Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

MEF: Romania cheltuie 50% din banii UE in 2008

MEF: Romania cheltuie 50% din banii UE in 2008
Romania va absorbi 2,5 mld. euro din fondurile europene anul acesta, a declarat pentru Business Standard secretarul de stat din Ministerul Economiei si Finantelor, Eugen Teodorovici, din care 1,5 mld. euro reprezinta fonduri alocate dupa aderare. Analistii si beneficiarii banilor de la UE se asteapta, de asemenea, ca in acest an rata de absorbtie pe proiecte sa creasca puternic."Totalul sumelor europene care vor intra in acest an in tara este de 2,5 mld. euro, reprezentand tot ce inseamna finantare europeana de preaderare si postaderare", a precizat acesta. Pentru Programele operationale sectoriale au fost alocate in acest an 1,8 mld. euro, iar pentru Programul de Dezvoltare Rurala suma este de 987 mil. euro. Astfel, cele 1,5 miliarde euro care ar putea fi cheltuite in 2008 reprezinta aproape jumatate din valoarea fondurilor alocate.


Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, a declarat pentru Business Standard ca situatia in 2008 este mai buna decat cea din 2007, in conditiile in care anul trecut au fost alocate 1,3 miliarde euro pentru fondurile structurale si nu s-a cheltuit nimic. Pe de alta parte, Viorel Matei, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania, considera ca fondurile europene pentru 2008 alocate prin Programul de Dezvoltare Rurala vor fi absorbite in proportie de 100%, ba chiar banii alocati nu vor ajunge pentru finantarea tuturor proiectelor. In functie de valoarea lor, cele mai mari proiecte sunt in cadrul programelor de mediu si de transport, ajungand pana la aproape 200 milioane de euro. Suma alocata Romaniei pentru Fondurile Structurale si de Coeziune pentru perioada 2007-2013 este de 17 miliarde euro, iar prin Programul de Dezvoltare Rurala se vor derula in aceasta perioada proiecte de peste opt miliarde euro.Oficialul din Ministerul Economiei a declarat pentru Business Standard ca, pana acum, s-au depus, prin Programul Operational Sectorial de Mediu, sapte proiecte majore, dintre care au fost aprobate patru.Valoarea celor sapte este de 660 milioane de euro. Pentru Programul Operational Regional s-au depus 128 de proiecte, cu o valoare totala de 1,3 miliarde euro. "Doua dintre aceste proiecte au fost semnate in luna aprilie si pot incepe licitatiile si demararea lucrarilor", a declarat Teodorovici.Valoarea celor doua proiecte este de 50 milioane de euro. Pentru Programul Operational Sectorial de Resurse Umane au fost depuse 72 de proiecte, cu o valoare totala de peste 300 milioane de euro, dintre care au fost deja semnate zece contracte cu o valoare de peste 180 milioane de euro. Pe POS-ul de Competitivitate, s-au selectat 97 de proiecte pana in prezent, insa nu exista inca o cifra exacta care sa reprezinte valoarea totala a proiectelor, a precizat Teodorovici.Pentru o accesare mai usoara a fondurilor, proiectele deja aprobate vor putea primi avansul in maximum 30 de zile lucratoare, din momentul depunerii cererii de finantare, a declarat Teodorovici. Pentru proiectele de Transport si Mediu sunt alocate, pentru perioada 2007-2013, 11 miliarde euro, a adaugat Teodorovici."Cel mai mare proiect pe mediu aprobat de CE este cel de reabilitare a sistemului de apa si canalizare Cluj-Salaj, a carui valoare este de aproape 200 milioane de euro. Potrivit lui Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, lucrarile vor incepe in august-septembrie, urmand ca lucrarile sa fie finalizate in 2013. "Noi am creat o companie regionala de apa, la nivelul CJ Cluj si Salaj (CJ Cluj - majoritar, 76%), care s-a ocupat cu reabilitarea unor conducte, avand la dispozitie 14 milioane de euro. Lucrarile vor fi finalizate in cursul lunii iunie", a declarat pentru Business Standard Marius Nicoara.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1700 ori