Nivelul accizelor va fi exprimat in lei, incepand de anul viitor, iar din 2016 va fi actualizat, anual, cu rata inflatiei, potrivit modificarilor adoptate de Guvern la Codul Fiscal.
"Incepand cu 1 ianuarie 2015, nivelul accizelor va fi exprimat in lei pe unitatea de masura utilizand nivelul in lei practicat in anul 2014. Incepand cu anul 2016, nivelul astfel obtinut se actualizeaza anual cu cresterea preturilor de consum, din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie", se arata in ordonanta de modificare a Codului Fiscal, citata de Mediafax.
Modificarea este propusa pentru prevenirea fluctuatiei veniturilor din accize la bugetul de stat in functie de variatiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeana la data de 1 octombrie a fiecarui an, precum si pentru pastrarea valorii reale a acestor venituri si a predictibilitatii atat pentru bugetul de stat cat si pentru mediul de afaceri, potrivit Ministerului Finantelor.
La finele lunii noiembrie, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul nu va creste taxe si impozite, facand referire si la accize si spunand ca acestea vor ramane "exact cum au fost in 2014, niciun leu in plus" in conditiile in care sistemul aplicat pana acum la calculul accizelor ar trebui sa conduca la o scadere.
Formula dupa care va fi calculata valoarea accizelor anul viitor este inca in analiza la... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 17:49
Nivelul accizelor va fi exprimat in lei, incepand de anul viitor, iar din 2016 va fi actualizat, anual, cu rata inflatiei, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal.
"Incepand cu 1 ianuarie 2015 nivelul accizelor va fi exprimat in lei pe unitatea de masura utilizand nivelul in lei practicat in anul 2014. Incepand cu anul 2016, nivelul astfel obtinut se actualizeaza anual cu cresterea preturilor de consum, din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie", arata Ministerul Finantelor Publice, intr-un comunicat, transmis de Mediafax.
Modificarea este propusa pentru prevenirea fluctuatiei veniturilor din accize la bugetul de stat in functie de variatiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeana la data de 1 octombrie a fiecarui an, precum si pentru pastrarea valorii reale a acestor venituri si a predictibilitatii atat pentru bugetul de stat cat si pentru mediul de afaceri, arata institutia.
La finele lunii noiembrie premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul nu va creste taxe si impozite, facand referire si la accize si spunand ca acestea vor ramane "exact cum au fost in 2014, niciun leu in plus" in conditiile in care sistemul aplicat pana acum la calculul accizelor ar trebui sa conduca la o scadere.
Formula dupa care va fi calculata valoarea accizelor anul viitor este inca in analiza la nivelul unui grup... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 10:50
Rata anuala a inflatiei se va mentine sub nivelul de 6 la suta, in prima jumatate a anului 2013, dupa o descrestere spre 4 la suta in decembrie 2012, apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
"Rata inflatiei din ianuarie a urcat cu 1,3 la suta, peste asteptarile noastre (plus 1,1 la suta, calculata luna la luna si consensul pietei de plus 0,8 la suta, calculat luna la luna). Rata anuala a inflatiei si-a accelerat ritmul spre 6 la suta, de la 5 la suta, calculata an la an, in decembrie 2012.
Trei categorii de preturi au contribuit cu 1,1 puncte procentuale la rata lunara a inflatiei (adica 83,7 la suta din total), dar aprecierea leului a fost de ajutor in evitarea unei rate lunare a inflatiei mai mari, alimentat si de o scadere a tarifelor la telefonie (minus 2,4 la suta, calculat luna la luna) si mentinerea neschimbata a tarifelor la majoritatea serviciilor. Ne asteptam ca rata anuala a inflatiei sa ramana sub nivelul de 6 la suta, in prima jumatate a anului si sa coboare spre 4 la suta in decembrie", arata economistul sef al RZB.
Tarifele la electricitate au urcat cu 10,4 la suta, in timp ce pretul la tutun a crescut cu 3,6 la suta, in urma cresterii accizelor. Evolutia preturilor administrate si volatilitatea preturilor la fructe, legume si oua au dus inflatia la 5,4 la suta, calculata luna la luna, ca si efectul recoltei slabe din acest an, a mai spus Ionut Dumitru.
Actualul nivel al inflatiei este alimentat de o larga paleta de factori... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 16:38
Pentru perioada 2012-2014, tendinta de reducere a inflatiei va continua, urmand ca rata inflatiei sa scada pana la nivelul de 2,5% in anul 2014, cu o medie anuala de 2,8%, se arata in strategia fiscal-bugetara pentru 2012-2014 aprobata miercuri de Executiv. Totodata, la sfarsitul lui 2012, rata inflatiei ar urma sa ajunga la 3%, iar in 2013, la 2,8%.
La reluarea trendului dezinflationist s-a avut in vedere continuarea procesului de reducere a inflatiei, prin mentinerea conduitei ferme a politicilor monetare, cat si a celorlalte componente de politici economice (fiscala, a veniturilor).
"Estimarile au luat in calcul ani agricoli normali si o volatilitate redusa pentru pretul international al petrolului.
De asemenea, reducerea graduala a majorarii de accize, promovarea unei politici salariale prudente si continuarea reformelor structurale vor mentine procesul de dezinflatie pe o traiectorie sustenabila", potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014.
Astfel, rata inflatiei urmeaza sa scada pana la nivelul de 2,5% in anul 2014, cu o medie anuala de 2,8%. De asemenea, continuarea procesului de dezinflatie va contribui la scaderea suplimentara a asteptarilor inflationiste.
Potrivit strategiei, un alt mijloc eficient de ancorare a anticipatiilor inflationiste va fi revenirea tendintei de apreciere in termeni reali a monedei nationale in raport cu euro.
"Acest fapt este posibil daca se are in vedere perspectiva unei cresteri mai accelerate de productivitate in... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 22:07
Rata anuala a inflatiei ar putea atinge pe parcursul anului 2010 minimul ultimilor zece ani, respectiv sub 4%, fara majorari puternice de fiscalitate si depinzand si de evolutia cursului de schimb, a declarat, miercuri, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel."Tinta de inflatie pentru 2009 ar fi fost atinsa daca majorarea accizelor la tutun ar fi fost temperata. Rata inflatiei a intrat in intervalul-tintit in octombrie, exista destule sanse ca nivelul acesteia sa revina la peste 4,5% la finele anului 2009, cu atat mai mult cu cat producatorii locali de tigari au anuntat majorari de preturi in avans in noiembrie si decembrie in contul anului 2010", a afirmat Anghel.
El a precizat ca o crestere anuala de peste 39% estimata la nivelul intregului an 2009 este prea mult, avand in vedere ponderea destul de mare a acestei categorii de produse in totalul cosului de consum.
Rata anuala inflatiei s-a redus la 4,9% la finele lunii septembrie, pe seama trendului favorabil al pretului produselor alimentare.
"Preturile produselor din tutun, pe fondul majorarii accizelor pentru a doua oara, precum si tarifele la telefonie si carburanti au fost principalii factori de crestere a inflatiei in perioada iulie-septembrie. In ciuda contractiei cererii, serviciile si produsele nealimentare au prezentat o rezistenta semnificativa la scadere, iar acest lucru a fost determinat, in principal, de rigiditatile pietei in stabilirea preturilor", se arata intr-un raport al BCR.
"Desi impactul cresterii... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 13:29
BNR se asteapta pe termen scurt la aparitia unor presiuni inflationiste, ca urmare a cresterii accizelor din ianuarie, a decuplarii dobanzilor din piata de dobanda cheie si a anticipatiilor nefavorabile induse de "climatul politic volatil", argumente care impun o politica monetara prudenta, relateaza NewsIn."Pe termen scurt, se prefigureaza manifestarea unor presiuni inflationiste induse de ajustarile preconizate ale accizelor incepand cu 1 ianuarie 2010, tendinta de mentinere a ecartului dintre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara, precum si impactul nefavorabil asupra anticipatiilor generat de accentuarea riscurilor legate de politicile fiscala si de venituri in contextul unui climat politic volatil", se spune in comunicatul detaliat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind deciziile de politica monetara.
In aceste conditii, banca centrala pune din nou accentul asupra politicii monetare bazate pe prudentialitate, pentru a mentine perspectivele "de revenire a ratei inflatiei in apropierea tintelor stabilite pe termen mediu", precum si pentru a "ancora" anticipatiile inflationiste.
Accizele pe 2010 se vor calcula la cursul de schimb anuntat de Banca Centrala Europeana (BCE) pe 1 octombrie, respectiv 4,2688 lei/euro, mai mare cu 14,2% fata de cursul din urma cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosit la calculul accizelor aferente acestui an.
De asemenea, dobanzile din piata monetara interbancara s-au decuplat in ultimul timp de rata de... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 16:53
Inflatia s-a plasat in ianuarie intre 6,3si 6,6%, estimeaza analistii, care considera ca stoparea procesului dezinflationist este temporara, fiind determinata de deprecierea monedei nationale si de majorarea accizelor pentru combustibili si tutun. Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania, estimeaza ca, in ianuarie fata de finalul anului trecut, inflatia a fost de 1,1%, rata anuala plasandu-se la 6,6%."Cred ca vom observa un usor salt al inflatiei, pe fondul deprecierii considerabile a leului si majorarii accizelor la tutun si combustibili", a declarat Chidesciu, pentru NewsIn.Pe de alta parte, analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, apreciaza ca inflatia s-a mentinut, in ianuarie, la 6,3%, iar rata lunara a fost de 0,8%"Principalii factori care au alimentat inflatia in ianuarie au fost deprecierea monedei nationale, scumpirea combustibililor si accizele", a spus economistul-sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel, pentru NewsIn.Pe de alta parte, el a explicat ca procesul dezinflationist se va relua, dupa un nivel al inflatiei anuale intre 6,3 si 6,6% in ianuarie."Cred ca procesul dezinflationist va continua, in ciuda accelerarii din ianuarie, dar se va derula relativ lent. Estimarea noastra este de 5,4% la finalul lui 2009, dar nu este imposibil ca inflatia sa se tempereze pana la nivelul prognozat de banca centrala, de 4,5%", a mai spus Anghel.Economistul-sef al BRD-Societe Generale, Florian Libocor estimeaza ca... mai mult
Joi, 12 Februarie 2009, ora 10:15