Exista multe prejudecati legate de accesarea de fonduri europene. Bineinteles ca birocratia te poate speria initial, dar tocmai acele documente te ajuta sa demonstrezi nevoia ta de finantare si viabilitatea ideii tale.
Concentrarea pe scopul final al proiectului si nu asupra greutatilor iti poate aduce numeroase beneficii, inclusiv terminarea proiectului respectand obiectivele asumate, a bugetului estimat si incadrarea in graficul previzionat al activitatilor.
In ceea ce ma priveste, nu au existat aspecte dificile, ci mai degraba momente in care am simtit ca perserverenta si atentia la detalii pot face diferenta dintre un proiect de succes si un esec.
Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurgi
Este important sa realizezi dimensiunea proiectului, capacitatea ta operationala si financiara de sustinere a acestuia avand in vedere ca pentru majoritatea proiectelor cofinantarea solicitantului este de 30-50% din valoarea eligibila a proiectului.
Trebuie sa stabilesti ce investitie doresti sa faci, care este obiectul acesteia, care este valoarea ei si cat de mult vrei sa dureze etapele acesteia. In functie de investitia vizata, un studiu de piata te poate ajuta sa clarifici indicatorii pe care ii vei lua in calcul in realizarea planului de afaceri.
Daca nu ai experienta in realizarea de proiecte pentru obtinerea de fonduri europene, o firma de consultanta te poate ajuta, in sensul intocmirii acestui dosar pentru accesarea de finantare europeana sau... mai mult
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 12:05
1Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca are ca obiectiv o rata de absorbtie a fondurilor europene de 50% pana la sfarsitul anului 2013, incluzand prefinantarea.
El a facut aceasta precizare intrebat daca acest procent include si prefinantarile.
"Scadem 2 miliarde de euro din 5%. Daca am spus ca ajung la 50% credeti ca ar fi o problema cu cele 2 miliarde in plus sau in minus? Am sa ma asigur ca si cele 2 miliarde vor fi in partea de plus", a spus Eugen Teodorovici.
Chestionat ce strategie va aborda pentru a atinge acest nivel de absorbtie, el a explicat ca va lua masuri care nu tin neaparat de o abordare total diferita.
Teodorovici a invocat faptul ca in acest moment exista plati interne catre beneficiar de 10% pentru care nu au fost facute cereri de rambursare catre Comisia Europeana si ca doar va simplifica si va accelera acest proces de a transmite Comisiei solicitarile de rambursare.
El a spus ca trebuie facute in acest sens eforturi considerabile din partea tuturor institutiilor implicate in fondurile europene si ca vor trebui simplificate foarte mult procedurile interne.
"Va trebui sa recuperam ceea ce nu am pierdut pana in prezent", a mai declarat Eugen Teodorovici.
Ministrul a mai afirmat ca va intensifica discutiile cu partea comunitara pentru a evita blocaje si pentru a schimba perceptia fata de Romania a celor din Comisia Europeana.
Intrebat cum comenteaza faptul ca Romania ar putea... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 17:39
Disputele dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au monopolizat dezbaterea publica in Romania, problemele importante trecand in plan secundar, in contextul in care ultimul lucru de care au nevoie romanii este o noua perioada de instabilitate politica, scrie The Economist.
"O noua perioada de instabilitate politica este ultimul lucru de care romanii au nevoie acum. Romania a schimbat de doua ori guvernul anul acesta. Mii de persoane iesisera pe strazi in ianuarie pentru a protesta fata de masurile de austeritate si a denunta nivelul de trai", explica blogul revistei The Economist.
"Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta se ataca reciproc, fara retineri. Totul a inceput in urma cu o luna, cand ambii lideri au anuntat intentia de a participa la summitul Consiliului European", noteaza revista financiara intr-un material intitulat "Victor Ponta, in razboi", reamintind ca, ulterior, premierul roman a continuat disputele, sugerand initierea procedurii de suspendare a presedintelui Basescu.
Aderarea la Schengen sau accesul la fondurile structurale au trecut pe plan secundar
"Lupta dintre principalii lideri politici ai Romaniei a monopolizat dezbaterea publica; probleme importante ale Romaniei la Consiliul European - precum accesul la fonduri structurale si aderarea la Schengen - nu mai sunt subiecte de dezbatere publica. Chiar si ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a fost incapabil sa prezinte agenda oficiala a tarii pentru... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 17:30
Uniunea Europeana vrea sa-si mobilizeze fondurile structurale drept garantii pentru bancile grecesti cu probleme, pentru a stimula cresterea economica, a declarat pentru Die Welt directorul echipei insarcinat de UE sa monitorizeze progresul reformelor din Grecia, transmite Reuters. Horst Reichenbach a afirmat, intr-un interviu pentru editia de luni a Die Welt, ca una dintre principalele probleme ale Greciei este ca "economia reala nu are acces la sprijin financiar sau la credit", scrie Mediafax.
"Sectorul bancar a fost foarte solid, dar a suferit mult in criza datoriilor de stat.
Nu are posibilitatea de a finanta si sustine cresterea de care este atat de mare nevoie", a aratat Reichenbach, seful echipei de 25 de membri care trebuie sa raporteze progresele Greciei in privinta reformelor care conditioneaza acordurile de fiantare externa.
Astfel, fondurile structurale UE ar putea juca un rol important in privinta finantarii necesare in anumite sectoare economice pentru a sprijini cresterea, a afirmat oficialul.
El a declarat saptamana trecuta ca, din fondurile structurale de 20 miliarde euro disponibile Greciei, 70% nu au fost folosite si ar putea fi accesate pentru sustinerea infrastructurii si industriei, turismului, agriculturii si energiei regenerabile. mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 10:56
Marius Andra, Presedinte PTIR Sud Muntenia
PTIR Sud Muntenia este constituit ca organizatie a patronilor, independenta, cu caracter apolitic, autonoma, ce contribuie la dezvoltarea politicilor, strategiei si planurilor de actiune ale PTIR si CNIPMMR.
Organizatia are un caracter social, stimuland si promovand spiritul antreprenorial in randul tinerilor, asigurand accesul acestora la cunostintele legate de functionarea socio-economica a intreprinderilor, elaborand politici destinate tinerilor in general si tinerilor antreprenori si intreprinzatori in special.
PTIR va contribui la afirmarea rolului tinerilor
•Antreprenorii pana in 35 ani primesc finantare pentru un start-up
•Accesati fonduri structurale
•Asociatiile de antreprenori ar trebui sa-si dezvolte propriile medii de afaceri
"Tinerii pana in 35 de ani, care doresc sa-si deschida o afacere, vor fi scutiti de taxele de infiintare si impozitele pentru salariati, in primii de ani, conform unei noi ordonante de urgenta. Acestia trebuie sa deschisa o firma de tip SRL", a declarat Marius Andra, presedintele PTIR Sud Muntenia.
mai mult
Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 04:58
Premierul Emil Boc le-a spus ministrilor ca este "profund nemultumit" de gestionarea fondurilor structurale in ceea ce priveste valoarea platilor catre beneficiari si ca banii care nu au fost cheltuiti vor fi realocati altor programe, dupa ce Guvernul va primi acordul UE. Premierul a prezentat marti, in cadrul unei reniuni pe tema fondurilor structurale, convocate la Palatul Victoria, situatia centralizata de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.
Astfel, potrivit centralizarii, pana in momentul de fata au fost depuse 18.177 de proiecte pentru accesarea fondurilor UE, cu o valoare totala de 38,93 miliarde de euro, din care au fost aprobate 4.421 ( in valoare de 9,4 miliarde de euro).
Numarul deciziilor de finantare semnate este de 3.146 (in valoare totala de 6,06 miliarde de euro), iar cel al platilor efective catre beneficiari - de 882 de milioane de euro. "Deci, pana in momentul de fata s-au facut plati efective in Romania din fonduri UE catre beneficiari in valoare de 882 de milioane de euro.Sub un miliard de euro.
Vreau sa spun ca acest lucru ma nemultumeste profund si in ritmul acesta exista pericolul ca Romania sa nu poata cheltui toate sumele de la UE pana la sfarsitul exercitiului bugetar. De aceea am decis sa avem evaluare lunara", a declarat Boc.
Premierul a adaugat ca in 2010 a observat o crestere constanta a numarului de proiecte depuse si aprobate, a numarului de decizii de finantare, dar un "volum in continuare redus" de plati catre... mai mult
Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 00:20
Romania va contribui in acest an cu peste 1 miliard euro la bugetul Uniunii Europene (UE), insa cere numai 30 milioane euro din fondurile structurale pentru plata proiectelor derulate in 2009 prin programe operationale sectoriale, a declarat, pentru NewsIn, o sursa din cadrul Comisiei Europene,relateaza Newsin. "Cererile de plata intermediare pe care autoritatile romane le-au prevazut ca le vor plati beneficiarilor in acest an si pentru care vor cere rambursari Comisiei se ridica la doar 116 milioane euro, din care 86 milioane euro sunt prin fonduri Jeremie. Asadar, numai 30 milioane euro sunt sume de achitat pentru proiecte concrete", a precizat sursa citata. Programul Jeremie este un instrument al UE destinat sprijinirii IMM-urilor pentru accesul la fonduri cu capital de risc, iar Romania are alocate, in cadrul acestei initiative, 100 milioane euro. Potrivit datelor CE, suma de 116 milioane euro corespunde estimarilor oficiale de plata anuntate de Ministerul Finantelor pentru ansamblul programelor pentru care Romania poate primi fonduri structurale, respectiv mediu, tranporturi, dezvoltare regionala, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea resurselor umane si asistenta tehnica. Guvernul Romaniei si-a stabilit ca prioritate pentru acest an absorbtia cat mai multor fonduri comunitare. "E vorba de cele 30 miliarde euro care au inceput sa vina in Romania. Pentru asta trebuie proiecte care sa fie implementate. Acum sunt cateva proiecte in derulare, cum este... mai mult
Luni, 27 Iulie 2009, ora 15:18
Peste 55% dintre intreprizatorii sau managerii din IMM-urile romanesti nu intentioneaza sa acceseze fondurile structurale in 2009 sau 2010, potrivit "Cartei albe a IMM-urilor din Romania 2009", precizeaza NewsIn."55,15% dintre intreprinzatorii/managerii din IMM-urile romanesti nu intentioneaza sa acceseze fondurile structurale in 2009 sau anul viitor, 27,48% sunt in stadiul de informare, 10,10% au contactat o firma de consultanta (...), 3,64% sunt in faza de elaborare a proiectului, 2,37% au depus proiectul, iar 1,27% au primit aprobarea pentru proiectul depus", se arata in Carta alba a IMM-urilor.Proportia intreprinderilor care intentioneaza sa acceseze fondurile structurale este mai ridicata in randul IMM-urilor cu o vechime de peste 15 ani (51,19%), firmelor din regiunea Centru (69,49%), companiilor mijlocii (67,72%), societatilor pe actiuni (59,18%) sau a celor care activeaza in industrie (57,45%).Nivelul de informare in legatura cu reglementarile introduse odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este ridicat in 14,55% dintre IMM-uri si mediu in 68,56% din firme.Integrarea Romaniei in UE este perceputa drept oportunitate majora de 46,67% dintre firme, fara impact semnificativ de catre 42,35% si ca amenintare majora de catre 10,99% dintre IMM-uri. mai mult
Marti, 14 Iulie 2009, ora 18:33
Desi Romania are acces la miliarde de euro din fonduri europene, putine societati sau persoane private stiu, deocamdata, ce trebuie sa faca pentru a putea beneficia de aceste finantari. De la sfarsitul lunii mai, firmele mici si mijlocii pot aplica pentru o noua serie de fonduri europene. De exemplu, sunt disponibili aproximativ 200 de milioane de euro pentru achizitionarea de echipamente pentru productie, de brevete sau software sau modernizare. Pentru a va asigura ca proiectul dumneavoastra are sanse sa fie ales pentru finantare, trebuie sa urmati cativa pasi, recomandati de Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, in ghidul pentru accesarea fondurilor europene pe axa 1 - Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice". Exista ghiduri atat pentru investitiile mai mari, intre 1.075.001 - 6.450.000 de lei, dar si pentru cele de sub 1.075.000 de lei. In primul rand, trebuie sa va asigurati ca aveti toate documentele necesare pentru a depunde o cerere de finantare: -cererea tip, care se gaseste pe site-ul www.mimmctpl.ro); -declaratia de eligibilitate; -declaratia de angajament; -declaratia pe propria raspundere; -declaratia privind incadrarea interprinderii in categoria IMM; -plan de afaceri. Celelalte acte justificative, care erau cerute pana in prezent, precum certificatele fiscale, garantiile si actele de proprietate, vor fi cerute la semnarea contractului, daca proiectul este selectat. Principalul criteriu de evaluare si... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2009, ora 09:38