Pentru prima data dupa ce a demarat productia de gaze naturale la zacamantul Groningen in 1963, Olanda a devenit anul trecut un importator net de gaze naturale, adaugandu-si numele pe lista statelor europene care sunt din ce in ce mai dependente de gazele naturale livrate prin conducte de furnizori precum Norvegia si Rusia sau via tancuri LNG din SUA, Qatar si alte parti.
Aceasta modificare era inevitabila dupa ce autoritatile olandeze au promis ca vor inchide campul Groningen, in urma cutremurelor provocate de extractia de gaze la depozitele din zona de nord a zacamantului.
Productia la ceea ce a mai ramas la acest zacamant va mai continua cativa ani, ceea ce va genera miliarde de euro pentru statul olandez, Royal Dutch Shell Plc si Exxon Mobil Corp, informeaza Bloomberg.
Gazele naturale sunt responsabile pentru aproximativ 40% din productia de energie electrica a Olandei.
Firma GasTerra, un joint venture intre statul olandez si companiile petroliere Royal Dutch Shell Plc si Exxon Mobil Corp, a anuntat vineri ca in 2018 vanzarile sale au crescut cu 17% pana la 11,2 miliarde euro.
Insa doar o treime din gazele naturale au venit de la campul Groningen, pentru care firma are drepturi exclusive de comercializare, iar restul de la mai multe zacaminte mai mici offshore precum si din importuri din Norvegia si Rusia.
"Inca de cand a inceput exploatarea de gaze naturale la Groningen, Olanda a fost autosuficienta. Acest lucru nu mai este valabil", a declarat... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 13:51
Guvernul olandez a anuntat joi ca pana in anul 2030 Olanda va inceta extractia de gaze naturale la zacamantul Groningen, intrucat exploatarea acestuia provoaca seisme care afecteaza cladirile din zona.
Groningen este unul dintre cele mai importante zacaminte de gaze naturale din Uniunea Europeana.
"Vom reduce productia de gaze la Groningen pana la 12 miliarde de metri cubi pana in 2022, pentru ca in urmatorul deceniu sa fie redusa la zero", a declarat premierul olandez Mark Rutte, intr-o conferinta de presa.
Anterior, peste 200 de mari companii olandeze au fost somate de Guvernul olandez ca pana in anul 2022 sa inceteze sa se mai aprovizioneze cu gaze naturale produse la zacamantul Groningen (nordul Olandei), astfel incat productia la acest zacamant sa poata fi redusa in cel mai scurt timp posibil pana la 12 miliarde de metri cubi, de la 21,6 miliarde de metri cubi in prezent.
Regiunea Groningen este frecvent afectata de cutremure produse din cauza gaurilor aparute in urma extractiei gazelor. Chiar daca sunt de magnitudine mica, aceste cutremure au loc la o adancime mica si provoaca numeroase pagube locuintelor, fermelor si cladirilor istorice.
"Nici macar la un prag de 12 miliarde metri cubi, securitatea nu este garantata. Pericolul de cutremure exista in continuare. In consecinta, am decis sa punem punct extractiilor", a declarat ministrul Afacerilor Economice si Mediului, Eric Wiebes.
Acesta a subliniat ca desi din punct de vedere tehnic extractia... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 20:45
Romgaz a anuntat, luni, ca a descoperit doua noi zacaminte de gaze naturale in Romania, astfel ca productia va creste cu 3%.
"Sonda de la Frasin, forata la o adancime de 4.100 de metri, se afla in perimetrul de explorare-dezvoltare-exploatare RG 04 Moldova Nord, zona in care Romgaz extrage gaze naturale inca din anul 1972. Prin acest foraj, finalizat in cursul luni ianuarie 2015, a fost pus in evidenta un zacamant de gaz-condensat, pentru care in acest moment se afla in derulare programul de dezvoltare.
Sonda de la Cris (comuna Danes, jud. Mures) este realizata la adancimea de 2.600 de metri si este cuprinsa in perimetrul RG 03 Transilvania Sud, unde exista unele dintre cele mai vechi zacaminte de gaze naturale din Romania. Descoperirea, realizata in cursul lunii ianuarie 2014, a identificat un nou zacamant de gaze naturale pe care in acest moment se desfasoara forajul mai multor sonde care vor permite evaluarea si dezvoltarea completa a acestuia", informeaza site-ul ...citeste mai departe despre "Doua noi zacaminte de gaze naturale, descoperite in Romania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Martie 2015, ora 11:13
Anul 2012 a adus atat vesti bune cat si noi reglemenatri pe piata gazelor naturale. Descoperirea unor acumulari importante de gaze ar putea schimba paradigma energetica a Romaniei.
Totusi, situatia nu este atat de roz pe cat pare. Incepand din 2013, tara noastra este "indemnata" de Comisia Europeana sa inceapa si exporturile de gaze naturale.
La inceputul lunii octombrie, in perimetrul romanesc al Marii Negre, Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea unei acumulari de gaze in valoare de 17 miliarde de euro. Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale estimate de un miliard de euro pentru stat.
Estimarile preliminare plaseaza zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Ce inseamna pentru Romania rezerva de gaze "de importanta mondiala" din Marea Neagra
"Gazul se va valorifica in piata romaneasca, ceea ce va duce la diminuarea importurilor. In plus, atunci gazul poate veni pe piata locala la un pret mai mic decat cel din import", a explicat Ionut Purica, expertul in Energie, pentru Business24.
Pentru extractia de gaze naturale, ExxonMobil va achita o redeventa cuprinsa intre 4% si 13% din valoarea productiei brute. In plus, reprezenatntii... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 08:03
Bulgaria ar putea importa gaze naturale din Romania, a anuntat ministrul economiei si energiei al acestei tari Delian Dobrev, in contextul lansarii lucrarilor la partea bulgareasca a interconexiunii intre retelele de gaze ale Bulgariei si Romaniei.
Constructia conductei de gaze care interconecteaza Romania si Bulgaria incepe joi
Dobrev a declarat ca acest proiect va ajuta nu numai la cresterea securitatii alimentarii cu gaze naturale, ci si la diversificarea surselor.
"Stim ca romanii au un avans fata de noi in ceea ce priveste prospectarea zacamintelor de gaze naturale din Marea Neagra, au descoperit deja cantitati semnificative si acest proiect ne va da posibilitatea sa cumparam gaze romanesti", a spus el.
Conducta intre Ruse si Giurgiu va avea o capacitate anuala cuprinsa intre 0,5 si 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezinta jumatate din consumul Bulgariei, a precizat Dobrev.
Premierul bulgar Boiko Borisov, care a asistat, de asemenea, la ceremonia ce a marcat prima sapatura a interconexiunii, a spus insa ca detine informatii potrivit carora si in blocul situat pe platoul continental si in zona economica exclusiva a Bulgariei din Marea Neagra exista cel putin aceleasi cantitati de gaze naturale ca si cele descoperite recent in Romania.
Guvernul bulgar a aprobat la sfarsitul lunii iulie emiterea unei autorizatii care va permite grupului petrolier francez Total SA sa efectueze prospectiuni asupra blocului "Khan Asparuh", care... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 15:45
Grupul energetic austriac OMV AG si-a majorat investitiile in zacamintele de gaze naturale din Marea Nordului, achizitionand o participatie in zacamantul Aasta Hasteen, detinut de compania norvegiana Statoil de la Exxon Mobil.
In plus, OMV si-a majorat participatia detinuta la proiectul Norwegian Sea Gas Infrastructure (NSGI).
OMV a anuntat vineri achizitionarea unei participatii de 15% in zacamantul Aasta Hasteen, operat de Statoil din 2006. Si compania americana ConocoPhillips detine o participatie de 10% in acest zacamant.
In plus, OMV si-a majorat participatia in NDGI, operat de asemenea de Statoil, cu 6,2%, la 7,9%. Compania austriaca nu a dat publicitatii suma platita pentru cele doua tranzactii.
Jaap Huijskes, oficialul OMV responsabil pentru explorare si productie, a declarat ca strategia companiei in Norvegia incepe sa-si arate roadele. "Aceasta este a doua achizitie in partea norvegiana din Marea Nordului din acest an. Suntem in grafic pentru a face din Norvegia tara de baza a explorarilor noastre", a declarat Jaap Huijskes.
OMV a anuntat ca zacamantul Aasta Hansteen contine zacaminte estimate la 18.000 de barili de titei echivalent pe zi pe care OMV ii va putea exploata din 2017.
Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 16:59
Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a realizat in primul trimestru din acest an o productie de 1,3 miliarde metri cubi (mc) gaze naturale, la acelasi nivel cu cea din perioada similara a anului trecut.
Productia de titei, gaze si condensat la nivel de Grup a ajuns la 16,71 milioane bep in T1, aproximativ stabila comparativ cu T1 2011. Productia totala de titei, gaze si condensat din Romania s-a situat la nivelul de 15,60 milioane bep, usor mai scazuta comparativ cu T1 2011 (15,75 milioane bep), potrivit raportului transmis miercuri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Productia domestica de titei a fost de 7,22 milioane bbl, cu 1,6% mai scazuta fata de T1 2011, "din cauza conditiilor de iarna severe din ianuarie si februarie".
Productia domestica de gaze, de 8,38 milioane bep, a fost aproape neschimbata comparativ cu T1 2011 (8,41 milioane bep), "datorita productiei din sondele noi, a programului de reparatii capitale si a productiei suplimentare a sondei de explorare 4539 Totea, care au compensat impactul negativ al conditiilor meteo nefavorabile".
In T1 2012, productia de titei si gaze din Kazahstan a crescut cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului 2011, la 1,11 miliaone bep, "in special datorita productiei de gaze mai ridicate din zacamintele Tasbulat si Turkmenoi, precum si a imbunatatirii productiei de titei din zacamantul Komsomolskoe".
Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 11:44
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca are cunostinta de foarte multe interese pentru ca Romania "sa devina tot mai dependenta energetic" si a cerut parlamentarilor "maxima responsabilitate" in discutarea cresterii capacitatii interne de energie.
Basescu a facut un apel ca energia sa redevina un domeniu prioritar al Romaniei, cerandu-le parlamentarilor sa-si imagineze o Romanie care-si dubleaza PIB-ul in urmatorii zece ani.
"Cu ce energie va face acest lucru?", s-a intrebat presedintele. Acesta a punctat ca energia eoliana nu poate fi singura solutie si, in acest context, s-a referit la alte surse - reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, resursele de gaze existente in Marea Neagra si gazele de sist.
"In opinia mea, in momentul de fata sunt foarte multe interese - nu spun ale politicului, doamne fereste, sau ale Guvernului - dar se manifesta interese ca Romania sa devina tot mai dependenta energetic.
Eu va cer dumneavoastra, ca Parlament, sa priviti cu maxima responsabilitate nevoia Romaniei de a-si creste consistent capacitatea de a produce energie, atat nucleara, din Marea Neagra si din gaz de sist, daca intr-adevar avem resurse", a avertizat Presedintele. mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:18
Gazele descoperite de OMV Petrom si Exxon Mobil in Marea Neagra ar putea face ca Romania sa nu mai depinda de importurile de gaze, a declarat miercuri directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
"Aceasta descoperire este pentru Romania accesul la resurse noi de gaze. Putem deveni independenti din perspectiva gazelor. Vor fi investitii de miliarde de euro acolo. Este o veste buna pentru toata economia romaneasca. Inca nu stim cat se poate produce de acolo, vom afla in urmatorii ani", a afirmat Gheorghe la semimarul organizat de ZF.
OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat saptamana trecuta o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurata in proportie de 80% din productia interna.
Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului trecut.
Directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania, Ian Fisher, declara, in luna august a anului trecut, ca etapa de dezvoltare si productie a perimetrului din Marea Neagra ar putea presupune costuri intre 3 si 10 miliarde dolari, daca faza de explorare se va incheia cu succes. mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 15:59