Indonezia supara Beijingul, dupa ce a redenumit o parte a Marii Chinei de Sud

Duminica, 16 Iulie 2017, ora 14:46
1227 citiri
Indonezia supara Beijingul, dupa ce a redenumit o parte a Marii Chinei de Sud
Foto: Arhiva Pixabay

Indonezia a sfidat ambitiile teritoriale ale Beijingului in regiunea Marii Chinei de Sud si a redenumit partea de nord a zonei sale exclusive economice "Marea Natuna de Nord".

Adjunctul ministrului pentru Suveranitate Maritima Arif Havas Oegroseno a prezentat intr-o conferinta de presa, la Jakarta, o noua harta cu noul nume al teritoriului respectiv, relateaza CNN.

"Este necesar sa actualizam numele marii si sa prezentam ONU un raport despre noile frontiere", a declarat Oegroseno pentru agentia proguvernamentala de stiri Antara.

"Acest (sistem) va permite comunitatii internationale sa stie al cui teritoriu strabat", a adaugat el.

Revendicari teritoriale

Marea Chinei de Sud, presarata de sute de insulite, recife si bancuri de nisip, este o ruta cruciala in transportul maritim, iar pe fundul ei ar exista numeroase zacaminte de petrol si gaze naturale.

China revendica intreaga mare, insa Vietnamul, Taiwanul, Filipinele, sultanatul Brunei si Malaysia, tari riverane, au formulat la randul lor revendicari teritoriale concurente asupra unor parti ale marii in zona tarmurilor lor.

China a investit masiv, in ultimii ani, in construirea si militarizarea unor insulite artificiale in Marea Chinei de Sud.

Alte tari din regiune au desfasurat la randul lor, la o scala mai mica, mijloace militare pentru a-si sustine revendicarile.

Indonezia insista ca nu se amesteca in disputa de la Marea Chinei de Sud, in pofida unui conflict cu Beijingul cu privire la un trauler chinez despre care Jakarta a afirmat ca a intrat in apele sale de pescuit.

Reactia Beijingului

Un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a declarat ca nu este la curent cu detalii referitoare la decizia Indoneziei, insa a reiterat pretentiile teritoriale ale Beijingului asupra marii.

"Asa-numita schimbare de nume nu are niciun sens si nu ajuta efortul international de standardizare a numelui locurilor", a declarat Geng vineri intr-o conferinta de presa obisnuita.

"Noi speram ca tari relevante sa coopereze cu China la un scop comun si la mentinerea comuna a actualei situatii solide, cu greu castigata, in Marea Chinei de Sud", a spus el.

O mare, mai multe nume

Indonezia nu este prima tara care redenumeste o parte a Marii Chinei de Sud.

Filipinele si-au redenumit in 2011 apele teritoriale "Marea Filipinelor de Vest", iar doi ani mai tarziu a prezentat disputa teritoriala la Curtea Pemanenta de Arbitraj de la Haga.

Tribunalul s-a pronunta ...citeste mai departe despre "Indonezia supara Beijingul, dupa ce a redenumit o parte a Marii Chinei de Sud" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Marea Natuna de Nord, #Indonezia redenumit Marea Chinei de Sud, #Marea Chinei Sud revendicari , #Stiri International