Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

OMV Petrom, profit de aproape un miliard de lei în primele șase luni din 2021. Scăderea producției, compensată de creșterea prețurilor

OMV Petrom, profit de aproape un miliard de lei în primele șase luni din 2021. Scăderea producției, compensată de creșterea prețurilor

OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol şi gaze din România, şi-a majorat profitul net cu 13% în prima jumătate a acestui an, la 980 milioane de lei, în pofida scăderii producţiei de ţiţei cu 8% şi a celei de gaze naturale cu 10%. Potrivit OMV Petrom, cererea pentru produsele companiei a revenit, în general, la nivelurile pre-COVID.

Comparativ cu al doilea trimestru al anului trecut, compania şi-a redus cu 9,2% producţia totală, la 133,7 mii barili echivalent petrol (bea)/zi.

O scădere mai semnificativă s-a înregistrat la producţia de gaze, care s-a diminuat cu 9,6%. Compania pune scăderea producţiei din trimestrul al doilea, de 9,2%, pe seama vânzării activelor de producţie din Kazahstan şi a declinului natural semnificativ din principalele zăcăminte, conform Profit.ro. În primul semestru, producţia de hidrocarburi la nivel de Grup a scăzut cu 8,9%, la 24,67 mil bep, din cauza producţiei mai scăzute atât în Romania, cât şi în Kazahstan.

Producţia medie zilnică în România, excluzând iniţiativele de optimizare a portofoliului, a scăzut cu 7,0% faţă de anul anterior. În România, producţia de hidrocarburi a fost de 23,87 mil bep sau 131,9 mii bep/zi (1-6/20: 25,81 mil bep sau 141,8 mii bep/zi).

Producţia de ţiţei şi condensat în România a scăzut cu 5%, la 11,27 mil bbl, în principal din cauza declinului natural accentuat. Producţia de gaze naturale în România a scăzut cu 9,5%, la 12,61 mil bep, fiind influenţată de declinul natural al principalelor zăcăminte (Totea Deep şi Lebădă Est ) şi al sondei 4461 Totea Sud, precum şi de lucrările de mentenanţă, aspecte parţial contrabalansate de contribuţia mai mare a producţiei rezultate în urmă reparaţiilor capitale la sonde, dar şi din sondele noi.

Volumul vânzărilor de hidrocarburi la nivel de Grup a scăzut cu 9%, din cauza vânzărilor mai scăzute atât în România, cât şi în Kazahstan. Costul de producţie în USD la nivel de Grup a crescut cu 19%, la 12,48 USD/bep, în principal din cauza scăderii producţiei disponibile pentru vânzare, a cursului de schimb nefavorabil (USD s-a depreciat faţă de RON) şi a cheltuielilor crescute.

În România, costul de producţie exprimat în USD s-a majorat cu 19%, la 12,49 USD/bep, în timp ce, exprimat în lei, s-a majorat cu 11%, la 50,79 RON/bep. În pofida scăderii producţiei şi vânzărilor, rezultatul segmentului upstream s-a îmbunătăţit consid ...citeste mai departe despre "OMV Petrom, profit de aproape un miliard de lei în primele șase luni din 2021. Scăderea producției, compensată de creșterea prețurilor" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 803 ori
Citeste mai multe despreOMV Petrom productie profit