Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vine un nou val de scumpiri! Transportatorii vor creste preturile cu 20% din cauza supraaccizei la carburanti

Vine un nou val de scumpiri! Transportatorii vor creste preturile cu 20% din cauza supraaccizei la carburanti


Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania solicita Guvernului eliminarea supraaccizei la carburanti, atragand atentia asupra faptului ca firmele de transport rutier vor fi nevoite sa creasca tarifele de transport marfa, cu 20%, cu efecte directe si imediate asupra preturilor la raft ale produselor de stricta necesitate si, similar, tarifele de transport persoane, in urma majorarii costurilor cu carburantul si a lipsei unei scheme de rambursare a acesteia.

"In prezent, pretul motorinei este mai mare cu cel putin 1 leu/ litru fata de luna august 2017, ultima luna inainte de majorarea accizei la carburanti. Fata de finalul lunii august 2017, pretul barilului de petrol a crescut cu 40%, de la 50 la 70 dolari/ baril, iar moneda nationala s-a depreciat fata de euro cu 1,5% (preturile produselor finite obtinute din petrol se calculeaza in euro). La toate aceste cresteri se adauga si majorarea cu peste 21% a accizei la motorina, in 15 septembrie si 1 octombrie 2017, de la 1518,04 lei/1000 litri la 1838,04 lei/1000 litri, impactul accizei si TVA-ului in pretul carburantului la pompa fiind in acest moment de 50%. Rata anuala a inflatiei a urcat in luna decembrie 2017 la 3,32%, in conditiile in care, in luna august 2017, rata anuala a inflatiei a fost de numai 1,2%", potrivit unui comunicat al UNTRR, remis joi AGERPRES.

Transportatorii rutieri subliniaza ca majorarea accizei la carburanti a avut ca impact scaderea consumului si migrarea alimentarilor cu combustibil de catre transportatorii romani care fac curse in Europa in alte state membre cum ar fi Ungaria si Austria, tari unde pretul la motorina este mai atractiv avand in vedere existenta unui sistem de recuperare a accizei si a TVA-ului foarte bine reglementat de catre autoritatile acestor state.

La acestea se adauga diminuarea vanzarilor de carburant pe teritoriul Romaniei, ca urmare a migrarii volumelor aprovizionate de catre transportatori din alte state care tranziteaza Romania si care prefera sa alimenteze acum in tarile vecine, Bulgaria si Ungaria, unde pretul carburantului este mai mic.

Romania are in acest moment cea mai mare acciza la motorina dintre statele membre UE din regiune, respectiv 393,84 euro, comparativ cu Bulgaria, cu 330,3 euro sau Ungaria, cu 364,46 euro.

"Transportatorii rutieri care lucreaza in Romania si nu pot alimenta in afara tarii trebuie sa majoreze tarifele de transport imediat cu 20% pentru a nu intra in faliment. Efectele majorarii accizei prin migrarea alimentarilor in tarile vecine si scaderea incasarilor din acciza in Romania se confirma prin scaderea volumelor vandute la pompa, in beneficiul Ungariei si Austriei care au cost mai mic pentru transportatori si conditii la procedurile fiscale net superioare", mai spune Uniunea Transportatorilor Rutieri.

In plus, UNTRR precizeaza ca desi a solicitat in data de 5 septembrie 2017, 5 octombrie 2017 si 16 noiembrie 2017 reluarea schemei de rambursare a accizei, potrivit art. 7.2 al Directivei 96/ 2003, si desi sisteme similare functioneaza de ani de zile in Ungaria, Slovenia, Franta, Spania, Belgia sau Italia, fara ca rambursarea sa fie considerata ajutor de stat, avand in vedere ca nu coboara sub pragul minim european de taxare a motorinei pentru propulsie de 330 euro/1000 litri, in Romania schema nu s-a reluat nici ca ajutor de stat, nici in afara sferei de aplicare.

In acest context, UNTRR solicita Guvernului sa reia schema de rambursare a accizei suplimentare, iar in lipsa acesteia sa se renunte definitiv la supraacciza la carburant.

"Desi Guvernul Romaniei a promis ferm, prin persoana primului ministru, adoptarea hotararii de reluare a schemei de rambursare, pana in acest moment masura a fost neglijata ceea ce a generat efectele asupra carora UNTRR a atras atentia in repetate randuri, respectiv, cresterea tarifelor de transport, a preturilor la produsele de stricta necesitate cu implicatii majore in scaderea nivelului de trai al populatiei, precum si migrarea alimentarilor in tarile vecine cu pierderea veniturilor incasate din accize la bugetul de stat al Romaniei. In aceste conditii, in care este evident faptul ca este grav afectata competitivitatea transportatorilor rutieri romani, precum si incasarile din acciza la bugetul de stat, UNTRR solicita Guvernului sa reia imediat schema de rambursare a accizei suplimentare, iar in lipsa acesteia sa se renunte definitiv la supraacciza la carburant", mai spune UNTRR, in comunicat.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala, neguvernamentala, independenta, apolitica, fondata in 1990 pe principii democratice, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 14.000 de membri - operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 3362 ori