Valcov spune, pentru Bloomberg, ca vrea sa elimine ROBOR-ul. Cum raspunde BNR

Luni, 04 Februarie 2019, ora 15:12
1144 citiri
Valcov spune, pentru Bloomberg, ca vrea sa elimine ROBOR-ul. Cum raspunde BNR
Foto: Ziare.com

Guvernul vrea sa discute cu Banca Nationala a Romaniei pentru a "schimba radical" modul in care se calculeaza ROBOR-ul, a declarat pentru Bloomberg Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al Vioricai Dancila, condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru 3 infractiuni de coruptie.

Valcov spune ca astfel se va evita "taxa pe lacomie" impusa bancilor, masura prevazuta in ordonanta de urgenta 114 aprobata la finalul anului trecut de guvern.

Bloomberg comenteaza ca, dupa ce a ignorat criticile si a adoptat OUG, Valcov crede ca acum BNR poate rezolva problema taxei pe activele bancare "printr-o cale simpla".

"Sper sa putem schimba radical modul in care se calculeaza ROBOR, sa chiar sa il eliminam. Se va lua o decizie cu Banca Centrala, care poate modifica regulile interne ale dobanzilor de pe piata interbancara fara aprobarea Parlamentului", a declarat Valcov.

El a mai precizat ca guvernul nu este interesat de nivelul taxei sau de veniturile suplimentare generate de aceasta, iar scopul sau este de a reduce costurile de imprumut ale romanilor.

"Vrem ca toate costurile de imprumut pentru cetateni sa fie apropiate de cele ale celorlalti europeni, sa fie reduse la jumatate fata de nivelul actual", a conchis Darius Valcov.

BNR il contrazice pe Valcov: Eliminarea ROBOR nu depinde de noi

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, il contrazice insa pe Darius Valcov, explicand ca nu Banca Nationala a Romaniei poate decide eliminarea ROBOR-ului.

El a declarat, pentru Ziare.com, ca ROBOR-ul este legat de credite prin lege, iar cat timp legea este in vigoare ea trebuie aplicata. Mai mult, spune el, doar Parlamentul poate schimba legea, si nu BNR.

"Eliminarea ROBOR-ului nu depinde de BNR. De ce? Pentru ca ROBOR-ul este legat de credite (caci asta este problema si nu ROBOR-ul in general) prin lege. Iar BNR nu are initiativa legislativa, deci nu poate sa vina sa propuna schimbarea legii.

Este lege. Legea, cat timp este in vigoare, nu poate sa nu fie aplicata. Iar ca sa fie schimbata, numai Parlamentul poate sa o faca", a precizat Adrian Vasilescu pentru Ziare.com.

Guvernul a impus o taxa pe activele bancilor, daca ROBOR depaseste nivelul de 2%

Amintim ca, la finalul anului trecut, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice.

Printre masurile prevazute in OUG se numara impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unui niv ...citeste mai departe despre "Valcov spune, pentru Bloomberg, ca vrea sa elimine ROBOR-ul. Cum raspunde BNR" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#Darius Valcov BNR ROBOR , #Stiri Finantare