BNR ar putea rata tinta de inflatie in 2011, pentru al 5-lea an la rand

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 15:10
2023 citiri
BNR ar putea rata tinta de inflatie in 2011, pentru al 5-lea an la rand

Rata anuala a inflatiei s-a situat la sfarsitul anului trecut la 7,9% - 8%, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) va rata in 2011 tinta de inflatie stabilita, de 3%, plus/minus un punct procentual, pentru al cincilea an consecutiv, considera majoritatea analistilor economici.

Estimarile analistilor intervievati de MEDIFAX indica pentru luna decembrie 2010 o inflatie lunara de 0,4 - 0,6% si o rata anuala de 7,85 - 8,1%, mult peste tinta bancii centrale, de 3,5%, plus/minus un punct procentual.

Analistii anticipeaza ca inflatia anuala se va mentine in jurul a 7% in prima jumatate a acestui an, pentru ca incepand cu luna iulie efectul majorarii TVA sa dispara, iar rata sa inceapa sa coboare catre 3,3% - 4,8% in luna decembrie.

"In decembrie inflatia lunara a fost de 0,4%, iar rata anuala de 7,9%. In lunile ianuarie - iunie inflatia se va situa in jur de 6,5 - 6,9%, pentru ca in iulie sa scada la 4,8%, nivel pe care il anticipez si pentru luna decembrie", a declarat economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc.

El vede riscuri pentru prognoza actuala privind inflatia din partea presiunii asupra preturilor la alimente, care continua in prima parte din 2011, dinspre inflatia importata, in conditiile in care inflatia din zona euro si alte state din regiune a inceput sa creasca, dar si din eventuale majorari de taxe si unele preturi administrate, cum ar fi gazele naturale.

"Vad un risc destul de mare din eventualele majorari de taxe, in principal accize, precum cele la tutun. Totodata, vorbim si de ajustarea preturilor la energia termica, care s-a amanat in 2010. In functie de decizia care se va lua in cazul subventiilor la energia termica, efectul asupra inflatiei ar putea fi de aproximativ un punct procentual", a spus Chidesciuc.

Economistul-sef al ING Bank Romania a reiterat ca in Romania inflatia nu poate fi scazuta si stabila in urmatorii 5 - 10 ani, in conditiile in care economia se afla intr-un proces de convergenta reala spre Uniunea Europeana.

"Inflatia din Romania trebuie sa fie cu 1,5 - 2 puncte procentuale peste cea din zona euro, adica la 3,5% - 4%. Fixarea unor tinte mai ambitioase face rau economiei", crede Chidesciuc.

Economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, estimeaza ca in decembrie 2010 inflatia lunara a fost de 0,6%, iar rata anuala de 8%, iar pentru finele acestui an vede o inflatie de 4,2%, peste tinta BNR.

"Factorii care au determinat in trecut cresterea preturilor de consum nu au depins de BNR. In 2010 au existat incertitudini pe partea ofertei, precum deficienta de produse agro-alimentare si riscuri care s-au prefigurat pe partea cererii si care au vizat evolutia pretului petrolului.

In 2011 ne asteptam ca aceste efecte sa continue, dar sa se tempereze treptat in a doua jumatate a anului. Provocarea, pentru banca centrala, va fi sa ancoreze anticipatiile inflationiste, intr-un mediu stabil, din punctul de vedere al conditiilor macroeconomice, inclusiv in privinta cursului de schimb", considera Pal.

Totodata, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, crede ca rata anuala a inflatiei s-a situat in decembrie 2010 la 7,9% - 8,1% si va scadea pana la 4,3% la sfarsitul anului 2011, dar se va plasa tot peste tinta bancii centrale.

"Daca inflatia va depasi din nou tinta BNR, acest lucru va fi determinat de preturile administrate si majorarile de accize. Ca si anul trecut, este greu sa te lupti cu asemenea masuri cu instrumentele bancii centrale", a spus Anghel.

Pe de alta parte, economistul-sef al BRD, Florian Libocor, si economistul RBS Florentina Cozmanca apreciaza ca rata anuala a inflatiei se va incadra in acest an in tinta BNR.

"Inflatia lunara a fost de 0,4% in decembrie, iar rata anuala de 7,85%. Inflatia anuala va inregistra nivelul maxim in primul trimestru. In cursul anului ma astept la o reducere a inflatiei anuale pana la o valoare in proximitatea nivelului de 3,5%. Efectele de runda a doua sa mai pot manifesta in primul semestru al anului", a spus Libocor.

Cozmanca estimeaza o inflatie lunara de 0,53% si o rata anuala de 8% pentru ultima luna din 2010.

"Inflatía anuala se va reduce la 3,3% la finele acestui an, dupa ce se va situa in primele sase luni intre 6,9% si 7,3%. Exista riscuri din partea preturilor reglementate, a evolutiei preturilor pe plan international si a costurilor alimentelor", a spus Cozmanca.

Rata anuala a inflatiei a depasit in 2007 si 2008 limitele superioare ale intervalelor tintite de BNR cu cate 1,5 puncte procentuale, dupa ce s-a ridicat la 6,5% si, respectiv, 6,3%.

De asemenea, banca centrala a ratat usor tinta de inflatie stabilita pentru 2009, de 3,5%, plus/minus un punct procentual, in conditiile in care rata anuala s-a situat la 4,74% in luna decembrie.

Pentru 2010, banca centrala a revizuit de mai multe ori prognozele de inflatie, in contextul in care Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24% incepand cu luna iulie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in noiembrie ca banca centrala a calculat ca impactul majorarii TVA asupra inflatiei ar putea fi mai mare la sfarsitul anului de 2,4 puncte procentuale.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.

Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro. 

România nu mai este prima la inflație în Europa, doar la ritmul scumpirilor
România nu mai este prima la inflație în Europa, doar la ritmul scumpirilor
România a fost depășită la inflația din luna iunie de o altă țară din Uniunea Europeană, dar țara noastră a rămas campioană la scumpirile din ultimul an. Scumpirile carburanților nu...
Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
După criza provocată de pandemia de coronavirus în urmă cu patru ani, statele lumii s-au confruntat cu o inflație mare și constantă, care nu a mai fost văzută, în multe locuri, de la...
#bnr, #inflatie, #tinta , #stiri BNR

Curs valutar

1 EUR = 4.9692 RON

0.0011

1 USD = 4.5468 RON

0.0064
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  10. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO