Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, al treilea an de contributie neta la bugetul UE

Romania, al treilea an de contributie neta la bugetul UE

Romania a atras mai putin de 8% din fondurile structurale alocate de Comisia Europeana in perioada 2007-2009. Cel mai mare procentaj de absortie, dintre programele operationale prin care pot fi atrase fonduri europene, il reprezinta cel al competitivitatii economice, precizeaza Business Standard.

Studiile Autoritatii de Coordonare a Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului de Finante arata ca peste 16% din fondurile alocate au ajuns la beneficiari, in principal IMM-uri.

Cel mai mic grad de absorbtie, aproape de zero, l-au inregistrat programele destinate autoritatilor locale.

"In 2007 nu s-a facut nimic.

Abia in 2008 au fost acreditate de Bruxelles autoritatile de management, au fost lansate programele si au inceput sa fie depuse primele proiecte", explica Radu Limpede, consultant pe fonduri europene.

Potrivit acestuia, este prea devreme in acest moment sa se realizeze o apreciere reala a sumelor absorbite, pentru ca Romania a intarziat foarte mult procedurile de accesare a fondurilor europene.

"Abia anul viitor putem face o statistica reala.

Cred ca per total va fi ceva mai bine, avand in vedere ca pe Competitivitate si pe Resurse Umane au fost depuse multe proiecte bune.

Dezastru este la Transport, unde nu s-a mai depus nimic.

E mai usor sa faci greva si sa ceri bani de la stat decat sa faci un proiect bun si sa obtii bani europeni", spune Limpede.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1246 ori
Citeste mai multe despreabsorbtie fonduri procentaj structurale