Romania, mai putini bani sau deloc de la UE dupa 2013

Vineri, 26 Martie 2010, ora 14:55
1352 citiri
Romania, mai putini bani sau deloc de la UE dupa 2013

Ministrul muncii, Mihai Seitan, a declarat vineri ca Romania risca sa primeasca mai putini bani sau deloc de la Uniunea Europeana dupa 2013 pentru proiectele de ocupare din piata muncii, daca se mentine rata actuala de absorbtie a fondurilor europene, de sub 5%, relateaza NewsIn.

"Trebuie sa incurajam oamenii sa faca proiecte, pentru ca exista probabilitatea ca in 2013 nereusita in cheltuirea acestor fonduri sa faca sa primim mai putini bani de la Uniunea Europeana sau deloc", a avertizat Seitan.

"Am lansat posibilitatea cresterii salariilor pentru angajatii care isi fac treaba si vom discuta saptamana viitoare un memorandum ce vizeaza cresterea numarului de angajati din institutiile care se ocupa de atragerea fondurilor europene cu pana la 100 de persoane", a adaugat el.

Ministrul a precizat ca numarul angajatilor AMPOSDRU ar putea creste cu pana la 10 persoane, in conditiile in care "din cele 88 de locuri din schema acestei agentii sunt ocupate doar 55".

"Trebuie introduse masuri pentru accelerarea procesului de accesare a fondurilor, prin eliminarea din procedura actuala a practicii prin care erau respinse proiectele ce cuprindeau greseli formale, si trebuie ajutat deponentul sa faca acel proiect", a apreciat Seitan.

El a mentionat ca ia in considerare posibilitatea ca si proiectele depuse pentru accesarea fondurilor europene pentru ocupare sa fie garantate de stat prin Fondul de Garantare, utilizat in acest moment doar de catre autoritatile locale.

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat la randul sau, la lansarea proiectului "Acces la fonduri structurale pentru partenerii sociali", ca ar fi nevoie de garantarea a 50 milioane euro de catre stat pentru ca proiectele lansate de organizatiile sindicale, patronale si de catre ONG-uri sa nu mai riste sa se blocheze din lipsa de bani.

Directorul interimar al AMPOSDRU - autoritatea de management care gestioneaza fondurile europene pentru resurse umane -, Cristina Zevedei, a precizat ca "firmele care acceseaza fonduri europene pot depune incepand de saptamana viitoare cererile de rambursare a TVA impreuna cu cererile de prefinantare", afirmand ca angajatii agentiei vor face eforturi ca termenul de evaluare a proiectului sa ajunga la 45 de zile. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#europene, #fonduri, #risc, #seitan , #Romania