Rata inflatiei va ajunge la 2,5% in 2014

Joi, 11 August 2011, ora 22:07
2164 citiri
Rata inflatiei va ajunge la 2,5% in 2014

Pentru perioada 2012-2014, tendinta de reducere a inflatiei va continua, urmand ca rata inflatiei sa scada pana la nivelul de 2,5% in anul 2014, cu o medie anuala de 2,8%, se arata in strategia fiscal-bugetara pentru 2012-2014 aprobata miercuri de Executiv. 

Totodata, la sfarsitul lui 2012, rata inflatiei ar urma sa ajunga la 3%, iar in 2013, la 2,8%.

La reluarea trendului dezinflationist s-a avut in vedere continuarea procesului de reducere a inflatiei, prin mentinerea conduitei ferme a politicilor monetare, cat si a celorlalte componente de politici economice (fiscala, a veniturilor).

"Estimarile au luat in calcul ani agricoli normali si o volatilitate redusa pentru pretul international al petrolului.

De asemenea, reducerea graduala a majorarii de accize, promovarea unei politici salariale prudente si continuarea reformelor structurale vor mentine procesul de dezinflatie pe o traiectorie sustenabila", potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014.

Astfel, rata inflatiei urmeaza sa scada pana la nivelul de 2,5% in anul 2014, cu o medie anuala de 2,8%. De asemenea, continuarea procesului de dezinflatie va contribui la scaderea suplimentara a asteptarilor inflationiste.

Potrivit strategiei, un alt mijloc eficient de ancorare a anticipatiilor inflationiste va fi revenirea tendintei de apreciere in termeni reali a monedei nationale in raport cu euro.

"Acest fapt este posibil daca se are in vedere perspectiva unei cresteri mai accelerate de productivitate in economia romaneasca fata de principalii sai parteneri externi. Impactul cursului de schimb va fi unul modest, manifestat in sensul sustinerii procesului de dezinflatie.

Astfel, s-a luat in calcul o apreciere nominala usoara a leului fata de moneda europeana", se mai arata in document.

Inflația din Turcia depășește praguri alarmante. A ajuns la maximul ultimelor 15 luni
Inflația din Turcia depășește praguri alarmante. A ajuns la maximul ultimelor 15 luni
Inflația din Turcia a atins maximul ultimelor 15 luni, fiind o creștere ce depășește estimările specialiștilor. Astfel, devine tot mai greu pentru banca centrală de a menţine ratele...
#rata inflatie, #inflatie, #strategie fiscal bugetara , #stiri Impact