Traim intr-o lume incerta, vulnerabila si riscanta, iar cu asemenea lume nu este de joaca, a afirmat, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), facand referire la pandemia de coronavirus si la efectele acesteia.
"Sta ca un junghi, asa, prognoza recenta a Bancii Centrale Europene. O recesiune intre 5 si 12% care s-ar putea sa se intinda pe 2020, 2021, 2022. Aceasta prognoza trebuie sa fie un semnal de alarma, pentru ca efectele restrictiilor antiepidemice sunt producatoare de incertitudini.
Traim intr-o lume incerta, vulnerabila si riscanta. Nu e de joaca cu asemenea lume. Ne confruntam cu riscul unei contractii economice cu o magnitudine si cu o viteza nemaivazute in timp de pace. Nu o spun eu, spune Banca Centrala Europena", a spus Adrian Vasilescu, la Digi24.
Referitor la masura de amanare la plata a ratelor la credite, el a subliniat ca numarul solicitarilor a fost mai mic decat se astepta, iar ce se va intampla dupa perioada de amanare si ratele vor intra in curs normal va depinde de rezultatele care vor fi inregistrate dupa incheierea crizei.
De asemenea, consultantul BNR a facut referire si la rata inflatiei, mentionand ca se situeaza in coridorul de tintire, dar pe 11 mai va veni inflatia pe luna aprilie si atunci "vom trece sau nu vom trece un examen", pentru ca luna aprilie a fost o luna plina de situatii noi in care multe magazine au fost inchise, doar cele alimentare fiind deschise.
Adrian Vasilescu a... mai mult
Luni, 04 Mai 2020, ora 20:47
Prabusirea monedei nationale, care a trecut de la 4,7 lei la 4,8 lei pentru un euro, este de doi bani, iar in prezent nici nu mai atinge doi bani, a declarat duminica Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.
"Se discuta foarte mult in aceste zile. Sintagmele care se folosesc sunt asa: cursul leu - euro a ajuns la un maxim istoric, se prabuseste moneda nationala, precum si variante pe aceste sintagme. Toata prabusirea monedei nationale, bunaoara exista un prag, 20 februarie catre 21. Acel prag a fost numit de presa pragul psihologic deoarece cursul leu - euro a trecut de la 4,7 la 4,8. Si aceasta trecere a fost numita pragul psihologic. Si de atunci, din 20 spre 21 februarie si pana in ziua de astazi nu a fost moment lasat de Dumnezeu in care presa sa nu bata pe ideea de prabusire a monedei nationale si pe maxim istoric. Toata aceasta prabusire este de doi bani. Si in zilele din urma a scazut si sub doi bani pentru ca nu au fost numai zile de depreciere a monedei nationale, au fost combinatii. O zi s-a depreciat, a doua zi s-a apreciat. Pana la urma a ramas un net. Netul acesta este in favoarea deprecierii, dar valoarea acestei deprecieri acum nici nu mai atinge doi bani. Este sub doi bani", a spus Adrian Vasilescu, la Digi 24.
Intrebat despre motivele pentru care avem aceasta depreciere a cursului, el a precizat ca sunt mai multi factori, iar inflatia este una dintre cauze.
"Inflatia este o asemenea cauza. Noi, cand facem analize, daca vrem sa le facem... mai mult
Duminica, 08 Martie 2020, ora 23:02
Pe 18 noiembrie - zi in care euro a atins un nou maxim in raport cu leul - consilierul pentru strategie al BNR, Adrian Vasilescu, a apreciat ca lucrurile n-ar fi nici pe departe atat de dramatice pe cat le-a prezentat presa.
Leul s-a depreciat, luni, cu 0,62 bani (0,13%) fata de euro, moneda europeana atingand un nou maxim istoric. Mai exact, la cursul stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) un euro a costat astazi 4,7729 lei.
In context, premierul Ludovic Orban a lansat un nou atac la adresa PSD, sustinand ca aceasta problema este cauzata si de deficitul comercial, provocat la randul sau de "politici (social-democrate -n.red.) de nestimulare a volumului de produse si servicii realizate intern si in acelasi timp de stimulare a unei cereri prin cresteri artificiale de venit, care nu au in spate realitatea economica".
Problema este ca deprecierea leului in raport cu euro ar putea continua. Mai exact, potrivit estimarilor avansate de specialisti pentru Digi 24, euro ar urma sa ajunga chiar la pragul de 4,82 lei.
Cu privire la acesta apreciere, consilierul pe probleme de strategie al BNR, Adrian Vasilescu a precizat ca "numarul cititorilor in stele nu a scazut foarte mult nici in acest an".
In plus, Vasilescu a spus ca lucrurile sunt ceva mai nuantate.
"Plec de la ce se framanta acum pe piata stirilor, anume depreciere record, record istoric la deprecierea leului si asa mai departe. Practic de ieri pana astazi leul s-a depreciat cu o jumatate de ban, iar... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 17:39
Romania se confrunta cu o inflatie de doua ori mai mare decat nivelul considerat optim pentru acest indicator, iar acest lucru nu depinde de declaratiile autoritatilor, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, la o conferinta de profil.
"Inflatia loveste fara sa tina seama de ce spune Guvernul, ce spun companiile, ce vrea populatia. Loveste", a spus el, la conferinta "Upgrade Romania: Solutii pentru finantarea marilor proiecte de investitii ale Romaniei", organizata de trustul de presa DC Media Group.
El a aratat ca, din 2017, Romania se confrunta cu o inflatie de 4% - 5% in conditiile in care inflatia ideala este 2%.
"In lumea asta, din America pana in Japonia, s-a ajuns la o conventie, ca inflatia trebuie sa fie 2%, considerata optima. Nici mai mult nici mai putin. 2% este ca un pahar de vin bun baut dupa masa, care actioneaza ca intaritor. Dar un pahar, nu al doilea pahar. Iata ca noi, din 2017, bem doua pahare la masa, pentru ca inflatia ideala trebuie sa fie 2%, iar noi avem 4-5% incontinuu, luna de luna, pe an, pe 12 luni", a continuat Vasilescu.
Datele publicate de Eurostat pe 18 septembrie arata ca rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1% in august, stabila comparativ cu luna precedenta, si de 1,4% in Uniunea Europeana, de asemenea stabila comparativ cu luna precedenta, in timp ce Romania si Ungaria au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE.
Conform acestor cifre,... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 15:47
Legile apar fara analiza de legalitate si ne trezim cu legi care incalca legi, iar Curtea Constitutionala le declara neconstitutionale, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), facand referire la legile privind contractele de credit, operatiunile de leasing si relatiile financiare in domeniul bancar..
"In Parlament se discuta in Comisa Juridica pe analiza de oportunitate a legii, dar nu si pe analiza de legalitate. Si astfel ne trezim cu legi in care se spune "prin derogare de la Codul civil". Cum Dumnezeu sa spui asa, prin derogare de la Codul civil! Legile asa apar, fara analiza de legalitate si daca nu se face analiza de legalitate sigur ca ne trezim cu legi care incalca legi, ajung la Curtea Constitutionala, Curtea Constitutionala spune ca sunt neconstitutionale. Si avem un exemplu recent cu trei legi care au ajuns la Curtea Constitutionala si Curtea Constitutionala a spus nu sunt constitutionale", a afirmat Adrian Vasilescu la "The Financial Conference".
El a adaugat ca fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, cand a iesit la pensie s-a intalnit cu jurnalistii si le-a spus ca lasa in urma 14.000 de legi confuze, adica interpretabile.
Adrian Vasilescu a precizat ca dreptul lumii face posibila interpretarea legilor cand ele sunt interpretabile sau confuze. In opinia sa, legile se interpreteaza in primul rand literar, "sa vezi daca din punct de vedere al literei legii lucrurile... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 15:02
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, a declarat, sambata, intr-o emisiune la Digi24, ca, desi in alte tari, in timpul crizei, cand bancile au fost in pericol, statele le-au salvat cu banii contribuabililor, in Romania nici macar un leu nu s-a luat din buzunarul cuiva ca sa salveze o banca.
Vasilescu a precizat ca 4 miliarde de euro au fost adusi in Romania de actionarii bancilor, in timp ce guvernele si opinia publica tipau ca bancile scot bani din tara.
"Bancile din Romania au avut multe situatii in timpul crizei in care au fost foarte tare lovite. Bancile trebuie sa aiba un anumit indicator de solvabilitate. Cand acest indicator de solvabilitate scade, se da alarma. Inseamna ca bancile respective sunt in pericol. Ei, bine, in timpul crizei de foarte multe ori acest indicator de solvabilitate a scazut in foarte multe tari, si in America, si in Marea Britanie, si in foarte multe tari dezvoltate. Cand au fost in pericol ca indicatorii de solvabilitate in anumite banci scad, au apelat la buzunarele cetatenilor, la contribuabili, au adus bani in buget si cu acesti bani au salvat bancile. De ce au facut asta? Pentru ca daca bancile o iau la vale intr-o tara, obligatoriu si inevitabil o ia la vale toata economia dupa banci", a explicat Adrian Vasilescu.
El a precizat ca "tari mari au scos bani din buzunarele cetatenilor, i-au adus in buget si cu banii astia au salvat bancile, ca sa salveze economia".
"In Romania nici macar un leu nu s-a... mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2019, ora 15:00
Dupa ce premierul Mihai Tudose a spus, joi seara, ca BNR putea sa intervina pentru a opri cresterea euro, dar nu a facut-o, fiind astfel vinovata de deprecierea leului, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, i-a raspuns, trecand in revista ce poate si ce nu poate sa faca Banca Nationala.
"Noi, de la Banca Nationala, spunem, si asta este realitatea: colaboram cu guvernele pe care le da tara. Legea spune foarte limpede ca Banca Nationala sprijina politica economica a Guvernului, dar numai in conditiile in care nu ataca obiectivul fundamental al Bancii Nationale, care este stabilitatea preturilor si, in esenta, si stabilitatea financiara, ca sinteza a functiilor bancii centrale.
Deci eu nu vorbesc in contradictoriu cu Guvernul si nici cu premierul, chiar daca premierul mi-a recomandat, cand nu vorbesc in numele Bancii Nationale si nu vorbesc in numele Bancii Nationale, sa port un tricou cu inscriptia: privat", a declarat Adrian Vasilescu, vineri, pentru RFI Romania.
"Eu vorbesc cu cartea in fata. Cand de la banca centrala pleaca valuta in piata, se apreciaza cursul, nu se depreciaza, leul castiga in altitudine, nu pierde in altitudine. Banca centrala, in primavara, cand a eliberat din Rezerva Minima Obligatorie (RMO) o suma de valuta, reprezentand banii bancilor comerciale tinuti in pastrare la BNR, normal era ca leul sa se aprecieze si asta se si intampla, asta a fost in primavara.
Sa spunem ca banca X si-a luat o parte din RMO tinuta in pastrare la... mai mult
Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 18:18
BNR a reactionat, miercuri, la noul atac al premierului Mihai Tudose la adresa bancilor.
Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, declaratia sefului Executivului, de marti seara, este una "neinspirata".
"Eu sunt intr-o vacanta (...) si ma uit in jur si nu miroase a ciment, nu sunt macarale", a declarat la Antena 3 Adrian Vasilescu, dand de inteles ca in locul in care se afla in concediu nu se construieste nimic. "Peste tot unde relatia dintre banca si comunitate nu e foarte importanta nu miroase a ciment", a mai afirmat el, sugerand ca in acele locuri nu se construieste nimic, nu se fac investitii.
Legat de bancile ponegrite de premier, Vasilescu a atras atentia ca "luna de luna Guvernul se imprumuta la banci (...), apoi plateste darile, da banii inapoi. E o relatie benefica intre banci si Guvern".
In acest context, spune Vasilescu, declaratia premierului Tudose e "neinspirata" si "inteleg ca e declaratia unui intelectual care nu are de-a face cu bancile. A avut un incident nefericit, astfel de lucruri se intampla.
Bancile se misca in orice tara, si la noi, in functie de cat le lasa legile sa le miste. Nu am auzit pe nimeni de la Guvern ca bancile ar incalca legea", a mai adaugat Vasilescu.
Acesta a mai punctat ca e adevarat ca "legile noastre sunt interpretabile, laxe" si ca bancile au "avocati buni", care le ajuta sa inteleaga bine cum functioneaza legile, dar ca "exista in Romania o institutie, care e a Guvernului, ANPC, care are... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 11:45
Legea darii in plata nu este in avantajul romanilor saraci, a precizat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Aceasta lege, asa cum e ea, nu are viata lunga", a precizat acesta la Digi 24.
Adrian Vasilescu a spus ca nu a existat o dezbatere in adevaratul sens al cuvantului pe aceasta tema, nici la nivelul opiniei publice, nici in Parlament.
Predai cheia casei si ai scapat de credit: Avertismentul venit din partea sefului unei banci
"Cred ca, in general, de doi-trei ani simt o degradare a discursului public in Romania si o fuga de dezbatere. Iar pe marginea acestei legi se polemizeaza intens. Nu de polemica are nevoie tara, nu de polemica are nevoie publicul in legatura cu aceasta lege absolut necesara. Aceasta lege are nevoie de analize care sa conduca inspre respectarea scopului legii si respectarea dreptului.
Plecam de la urmatoarea realitate: citesc expunerea de motive si vad ca apare aceasta masa cu trei picioare, e minimum ...citeste mai departe despre "Vasilescu (BNR): Legea darii in plata nu e in avantajul romanilor saraci" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 10:27