului Petrom?
Este un lucru bun din partea statului si ma astept ca acest eveniment sa fie primul pas dintr-un lung sir de privatizari. Cred ca aceasta prima vanzare va fi un fel de evaluare, un fel de test pentru privatizarile care vor urma. Este o companie atractiva, transparenta, care a fost deja listata si cred ca va avea succes.
Pretul maxim este de 0,46 lei/actiune….
Pretul maxim este de 0,46 lei/actiune si in cazul in care subscrierile vor fi numeroase la acest prag, atunci se va realiza vanzarea la acest pret.
Probabilitatea este destul de mare ca investitorii sa subscrie si la un nivel mai mic decat acest 0,46 lei/actiune.
Conform rapoartelor din piata, acest 0,46 lei/titlu este mai mare decat nivelul justificat de prognozele companiei si al pretului petrolului.
0,46 lei/titlu este un pret care ar face compania mai scumpa alte decat firme similare din acelasi domeniu, pe baza multiplilor care se folosesc in... mai mult
Luni, 11 Iulie 2011, ora 15:31
Statul va vinde 9,84% din actiunile Petrom incepand de luni iar pretul maxim va fi de 0,46 lei/titlu, cu 15% peste cotatia de la bursa. Actiunile OMV Petrom au incheiat sedinta bursiera de miercuri la pretul de 0,398 lei/titlu.
Oferta va dura doua saptamani, pana la 22 iulie.
"Oferta va fi considerata finalizata cu succes in cazul in care, la data inchiderii sale, au fost subscrise in mod valabil minimum 80% din actiunile oferite, la un pret de oferta determinat conform prospectului", se arata in anuntul de vanzare.
Prospectul de oferta a fost avizat miercuri seara de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Actiunile vor fi alocate in doua transe, una de 85% pentru investitorii institutionali si alta de 15% pentru micii investitori.
In ambele transe se va folosi aceeasi metoda de alocare, primand pretul de subscriere si, ulterior, fiind luat in calcul si volumul de actiuni cerut de investitori.
"In cazul in care o transa este insuficient subscrisa, actiunile ramase nesubscrise din acea transa vor fi alocate catre cealalta transa", se mai spune in anuntul de vanzare.
La final s-ar putea sa rezulte doua preturi de vanzare, unul pentru investitorii institutionali si unul pentru micii investitori.
Daca tot pachetul de actiuni scos la vanzare va fi cumparat la pretul maxim, statul va incasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro).
Oferta de la OMV Petrom este cea oferta din istorie derulata la Bursa de Valori Bucuresti.
Investitorii pot subscrie minim cate... mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 09:19
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca statul va participa la majorarea de capital a Petrom preconizata de catre OMV doar dupa ce va vinde o parte din actiunile detinute in acest moment pentru a obtine suma necesara majorarii, precizeaza NewsIn.Videanu a precizat ca statul nu detine deocamdata banii necesari pentru a achizitiona alte actiuni prin majorarea de capital.
"OMV va face o majorare de capital la Petrom, indiferent daca Ministerul Economiei isi va exprima optiunea de participare sau nu. Nu suntem in situatia in care sa avem 120.000.000 de euro sa ne exercitam dreptul de majorare de capital.
Decat sa-mi reduca procentul prin majorare de capital, preferam sa vindem un procent si din suma pe care o primim sa participam la majorarea de capital si sa aducem si o suma consistenta la bugetul statului.
Este procedura cea mai corecta in situatia in care suntem", a declarat Videanu.Videanu a afirmat ca actiunile vor fi vandute la bursa astfel incat aceasta tranzactie a statului sa fie de natura sa stimuleze tranzactiile bursiere.
"Imi doresc sa facem acest lucru transparent, pe bursa, astfel incat sa cream lichiditatea necesara si sa stimulam interesul la bursa si pentru alte companii", a spus ministrul Economiei.
El a mentionat ca procedura a fost aplicata pe scara larga de catre guvernul polonez cu consecinte benefice in economie.
"Una din masurile foarte importante luate pentru stoparea scaderii economice, si Polonia a fost singura tara din Uniunea Europeana... mai mult
Joi, 27 Mai 2010, ora 15:53
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in usoara scadere sedinta de tranzactionare de vineri, insa actiunile Petrom (SNP) s-au depreciat semnificativ si au tras in jos sectorul energetic, dupa ce compania petroliera a afisat un profit trimestrial in scadere cu 48%, conform Newsin. Astfel, actiunile Petrom se ieftineau cu 3,35%, la cotatia de 0,202 lei, in deschiderea sedintei bursiere, pe un rulaj de 118.200 lei, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, cobora cu 1,46%, pana la 471,39 puncte.
Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, scadea cu 0,19%, pana la 3.290,63 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, cobora cu 0,31%, pana la 2.117,32 puncte.
Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), pierdea 0,01%, pana la 19.403,96 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, cobora cu 0,51%, ajungand la 6.666,51 puncte.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, pierdea 0,15%, pana la 336,30 puncte. mai mult
Vineri, 08 Mai 2009, ora 11:36