Stabilizarea leului tempereaza inflatia

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 11:52
808 citiri
Stabilizarea leului tempereaza inflatia

Scaderea cererii si cursul de schimb mai stabil au redus presiunea pe inflatie, care s-a temperat in martie la 6,4-6,6%, estimeaza analistii, care avertizeaza, insa, ca o consolidare a tendintei dezinflationiste depinde de preturile administrate si de evolutia leului.

Astfel, analistii anticipeaza ca preturile de consum au crescut, in medie, cu 0,2-0,4% in martie fata de februarie. In a doua luna din acest an, inflatia anuala s-a accentuat la 6,89%, de la 6,30% in decembrie 2008.

"Cererea a inceput sa se contracte, iar leul nu s-a mai depreciat, conditii in care ma astept la o cifra mica pe inflatie la produsele alimentare si poate la cele nealimentare la o inflatie mai ridicata.

Deprecierea monedei nationale din lunile anterioare si-a pus inca amprenta asupra inflatiei, insa mai putin, din cauza stocurilor acumulate", a spus, pentru NewsIn, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.

In opinia sa, preturile au crescut in martie cu 0,3%, nivel care corespunde unei cresteri anuale a preturilor de consum de 6,5%.

Estimarea este similara cu cea a economistului-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. In martie, cursul mediu de schimb afisat de Banca Nationala a Romaniei a coborat cu 0,04%, la 4,2821 lei/euro, fata de februarie, cand a fost de 4,2839 lei/euro.

"Leul chiar s-a apreciat in martie fata de februarie, iar evolutia cursului de schimb si scaderea cererii va pune presiune descendenta pe inflatie si in lunile urmatoare, ceea ce poate insemna reinceperea trendului dezinflationist", considera seful departamentului de cercetare Volksbank Romania, Melania Hancila, care estimeaza, de asemenea, o temperare a inflatiei anuale la 6,5% in martie.

Insa pentru ca temperarea din martie sa reprezinte debutul unei tendinte dezinflationiste, este nevoie de o stabilitate a cursului de schimb si a preturilor administrate.

"Nu este neaparat vorba despre reluarea tendintei dezinflationiste, care depinde in continuare de evolutia monedei nationale, dar si de preturile administrate, de majorari la accize", spune economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

El estimeaza ca rata anuala a inflatiei a coborat luna trecuta la 6,5-6,6%. Analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, anticipeaza o temperare a inflatiei anuale la 6,4% in martie, in conditiile unei cresteri lunare a preturilor de consum de 0,2%.

Institutul National de Statistica (INS) va publica vineri, 10 aprilie, datele despre inflatia in a treia luna a acestui an.

Pentru finalul acestui an, Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a stabilit o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%). Ultima prognoza a bancii centrale pentru inflatia de la sfarsitul acestui an este de 4,5%.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#accize, #bnr, #cerere, #curs, #inflatie, #leu, #preturi, #scadere, #stabilitate , #stiri BNR