Manescu despre fonduri UE: E inutila incercarea Guvernului de a salva aparentele

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 23:46
1631 citiri
Manescu despre fonduri UE: E inutila incercarea Guvernului de a salva aparentele

Europarlamentarul PNL Ramona Manescu considera "inutile" incercarile Guvernului "de a salva aparentele" si spune ca, in privinta unuia dintre principalii indicatori privind absorbtia fondurilor europene, respectiv platile intermediare catre beneficiari, Romania inregistreaza un procent mediu de 3%, potrivit NewsIn.

"Consider inutila incercarea disperata a Guvernului de a salva aparentele si cred ca beneficiarii proiectelor europene stiu foarte bine cati bani europeni au primit.

Am declarat clar ca referitor la unul dintre principalii indicatori privind absorbtia fondurilor europene, respectiv platile intermediare catre beneficiari, Romania inregistreaza un procent mediu de 3%.

Din pacate, profitand de faptul ca intr-adevar cetatenii Romaniei nu sunt informati de actualul guvern, asa cum ar trebui, in ceea ce priveste oportunitatile de finantare si situatia reala a absorbtiei fondurilor europene, reprezentantii executivului incearca sa induca opinia publica in eroare pretinzand ca ceea ce am spus eu, referindu-ma la un indicator al capacitatii de absorbtie, reprezinta totalul fondurilor absorbite de Romania", precizeaza Manescu, printr-un comunicat de presa, in replica la acuzatiile pe care i le-au adus eurodeputatii PDL, cu privire la afirmatiile sale anterioare privind absorbtia fondurilor UE.

"Pana si reprezentantii Comisiei Europene au declarat, in repetate randuri, aceleasi lucruri insa guvernul nu a avut curajul sa le raspunda.

In plus, pentru oricine doreste sa calculeze acest indicator, care din pacate nu este prezentat explicit, poate sa consulte statisticile prezentate pe site-ul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale care releva ca platile intermediare catre beneficiari reprezinta, in medie, 3%", puncteaza europarlamentarul PNL.

Eurodeputatii PDL au reactionat fata de "dezinformarea cetatenilor" cu privire la gradul de absorbtie al fondurilor UE venita din partea unor reprezentanti ai opozitiei si au precizat ca pana la sfarsitul lui martie, rata absorbtiei a fost de 11% din totalul fondurilor alocate pentru 2007-2013.

"Pentru perioada 2007-2013 Romania va beneficia de aproximativ 19,21 miliarde euro din fondurile structurale si de coeziune (Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), Fondul de Coeziune (FC) si Fondul Social European (FSE).

In ultima perioada opozitia profita de o slaba informare a cetatenilor in acest domeniu si prezinta statistici eronate pe care le interpreteaza fara a explica cum stau lucrurile in realitate", au acuzat democrat-liberalii din PE.

Mai concret, PDL a reactionat fata de o declaratie a Ramonei Manescu, europarlamentar PNL, care duminica a "dezinformat cetatenii romani printr-o conferinta de presa la care a participat impreuna cu Crin Antonescu".

"Aceasta afirma ca Romania a folosit numai 3% din totalul fondurilor aflate la dispozitia sa si acuza autoritatile statului ca au inventat intentionat proceduri greoaie de accesare si ghiduri ale solicitantului foarte complicate astfel incat fondurile comunitare sa nu fie accesate.

In realitate, la sfarsitul lunii martie 2011, conform Guvernului, Romania a efectuat plati din cadrul Fondurilor Structurale si de Coeziune in valoare de 9,4 miliarde de lei (2,25 miliarde euro), adica aproximativ 11% din totalul fondurilor alocate pentru intreaga perioada 2007-2013, nicidecum 3% cum sustine deputatul liberal.

Daca ne gandim la ciclul de viata al unui proiect, care este de aproximativ 3 ani si jumatate, si scadem alocarile financiare pentru anii 2011, 2012 si 2013, in valoare de 10,5 miliarde de euro vom constata ca din fondurile disponibile pentru primii patru ani ai perioadei de programare, de 8,7 miliarde de euro, tara noastra a absorbit aproximativ 25%", au transmis reprezentantii PDL in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a PE.

Europarlamentarul Ramona Manescu a precizat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca va solicita ca membrii Comisiei de dezvoltare regionala din Parlamentul European sa demareze procedurile prin care PE sa oblige Romania sa modificie criteriile de acordare a fondurilor europene pentru cresterea gradului de absorbtie.

Manescu a spus ca nivelul de 3% al platilor la beneficiari din totalul fondurilor europene alocate Romaniei este un lucru "deosebit de ingrijorator, deoarece creeaza premisele ca Romania sa piarda banii pentru perioada urmatoare de programare, 2014-2020, si ca toatele statele membre sa piarda fonduri alocate prin politica de coeziune a UE".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#absortia fondurilor UE, #fonduri europene, #dezinformarea cetatenilor , #stiri Crin Antonescu