Vasilescu (BNR): Leul e sensibil la declaratii politice. Dar o depreciere usoara e normala, in noiembrie

Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 17:39
911 citiri

Pe 18 noiembrie - zi in care euro a atins un nou maxim in raport cu leul - consilierul pentru strategie al BNR, Adrian Vasilescu, a apreciat ca lucrurile n-ar fi nici pe departe atat de dramatice pe cat le-a prezentat presa.

Leul s-a depreciat, luni, cu 0,62 bani (0,13%) fata de euro, moneda europeana atingand un nou maxim istoric. Mai exact, la cursul stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) un euro a costat astazi 4,7729 lei.

In context, premierul Ludovic Orban a lansat un nou atac la adresa PSD, sustinand ca aceasta problema este cauzata si de deficitul comercial, provocat la randul sau de "politici (social-democrate -n.red.) de nestimulare a volumului de produse si servicii realizate intern si in acelasi timp de stimulare a unei cereri prin cresteri artificiale de venit, care nu au in spate realitatea economica".

Problema este ca deprecierea leului in raport cu euro ar putea continua. Mai exact, potrivit estimarilor avansate de specialisti pentru Digi 24, euro ar urma sa ajunga chiar la pragul de 4,82 lei.

Cu privire la acesta apreciere, consilierul pe probleme de strategie al BNR, Adrian Vasilescu a precizat ca "numarul cititorilor in stele nu a scazut foarte mult nici in acest an".

In plus, Vasilescu a spus ca lucrurile sunt ceva mai nuantate.

"Plec de la ce se framanta acum pe piata stirilor, anume depreciere record, record istoric la deprecierea leului si asa mai departe. Practic de ieri pana astazi leul s-a depreciat cu o jumatate de ban, iar de la sfarsitul lunii octombrie pana astazi, cu doua zile pana in ultima decada a lunii noiembrie, deprecierea este cu un ban si jumatate. Practic, daca apar cifre in plus sau in minus ele sunt foarte mici si nu sunt de natura sa ne ingrijoreze", a afirmat Adrian Vasilescu, citat de Agerpres.

Consilierul BNR a mai spus ca, in noiembrie, se remarca o usoara depreciere a monedelor din regiune - din Ungaria, Polonia sau Cehia - fata de euro.

"De ce este totusi depreciere si nu apreciere? Sau de ce nu sta leul in raport cu valuta pe loc? Din mai multe motive. In primul rand e noiembrie si intotdeauna in noiembrie se produce o usoara depreciere a monedei nationale. Si asta nu se intampla numai in Romania, se intampla si la vecinii nostri, la cehi, la unguri, la polonezi. Si ei au inregistrat o usoara depreciere in aceasta perioada pentru ca in primul rand vine iarna, in al doilea vin sarbatorile si in aceste conditii este o intensificare de importuri.

In acelasi timp, daca vorbim de ...citeste mai departe despre "Vasilescu (BNR): Leul e sensibil la declaratii politice. Dar o depreciere usoara e normala, in noiembrie" pe Ziare.com

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#depreciere leu euro Adrian Vasilescu, #BNR depreciere leu euro, #euro curs maxim istoric , #Stiri Finantare