Geopolitica inginerilor

Sambata, 20 Mai 2017, ora 17:00
1329 citiri
Geopolitica inginerilor

Romania se afla la nivelul de 60% fata de media europeana ca performanta economica (criteriul fiind indicatorul PIB/locuitor in metodologia preturilor comparate, PPP).

Practic, performanta noastra globala este situata la sub doua treimi din media Uniunii Europene si avem o "intarziere" de aproximativ o sesime fata de tarile din "liga" noastra, Polonia si Ungaria. Ceea ce ne dorim cu totii este sa reducem treptat acest decalaj de performanta si sa recuperam deficitul de dezvoltare care ne separa de clubul european.

Romania este creditata cu 0,75% din resursele naturale ale globului (estimate la aproximativ 300 miliarde USD), ceea ce ne plaseaza in ierarhia europeana undeva pe locurile 3-4. Suntem o tara importanta in UE dupa criteriul numeric, aflandu-ne, pe locul sapte adica. Si atunci, de ce suntem asa de prost plasati in ierarhia dezvoltarii?

De ce continuam sa ne aflam pe penultima pozitie (poate antepenultima anul acesta) din concertul european? Este o lipsa de eficienta in valorificarea resurselor? Este o calitate proasta a politicilor publice?

Sumar vorbind, problemele majore de dezvoltare ale Romaniei sunt trei: calitatea proasta si insuficienta infrastructurii, saracia (la propriu) a majoritatii familiilor romanesti si o economie bazata pe industrii cu valoare adaugata mica. Faptul ca economia este inca dominata de retelele de retail (angajati multi si prost platiti), de sumedenie de fabrici cu un grad scazut de sofisticare (la fel de multi angajati si la fel de putini productivi) spune multe despre sansele noastre la un viitor mai bun.

Paradigma competitiei globale in ultimele decenii s-a schimbat dramatic: inteligenta si valorificarea potentialului uman au devenit factorii determinanti ai ierarhiilor globale; tehnologiile care ofera acces la produse (bunuri sau servicii) cu valoare adaugata mare sunt cheia dezvoltarii. Iar aceste tehnologii nu cer decat o singura materie prima: oameni calificati si capabili de performante inalte.

Detinatorii (nu neaparat producatorii) de resurse umane antrenate au devenit motoarele cresterii economice globale; lumea se dezvolta nu datorita evolutiilor din tarile cu mari zacaminte de petrol si gaze sau din tarile producatoare de diamante, ci datorita tarilor cu oameni instruiti; eficienta valorificarii resursei umane a depasit de mult eficienta valorificarii resurselor naturale.

Educatia s-a transformat in industrie, invatarea a devenit o tehnologie iar cei care o stapanesc conteaza in lume di ...citeste mai departe despre "Geopolitica inginerilor" pe Ziare.com

#educatie ingineri economie Romania Polonia , #Stiri Educatie