UE: Sanctionam Romania

Luni, 04 Mai 2009, ora 14:42
2447 citiri
UE: Sanctionam Romania

Comisia Europeana (CE) va lua masuri disciplinare impotriva Romaniei, Maltei, Poloniei, Lituaniei si Letoniei, a spus comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, acestea urmand altor masuri luate recent impotriva unor state ale caror deficite bugetare se adancesc, scrie Reuters.

Deficitul bugetar al Romaniei va creste pana la aproximativ 5,6% din PIB in 2010, in conditiile in care in 2009 este estimat sa se plaseze la 5,1% din PIB dupa standarde de contabilitate europene, arata prognoza de primavara a Comisiei Europene, publicata luni. Astfel, in 2008 si 2009 deficitul bugetar al Romaniei depaseste limita impusa prin Pactul de Stabilitate, de 3% din PIB, relateaza Newsin.

Almunia nu a precizat care vor fi masurile concrete ce vor fi luate impotriva acestor tari.

"Deficitul bugetar este estimat sa scada la 5,1% din PIB in 2009. Bugetul adoptat in februarie contine o serie de masuri pentru corectarea deficitului, printre care inghetarea recrutarilor si reducerea unori sporuri in sectorul public, taierea cheltuielilor cu bunurile si serviciile, limitarea majorarilor de pensii la rata inflatiei, o crestere cu 3 puncte procentuale a contributiilor pentru pensii si grabirea unor cresteri de accize", arata prognoza publicata luni de Comisie.

In 2008, deficitul bugetar s-a plasat, dupa standarde ESA 95, la 5,4% din PIB. Prognoza CE este in linie cu tinta de deficit stabilita de Guvern pentru acest an, de 4,6% din PIB dupa standarde romanesti de contabilitate.

Uniunea Europeana (UE) a lansat oficial in 27 aprilie procedura de deficit excesiv impotriva Frantei, Spaniei, Irlandei si Greciei, ale caror finante publice s-au deteriorat in ultimele luni ca urmare a crizei financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#almunia, #disciplinare, #masuri, #romania, #ue , #UE